Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. októbra 2020, 9:30
Čas čítania 9:59
Jakub Paulík

Policajt Richard: Pri druhej vlne pandémie už ľudia nie sú tak zodpovední. Rúško si ale po našej výzve nasadia vždy (Rozhovor)

Policajt Richard: Pri druhej vlne pandémie už ľudia nie sú tak zodpovední. Rúško si ale po našej výzve nasadia vždy (Rozhovor)
Zdroj: Archív – Richard Chamula
REFRESHER POLICAJT PRÁCA POLICAJTA
Uložiť Uložené

Práca policajta Pohotovostnej motorizovanej jednotky prináša mnohé riziká.

34-ročný Richard Chamula slúžil 4 roky ako vojak a 9 rokov pracuje ako policajt. Za posledné vyše 2 roky, odkedy je súčasťou PMJ (Pohotovostná motorizovaná jednotka), stihol so svojím kolegom zachrániť 5 ľudských životov. Okrem toho si ale vyskúšal aj prácu modela a v minulosti sa zúčastnil reality show Ostrov.

V rozhovore nám porozprával, ako s kolegom na poslednú chvíľu zachránili ženu, ktorá sa podrezala žiletkou, a ako pomohli starej pani, ktorá ležala v kaluži vlastnej krvi.

Ďalej vysvetlil, v čom všetkom sa zmenila jeho práca počas pandémie, ako pri druhej vlne klesla zodpovednosť ľudí a naopak stúpla vlna domáceho násilia. Prebrali sme tiež jeho skúsenosti z misie v Afganistane, pri ktorej terorista zastrelil jeho kamaráta Daniela.

Odporúčané
Policajt Michal: Vláda si do zboru dosadzuje svojich ľudí, šikana od vedúcich dohnala kolegyňu na psychiatriu (Rozhovor) Policajt Michal: Vláda si do zboru dosadzuje svojich ľudí, šikana od vedúcich dohnala kolegyňu na psychiatriu (Rozhovor) 7. februára 2019, 17:16
V tomto článku si prečítaš:
  • O vpáde do bytu, v ktorom muž ohrozoval nožom svoju ženu
  • Aký je pocit zachrániť človeka a naopak byť svedkom mnohých smrteľných nehôd či samovrážd
  • Kedy museli na zločinca vystreliť
  • V čom je práca polície počas pandémie koronavírusu náročnejšia
  • Či si ľudia aj po napomenutí odmietajú nasadiť rúško
  • Čo pre Richarda znamenala účasť v reality show Ostrov

 

Práca v PMJ
Práca v PMJ Zdroj: Archív – Richard Chamula

Ako policajtovi sa vám s kolegom podarilo zachrániť 5 životov. Je u PMJ-čkárov bežné, že v službe pravidelne zachraňujú ľudí pred smrťou?

Myslím, že to nie je vôbec bežné. Niekomu sa nepodarí za celú policajnú kariéru zachrániť nikoho. Veľmi sa cení, keď už policajt zachráni jeden či dva životy, za čo sa mimoriadne povyšuje, prípadne policajti dostávajú odmeny či medaile. To je ale vlastne aj zmysel našej práce – pomáhať a chrániť.

Komu ste zachránili život v prvom prípade?

Išlo o silného diabetika, ktorý sa v chladnom marci 2018 stratil v lese. Vybral sa pritom von naľahko oblečený, a tak mohol zamrznúť. Na mieste po ňom pátrali policajti z obvodného oddelenia aj hasiči. My ako PMJ slúžime v celom kraji a zasahujeme podľa potreby tam, kde sa deje niečo výnimočné – tak ako v tomto prípade. Jeho manželka vravela, že iba odišiel pozrieť kozu, ktorú mali pri dome, ale už sa nevrátil. Muža sme hľadali v zasneženom členitom teréne približne dve hodiny, no bez úspechu.

Po nejakom čase sme znova zašli za jeho manželkou a snažili sme sa z nej dostať, či by si nespomenula, kde inde by sme mali pátrať. Bola síce v strese, ale napadlo jej, že mohol ísť na druhú stranu, kam chodieval na hríby. Vydali sme sa teda druhým smerom a po približne 30 minútach sme strateného muža objavili odpadnutého v kríkoch. Keď sme ho našli, bol už celý modrý, premrznutý.

Čo ste s ním spravili?

Keďže išlo o silného diabetika, kolega mu ihneď dal vodu s cukrom. Poskytli sme mu prvú pomoc, oživovali sme ho a potom sme muža niesli zhruba 2 až 3 kilometre do jeho domu, v ktorom už čakali lekári. Tí povedali, že sme  ho zachránili v poslednej chvíli.

Ako ste sa cítili s vedomím,  keď ste prvýkrát niekomu zachránili  život?

Bolo to niečo úžasné. Ťažko to opísať slovami. Keď sa niečo takéhoto podarí, tá práca naozaj stojí za to. Ničomu sa to nevyrovná. Tieto prípady ale, bohužiaľ, nie vždy končia záchranou. A o to väčšie je to zadosťučinenie.

Odporúčané
Slovenská policajtka Patrícia z Chicaga: Bez nepriestrelnej vesty by sme nešli do ulíc, gangy vedú neustále boje (Rozhovor) Slovenská policajtka Patrícia z Chicaga: Bez nepriestrelnej vesty by sme nešli do ulíc, gangy vedú neustále boje (Rozhovor) 6. februára 2020, 9:28

Zažili ste teda aj prípady, kedy už bolo na záchranu neskoro?

Samozrejme, či už hovoríme o smrteľnej havárii alebo samovražde. Zažil som napríklad aj osobu, ktorá sa obesila. Najčastejšie sa ale stretávame s obeťami dopravných nehôd.

Ako to zvládate?

Nie je to nič príjemné, ale snažíme sa s tým vyrovnať. Človek si to veľakrát v prvom momente ani neuvedomuje a doľahne to na neho až neskôr. Musíme byť ale vnútorne silní a nejak sa s tým popasovať. Lepšie je sa orientovať na to, koľko ľudí sa podarí zachrániť. Aspoň ja sa to tak snažím brať. Skrátka sa zamerať na tie pozitívne veci.

Keby to policajt nezvládal dobre, má sa na koho obrátiť?

V takýchto prípadoch má polícia svojich psychológov.

Koho ste zachránili v ďalších prípadoch?

Istý muž nám v apríli 2019 počas jedného rána nahlásil, že má na balkóne veľké množstvo krvi, ktorá mu kvapkala zhora od susedy. Okrem toho počul, že žena chrčí. O 6:00 sme prišli k bytu, v ktorom bývala suseda, no nikto nám neotváral. Keďže sme mali dôvodné podozrenie, že život tejto ženy je v nebezpečí, vykopli sme dvere. Na balkóne ležala staršia pani v kaluži svojej krvi s otvorenou hlavou, zranením na ruke a veľmi slabým pulzom.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 89078 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako s kolegom zachránili starenku, ktorá by bez ich pomoci neprežila
  • Ako pomohli žene, ktorá si podrezala žily
  • Ako Richard hodnotí zodpovednosť ľudí pri druhej vlne pandémie
  • O teroristovi, ktorý v Afganistane zastrelil jeho kamaráta Daniela
  • Ako prebiehala riziková zahraničná misia, pri ktorej chodili vojaci ozbrojení aj na obedy a večere
  • Či by sa chcel Richard niekedy živiť modelingom
Domov
Zdieľať
Diskusia