Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Víno Matyšák
3. novembra 2020, 15:11
Čas čítania 3:09
Sponzorovaný obsah

S ktorým vínom urobíš najlepší dojem a tvoje ospravedlnenie bude úprimné?

S ktorým vínom urobíš najlepší dojem a tvoje ospravedlnenie bude úprimné?
Zdroj: Dave Lastovskiy, Unsplash
GASTRO VÍNO
Uložiť Uložené

Poradíme ti aké víno sa hodí na návštevu svokrovcov, brunch s kamošmi alebo Netflix&chill.

„Strápnim sa touto fľaškou alebo nie?“  „Čo ak kúpim drahé víno, ktoré mi nebude chutiť?“ Aj to sú možno otázky, ktoré si pri nákupe vína prehrávaš v mysli. Pre nezainteresovaných vyzeráš ako gurmán, no ty si totálne stratený. Možno aj ty častejšie potrebuješ nájsť správne víno ku konkrétnej udalosti, ako k jedlu. Spolu s Víno Matyšák sme sa preto pozreli na to, aké víno sa hodí na návštevu svokrovcov alebo na chill pri Netflixe.

Rande 

S pandemickými opatreniami sa okresali rôzne originálne možnosti randenia a neostáva nič iné iba sa premiestniť do pohodlia domova. Atmosféru romantického pikniku na gauči môžeš doladiť omamným mokom. Samozrejme, aj tvoj šarm je dostatočne omamný, no ak by tomu niečo chýbalo, máme pre teba tip. 

Muži, ako správni gentlemani, sa prispôsobia chutiam svojej polovičky, a preto im nalejú ružové Rulandské modré z roku 2018. Typické ružové, suché víno, ľahké svojou chuťou i arómou po lesných jahodách a lesnom ovocí. 

Prvá návšteva svokrovcov

Či už sú to čoskoro budúci svokrovci, alebo stretávaš rodičov svojej novej frajerky alebo frajera, ide o situáciu, v ktorej chceš urobiť čo najlepší dojem. Na návštevu by sa nemalo chodiť s prázdnymi rukami, takže kombo fľaška a kvety nemôžu nič pokaziť. Ibažeby... Síce ty možno máš rád ríbezľák, no rozhodne to nie je niečo, čím urobíš dobrý dojem. 

Dokáž svoju vyzretosť rovnako dobre vyzretým červeným vínom Cabernet Sauvignon z roku 2015. Ide o suché víno z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti, s podmanivou granátovou farbou a výraznou, korenistou arómou. V chuti sa prelínajú tóny cédrového dreva, praženej kávy a horkej čokolády.

Zabudni na párovanie vína s jedlom. Poradíme ti aké víno vybrať na rande alebo návštevu svokrovcov
Zdroj: Víno Matyšák

Brunch s kamarátmi 

Je to jedno s kým, hlavne, že si dáte dobré jedlo a k tomu nesmú chýbať bublinky. Niekto by povedal, že obyčajné raňajky pre lenivcov, my hovoríme, že dokonalá oslava víkendu. Jedna z mála príležitostí, keď si bez výčitiek nalievaš bublinky na pravé poludnie. Bez toho, aby mal niekto narodeniny alebo bol nový rok za rohom.

Toto ľahké biele šumivé Frizzante sa bude hodiť k avokádovému toastu, lievancom, ale aj párkom. Ide o suché, jemne perlivé víno vyrobené z odrody Müller Thurgau.

Kolaudácia 

Kamoši sa presťahovali a pozývajú ťa na kolaudačku? Ako na každú správnu návštevu by si mal doniesť darček. Aby však nemali 4 rôzne rohožky či kaktusy, ktoré im najskôr zomrú, odporúčame doniesť fľašku dobrého vína. Či už sa odloží alebo padne už na kolaudácii, sa ukáže neskôr. 

Nezaťaží tvoj rozpočet, no nebudeš sa musieť za neho ani hanbiť. Nie je reč o frajerovi, ale o bielom víne Sauvignon z roku 2018. Záhadná francúzska odroda vypestovaná v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti si ťa získa plnou chuťou žihľavy, čiernych ríbezlí, egrešov a broskýň.

Zabudni na párovanie vína s jedlom. Poradíme ti aké víno vybrať na rande alebo návštevu svokrovcov
Zdroj: Víno Matyšák

Netflix & chill 

Patríš k tým ľuďom, ktorým trvá vyberanie filmu viac ako dvadsať minút? Aby si to mal jednoduchšie, poradíme ti aspoň s vínom, ktoré sa k nemu môže hodiť. Nech máš s kým chillovať aj nabudúce, lebo nerozhodnosť nie je vôbec sexy.

Hodí sa k objednanej pizzi, romantickej komédii a obmäkčí človeka, od ktorého chceš, aby ťa škrabkal. Müller Thurgau 2019 jednoducho dotvorí tvoj večer. Suché víno so sviežou chuťou odrody, ktorá pochádza pôvodne z Nemecka, ponúka víno plné ovocných a citrusových tónov po grapefruite a broskyniach. 

Oslava narodenín

Možno oslávenca poznáš, možno nie, mnohokrát však rovnako netušíš, čo mu doniesť ako darček. Vykašli sa na ponožky a hrnčeky. Spoľahni sa radšej na bublinky, ktoré víťazoslávne, na počesť oslávenca, vypustíte buchnutím z fľaše. Skoro ako konfety, no bez neporiadku. 

Sekt Methode Traditionelle NV 2015 je biele šumivé víno, ktoré môžeš priniesť zároveň s faktom, že je dorobený tradičnou metódou sekundárnej fermentácie známou od 17. storočia, ktorú vymyslel Dom Perignon. 

Základom tohto sektu je spojenie odrôd Rulandské biele, Chardonnay a Rulandské modré blanc de noir. Má vanilkovo-krémový buket a sviežu ovocnú chuť s bohatým osviežujúcim perlením.

Zabudni na párovanie vína s jedlom. Poradíme ti aké víno vybrať na rande alebo návštevu svokrovcov
Zdroj: Víno Matyšák

Ospravedlnenie

Zabudneš na narodeniny, rozbiješ obľúbenú šálku alebo čokoľvek iné, čo si pýta ospravedlnenie. Ak to nie je prúser hodný šperku, tak zväčša stačia úprimné slová. K nim na obmäkčenie ladí aj nejaká fľaša dobrého vína. 

Rizling rýnsky z roku 2019, sa dokonale hodí k vetám typu: „Prepáč mi“ a „Je mi to ľúto“. Toto suché víno ťa očarí ovocnou chuťou s náznakom jablka, citrusov a šťavnatej broskyne.

Večer osamote 

Taký ten večer, keď máš konečne po práci, napustíš si vaňu, prípadne si pripravíš dobré jedlo alebo sa rozhodneš len tak ležať v posteli a nerobiť nič. Skrátka čas iba pre seba. Pre mnohých je pohár vína neodmysliteľnou súčasťou tohto rituálu. Ak si vyberieš zlé, v okamihu ako sa stretne na jazyku s tvojimi chuťovými pohárikmi, je po celej oáze pokoja a sebalásky. 

K dokonalému večeru osamote ti preto odporúčame nevtieravé biele Chardonnay z roku 2019. Najrozšírenejšia odroda, z ktorej sa toto suché víno vyrába, ti ponúkne ovocné tóny (jablká, hrušky, broskyne) s nádychom exotického ovocia (mango, ananás, banán).

Zabudni na párovanie vína s jedlom. Poradíme ti aké víno vybrať na rande alebo návštevu svokrovcov
Zdroj: Víno Matyšák
Domov
Zdieľať
Diskusia