Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Víno Matyšák.
13. decembra 2022, 10:30
Čas čítania 2:28
Sponzorovaný obsah

Chceš si na sviatky pripiť s niečím extra? Someliér ti poradí, ako si vybrať víno a zároveň neminúť desiatky eur za fľašu

GASTRO VÍNO
Uložiť Uložené

Nepodceňuj výber pitia počas sviatkov.

Väčšina ľudí si chce na sviatky vychutnať niečo extra, minimálne dobrý drink a jedlo. Zamýšľal si sa už nad tým, aký nápoj sa hodí k Štedrej večeri a s čím je vhodné si pripiť na Silvestra? Aby sme ti trošku uľahčili výber, spojili sme sa s hlavným someliérom vinárstva Matyšák Erikom Dorušincom. Ten ti dá tipy a rady, ako neminúť zbytočne veľa a zároveň potešiť svoje chuťové bunky kvalitným vínom.

Víno Matyšák, someliér
Zdroj: Víno Matyšák

Hlavnou „udalosťou“ vianočného obdobia je Štedrý večer. Stretne sa celá rodina a aj ten najväčší Grinch aspoň na chvíľu precitne. Či už máš doma na stole klasiku – kapor, šalát, kapustnica, alebo preferuješ niečo iné ako vyprážanú rybu, k sviatočnému jedlu sa hodí nejaká špecialita. Pil si už niekedy portské? Je to práve ten typ vína, ktorý sa hodí na oslavu výnimočných okamihov.

„Dezertné víno portského typu Matyšák Portito rosso 10-ročné poteší okrem milovníkov vína aj tých, ktorí víno možno až tak často nepijú. Nejde totiž o klasické víno, ale o takzvané fortifikované víno. Rozkvasený mušt sa doalkoholizuje vínnym destilátom, fermentácia sa zastaví a proces tvorby a zrenia prebieha dlhodobo v kvalitných drevených sudoch niekoľko rokov,“ vysvetľuje Erik. Výsledok stojí za to a zaslúži si miesto na stole počas najkrajších chvíľ v roku. Ani takéto víno ti nemusí spraviť prievan v peňaženke, v obchodoch Matyšák alebo v e-shope ho nájdeš za necelých 8 eur.

Víno Matyšák
Zdroj: Víno Matyšák

December nie je len o Vianociach. Čaká nás aj silvestrovský prípitok, ktorý si žiada „buchnúť nejaké bublinky“. Stalo sa ti už, že si na poslednú chvíľu potreboval dokúpiť „šampus“ a zobral si prvú fľašu, ktorú si našiel v supermarkete? 

„Je to jedinečný okamih v roku, keď by sme mali siahnuť na niečo lepšie a originálnejšie. Slováci sú zvyknutí si kupovať na poslednú chvíľu to, čo je poruke v supermarketoch, a väčšinou nehľadia na to, koľko cukru to má a ako sa to vyrába. Čo môžem jednoznačne odporučiť, je Sekt brut Matyšák Methode traditionelle 2017, ktorý je vyrobený tradičnou metódou sekundárnej fermentácie vo fľaši s prirodzenou tvorbou CO2 v podobe noblesného perlenia. Táto metóda je známa od 17. storočia, keď mních menom Dom Perignon objavil spôsob výroby šumivých vín. Od tých čias sa metóda zachovala a využíva sa dodnes ako klasická francúzska metóda výroby šumivých vín. Každá fľaša sektu je tak doslova jedinečná. Sekt Matyšák zreje a zušľachťuje sa v priebehu minimálne 18 mesiacov. Jeho verzia 2015 získala historické zlato pre Slovensko na prestížnej súťaži v Paríži,“ vysvetľuje someliér.

Tento sekt si môžeš kúpiť už od 13,99 eura. Prípadne siahni po sviežom Momente na štýl prosecca. Je robený podobnou metódou, ktorá sa označuje ako charmatová, a je dostupný za 5,99 eura, alebo skús limitku, nájdeš ju pod názvom Asti a vyjde ťa na 7,99 eura. 

Víno Matyšák
Zdroj: Víno Matyšák

Keď už máš prípitky vybavené, ešte ti zostáva zamyslieť sa nad tým, čo si vybrať počas sviatkov. Minimálne to, čím pohostíš známych. „Naše svetovo oceňované vínka z línie Prestige ulahodia každému milovníkovi vína. Vo vinárstve spracovávame takmer 30 odrôd z Južnoslovenskej a Malokarpatskej vinohradníckej oblasti, takže výber je naozaj pestrý. Tieto vína v supermarketoch nenájdeš, no pritom nejde o nič nedostupné. Do 10 eur môžeš mať víno, ktoré získalo zlato v Madride či Paríži,“ vysvetľuje Erik.

Ak patríš medzi ľudí, ktorí radi vybavia všetko naraz, vinárstvo Matyšák má v ponuke vianočnú súpravu – Sviatočný štrng, v ktorom nájdeš všetky odporúčané vína. Nemusíš tak kupovať všetko zvlášť. Okrem prípitkov nájdeš v súprave aj víno vhodné na varenie. 

kúp si set
Víno Matyšák
Zdroj: Víno Matyšák

Máš osobu, s ktorou na sviatky nemôžeš byť, alebo chceš darovať niečo osobné? Vinárstvo si pripravilo okrem súpravy ešte jednu novinku – namiesto rozosielania sviatočných správ môžeš poslať niekomu vianočnú fľašu s osobným venovaním. Stačí ti pár klikov a tvoji najbližší dostanú originálny vianočný pozdrav. Namiesto odkopírovaného vinšu z internetu môžeš poslať niečo zaujímavejšie. 

vyskúšaj vínnu poštu
Víno Matyšák
Zdroj: Víno Matyšák
Domov
Zdieľať
Diskusia