Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Dnes testuješ namiesto chuťových buniek tie mozgové.
Biele, červené, ružové, barikové alebo bublinky. Je jedno aké, víno jednoducho miluješ. Dokážeš však rozoznať nielen jeho farbu, ale rozoznáš aj jednotlivé odrody? Vieš, ako víno vzniká, než sa dostane do fľaše? Otestuj sa v našom kvíze, ktorý sme pripravili v spolupráci so spoločnosťou Víno Matyšák. Daj si pozor, aby sa ti z neho nezatočila hlava.
Ak na konci kvízu zistíš, že ti lepšie ide pitie vína ako rozoznávanie konkrétnych odrôd či iných detailov, máme pre teba jeden tip, ako to napraviť. Spoločne s Vínom Matyšák ťa nasledujúce mesiace prevedieme rôznymi zaujímavosťami, ktoré sa týkajú nielen vína.
Seriálom ťa bude sprevádzať hlavný someliér vinárstva Matyšák Erik Dorušinec. Pomôže ti s výberom vína, ak patríš k tým, ktorí znesú len „ríbezľák“, vysvetlí, prečo nemá zmysel vyberať si víno podľa toho, či má korkovú zátku, a mnoho ďalšieho. Zistíš, že vinárstvo je doslova umenie a dá sa do neho veľmi ľahko zamilovať.
Tvojím prvým krokom môže byť práve tento kvíz. Poď spoznávať tú fascinujúcu vedu, ktorá sa ukrýva za chutným pohárom vína.
Kvíz
KVÍZ: Koľko toho vieš o víne?
Zdroj:
Unsplash/Kelsey Knight
112
Ako sa vyrába víno?
Pridaním vínneho destilátu, hroznovej šťavy a kvasiniek do vody.
Prekvasením hroznovej šťavy.
Varením hroznového rmutu a vody a následným prekvasením.
Vysvetlenie
Víno sa vyrába výlučne z hrozna prekvasením hroznovej šťavy, kde sa cukor premení na alkohol a vedľajším produktom je oxid uhličitý. Voda sa do vína nepridáva.
Zdroj:
Manuel Venturini/Unsplash
212
Aká je najčastejšie pestovaná odroda na Slovensku?
Chardonnay
Rizling rýnsky
Veltlínske zelené
Vysvetlenie
Veltlínske zelené je biela muštová odroda, ktorá tvorí približne 18 % všetkých vysadených odrôd na Slovensku.
Zdroj:
Claudio Schwarz/Unsplash
312
Odkiaľ pochádza šampanské?
Nezáleží z akej krajiny, je to typ vína.
Z Francúzska
Z Talianska
Vysvetlenie
Šampanské je typ šumivého vína, vyrobené tradičnou metódou, ktoré pochádza výlučne z francúzskej oblasti Champagne. Všetko pochádzajúce z iných oblastí musíme nazývať ako šumivé víno.
Zdroj:
Vincenzo Landino/Unsplash
412
Ako sa na Slovensku vyrába ružové víno?
Zmiešaním bieleho a červeného vína.
Z modrého hrozna krátkym naležaním na šupkách.
Pridaním ovocného sirupu do bieleho vína.
Vysvetlenie
Na Slovensku je povolené vyrábať ružové vína z modrého hrozna, teda z rovnakého, ako sa vyrábajú červené vína. Vyrába sa iba krátkym odležaním pomletých šupiek z hrozna v mušte, odkiaľ získava väčšinu farbiva. Táto zmes sa nazýva rmut.
Zdroj:
Jo Leonhardt/Unsplash
512
Kedy sa zberá prvá úroda hrozna?
Na jar v máji.
Začiatkom júla.
Koncom augusta.
Vysvetlenie
Na to, aby hrozno dozrelo, potrebuje slnko, čas a takisto aj dostatok vlahy. Vegetačné obdobie, keď hrozno dozrieva na Slovensku, z ktorého môžeme urobiť prvé víno, väčšinou býva koncom leta, presnejšie koncom augusta. Sezóna zberu trvá počas jesene a v niektorých ojedinelých prípadoch je možné zberať aj v zime.
Zdroj:
Víno Matyšák
612
Z odrody Tramín červený sa vyrába:
Biele víno.
Červené víno.
Ružové víno.
Vysvetlenie
Odroda Tramín červený je biela muštová odroda, ktorá má sfarbenú šupku do červena. Nemá však dostatok farbiva, aby sa z nej dalo vyrobiť červené víno, a preto z nej vyrábame biele víno.
Zdroj:
Víno Matyšák
712
Čo je to dekantácia?
Otváranie vína francúzskou metódou.
Miešanie vína v drevenom sude.
Pomalé prelievanie vína z fľaše do karafy.
Vysvetlenie
Dekantácia je prelievanie najmä červeného, no niekedy aj bieleho alebo šumivého vína do karafy, aby sme víno prevzdušnili a tým sa rozvinuli viac jeho arómy. Zároveň slúži aj na to, aby sa nedostala do podávaného vína usadenina z fľaše.
Zdroj:
Maksym Kaharlytskyi/Unsplash
812
Ktorá z týchto odrôd je biela?
Devín
Dunaj
Cabernet Sauvignon
Vysvetlenie
Biela odroda z týchto troch možností je Devín, čo je slovenský novošľachtenec. Odroda Dunaj je takisto slovenský novošlachtenec, ale tak ako Cabernet Sauvignon, je to modrá odroda. Cabernet Sauvignon sa ľahko názvom pomýli s jej rodičom Sauvignonom, čo je biela odroda.
Zdroj:
Andrea Cairone / Unsplash
912
Čo znamená neskorý zber?
Hrozno sa nechalo na strapcoch do zimy.
Hrozno sa zásadne zbiera neskoro večer kvôli zachovaniu farby hrozna.
Hrozno dosiahlo cukornatosť minimálne 21° normalizovaného muštomeru.
Vysvetlenie
Neskorý zber je prívlastok, ktorý sa dáva vínu na základe cukornatosti hrozna pri jeho zbere. Ak má cukornatosť 21° normalizovaného muštomeru, je to neskorý zber. Ak dosiahne hrozno cukornatosť napríklad 23 °NM., ide už o výber z hrozna, pri cukornatosti 26 °NM. bobuľový výber atď.
Zdroj:
Pexels.com
1012
Čo je to barique (barik)?
Nerezová nádoba s objemom 350 litrov.
Časť pivnice, kde vyzrievajú červené vína.
Dubový sud s objemom 225 litrov.
Vysvetlenie
Ak je na fľaši vína napísané Barique, znamená to, že vyzrievalo v dubových sudoch s objemom 225 l minimálne 3 mesiace. Neznamená to však, že vína bez tohto označenia nemohli byť vyzrievané v takýchto sudoch. Na slovenských vínach sa to označuje zriedka, aj keď každý dobrý vinár vlastní barikové sudy.
Zdroj:
Víno Matyšák
1112
Čo je to sabráž?
Odseknutie hrdla fľaše šumivého vína.
Stáčanie vína z kalov.
Synchronizované otváranie fliaš vína someliérmi.
Vysvetlenie
Je to stará technika otvárania šumivého vína, pri ktorej sa najčastejšie šabľou odsekne koniec hrdla fľaše sektu. Náraz šable spôsobí poškodenie fľaše a tlak odstrelí koniec hrdla fľaše. Pochádza údajne ešte z čias napoleonských vojsk, keď si vojaci pri oslavách úspešného boja takto otvárali fľaše šampanského, aby nemuseli zoskakovať z koní a strácať čas klasickým otváraním.
Zdroj:
Matyšák
1212
Bonusová otázka: Čo myslíš, ako vo vinárstve Matyšák zbierajú hrozno?
Ručne
Kombajnom
Dronmi
Vysvetlenie
Všetko hrozno z dvorných vinohradov vinárstva Matyšák je zásadne slovenského pôvodu a zbiera sa iba ručne. Tak zabezpečia najvyššiu kvalitu zdravého hrozna, ktoré vedia pretriediť už pri zbere, a spracúvajú nepoškodené bobule.