Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. septembra 2020, 13:20
Čas čítania 0:35
Viktor Kniš

Čím vyššie emisie, tým drahšia registrácia. Minister Heger chce, aby si majitelia SÚV a športových áut priplatili

NEWS
Uložiť Uložené

Do vzorca pri výpočte poplatku za registráciu auta by mala pribudnúť nová premenná. Čím vyššie emisie auto tvorí, tým viac zaplatíme.

Registrácia auta s vyššou hodnotou emisií vypúšťaných do ovzdušia by mala byť podľa ministerstva financií pre majiteľov vozidiel nákladnejšia. Rezort ministra Eduarda Hegera navrhuje, aby sa hodnota registračného poplatku vypočítavala vzorcom, do ktorého zahrnú aj emisie uvedené v technickom preukaze, informuje o tom Denník E. V súčasnosti tento poplatok súvisel len s výkonom a zostatkovou hodnotou vozidla. 

Logicky tak budú diskriminované autá, ktoré viac znečisťujú životné prostredie. Naopak, ministerstvo zvýhodní elektromobily a hybridné autá. 

Odporúčané
Sú už Švédi premorení? V krajine majú najmenej prípadov koronavírusu od začiatku pandémie Sú už Švédi premorení? V krajine majú najmenej prípadov koronavírusu od začiatku pandémie 11. septembra 2020, 8:13

„Ak chceme ľudí povzbudiť k ekologickému správaniu, inak sa to nedá. Buď chceme čistejšie životné prostredie alebo nie,” povedal minister financií Eduard Heger. Predpokladá, že by novela zákona mohla spôsobiť, že ľudia začnú rozmýšľať nad šetrnejšími alternatívami. Momentálne je najnižšia cena 33 eur a najvyššia 3900 eur, pričom vďaka týmto poplatkom si rozpočet prilepší až o 50 miliónov eur ročne.

Plánovaná zmena pravdepodobne nebude mať vplyv na zisk štátu, keďže nižšie, resp. žiadne poplatky vykompenzujú tie vyššie za neekologické vozidlá. 

Domov
Zdieľať
Diskusia