Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
31. augusta 2020, 22:35
Čas čítania 4:09

Toľko predsudkov a stereotypov za jednu hodinu si ešte nevidel: Aký bol prvý diel Farmy: Mesto verzus dedina?

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Toľko predsudkov a stereotypov za jednu hodinu si ešte nevidel: Aký bol prvý diel Farmy: Mesto verzus dedina?
Zdroj: TV Markíza

Televízia Markíza odvysielala prvý diel novej série Farmy. Miesto Mesto verzus dedina by si zaslúžila podnázov Stereotypy a predsudky.

Dnes odštartovala 12. séria markizáckej šou Farma, tentokrát v špeciálnej edícii Mesto verzus dedina. Moderátorkou je opäť Eva "Evelyn" Kramerová a súťaží sa o 75-tisíc eur. Pilotná časť načrtla novú dynamiku v relácii, pretože dva tímy spája a rozdeľuje ich pôvod. Zatiaľ žiadna z úloh nebola za odmenu, súťažiaci sa len zoznamovali a spoznali Farmu a jej pravidlá.

Toľko predsudkov a stereotypov v jednej hodine si ešte nevidel: Aký bol prvý diel Farmy: Mesto verzus dedina?
Zdroj: TV Markíza

Ukážkové stereotypy a hlboko zakorenené predsudky

V úvode prvej časti sme sa postupne zoznámili so súťažiacimi. Nechýbali momenty, v ktorých sme sa za nich hanbili, napríklad príchod dedinčanov (ako inak) na vlečke, ktorú ťahal traktor. Aby mal divák stopercentnú istotu, že prichádza tím z dediny, zborovo spievali Dedinka v údolí.

Mešťania zase prišli autom, nahodení ako sa patrí, a priniesli krabicu donutov. Pretože nič nekričí „slovenské mesto“ tak veľmi, ako šišky na americký spôsob.

29. augusta 2020, 17:48 Čas čítania 2:28 Striptér, influencerka či učiteľka tanca. Toto sú súťažiaci Farmy 12 Mesto vs Dedina Striptér, influencerka či učiteľka tanca. Toto sú súťažiaci Farmy 12 Mesto vs Dedina

Produkcia uľahčila divákom prácu a je až smiešne jednoduché vnímať, kto odkiaľ pochádza. Nemusíš si jednotlivé tváre ani len pamätať (hoci zábery sú zostrihané tak, že minimálne ich polonahé telá ti utkvejú v pamäti).

Krátke videá, v ktorých sa v priebehu úvodného dielu súťažiaci predstavili, mali modrý alebo červený rámček. Modrý s mestským motívom pre mešťanov, červený s folklórnym motívom pre dedinčanov. Šou ti tak ani na sekundu nedovolí zabudnúť, že ide o duel medzi mešťanmi a dedinčanmi. 

Henrik je povolaním striptér a v minulom živote bol zrejme poloboh – túto prezývky si vyslúžil aj vo Farme.
Henrik je povolaním striptér a v minulom živote bol zrejme poloboh – túto prezývky si vyslúžil aj vo Farme. Zdroj: TV Markíza

Súťažiaci sa ani len nesnažili schovať svoje predsudky. „Dedinčan je jednoduchý, ľahko ovplyvniteľný,“ povedala influencerka Nikol. Predovšetkým zo strany mešťanov sa už pri uvítaní padali veľmi typické poznámky: neradi pracujú na farme (ťažko povedať, čo tam teda robia), dedinčania chodia aj tak pracovať do mesta, sú jednoduchí, staromódni, zaseknutí v čase, majú nudný život... Mešťania sú patrične hrdí na svoj pôvod a na adresu dediny nepovedali za hodinu ani jedno dobré slovo.

Hoci sme si spočiatku mysleli, že stavať do kontrastu ľudí z mesta a dediny je zbytočné, veď „aj tak záleží na tom, čo je v srdci človeka“, táto relácia nás za desať minút prebrala zo snov do krutej reality predsudkov a stereotypov. Typické predsudky majú aj dedinčania, ktorí si užívajú slobodu, čerstvý vzduch a sebestačnosť. 

Takto vyzerá dom farmára týždňa.
Takto vyzerá dom farmára týždňa. Zdroj: TV Markíza

„Mestskí ľudia – akože, nehádžem ich všetkých do koša – sú takí iní. Strašne sa vychvaľujú v tom, čo ani nemajú,“ povedal krupiér-čašník Mário, ktorý robí aj nechtový dizajn a je z tímu dedinčanov. Ďalší jeho slová vo svojich videovizitkách kvitovali: v meste sa vraj nedá dýchať, všetko je tam sivé, ponuré a bez života. 

9. januára 2020, 22:02 Čas čítania 2:28 Markíza odvysielala bizarnú šou, v ktorej sa zosobášili dvaja neznámi ľudia. Aký bol prvý diel Svadby na prvý pohľad? Markíza odvysielala bizarnú šou, v ktorej sa zosobášili dvaja neznámi ľudia. Aký bol prvý diel Svadby na prvý pohľad?

Evelyn rozdávala úlohy jedna radosť, dokonca si zatancovala pri tyči

To, že Evelyn sa venuje pole dancu, vedia jej followeri na Instagrame už dlhšie. Evelyn na svojej forme maká a tanec pri tyči je náročnou disciplínou, ktorá dá zabrať. No predsa len sledovať Evelyn v čipkovaných šatách a kovbojských topánkach, ako na maličkom pódiu kdesi Pán Bohu za chrbtom ukazuje žabu (jeden z pole dance pohybov), je bizarný zážitok. O to viac, že jej pohyb museli zopakovať dve súťažiace: Xénia za mesto a Sára za dedinu.

Evelyn na tyči.
Evelyn na tyči. Zdroj: TV Markíza

V ďalšom kole mal dedinčan Heňo predviesť, ako sa muruje. Kým pracoval, mešťania si pošuškávali a ich sarkastické poznámky boli síce vtipné, no riadne podpichovačné.

„A on je už taký zadrbaný?“ opýtala sa jedna z mestských súťažiacich. „Tak prišiel z domu,“ zaznie odpoveď a všetci z tímu sa zasmiali. Takýchto stereotypov bolo rozsypaných po celej dĺžke relácie toľko, že voči nim možno aj otupieš do konca prvej časti. 

Napriek tomu sa po čase už nezdali ani byť reálne a niekoľkokrát najmä skupinové reakcie pôsobili, že boli naaranžované alebo napísané do scenára. V každom prípade, dvom chlapom z oboch tímov sa podarilo postaviť malý múrik.

Evelyn na drevenom tróne a dvadsiatka súťažiacich.
Evelyn na drevenom tróne a dvadsiatka súťažiacich. Zdroj: TV Markíza

Poslednou úlohou predtým, než sme sa zoznámili s Farmou, bolo prekopnúť loptu cez obruč – mali päť pokusov a aspoň táto výzva sa zaobišla bez nevhodných poznámok a oba tímy sa jednoducho podporovali. Výzvy sa nehodnotili, no vytiahli z účastníkov presne to, o čo produkcii išlo: predsudky voči druhej strane.

Nezhody však neboli len medzi družstvami, ale aj vo vlastných radoch. Eva nahlas vytkla Mišovi, že smrdí. „Ja som tiež mohol povedať narovinu, čo si myslím. Že ona je stará a škaredá. Mne sa stačí umyť, ale čo ona. Ale nepoviem jej to do očí, lebo sa viem chovať,“ reagoval neskôr. Bol to však jediný ostrý moment medzi „vlastnými“.

29. mája 2020, 14:41 Čas čítania 6:06 Take Me Out je oproti nim slabota. Nič trápnejšie ako tieto reality shows s úplne nahými účinkujúcimi si nevidel Take Me Out je oproti nim slabota. Nič trápnejšie ako tieto reality shows s úplne nahými účinkujúcimi si nevidel

Mešťanov čaká prvý týždeň bez vymožeností a viacerým zamrzli úsmevy na távrach

Dom pravdy, dve duelantské chatky (modrá a ružová), spovednica a dom farmára sú už stálicami v tejto relácii. Ako sme však avizovaliuž vopred, mešťania si môžu vychutnávať voľné chvíle pri bazéne alebo si dať na raňajky kávu. Takéto vymoženosti na tzv. dedinskej strane nie sú. Rozdiel je aj v sociálnych zariadeniach: dedina si bude musieť vystačiť s latrínou, mesto má klasický keramický záchod.

Práve rozdiel v potravinách a vôbec v prístupe k elektrine neboli pre dedinčanov príjemnými správami. Viacerí hrdo prehlásili, že to zvládnu, prípadne si to urobia ručne, no predsa len sú veci (napríklad funkčná chladnička či možnosť mať kávu stlačením gombíka), ktoré im budú chýbať.

O to väčšiu radosť pocítili, keď im Evelyn oznámila, že si na úvod vymenia strany. Nebudú sa musieť hneď vzdávať vecí, na ktoré sú zvyknutí.

Dedinčanom nebolo treba hovoriť dvakrát: Hneď ako mohli, skočili do bazéna.
Dedinčanom nebolo treba hovoriť dvakrát: Hneď ako mohli, skočili do bazéna. Zdroj: TV Markíza

Výmena nebola až takým nečakaním prekvapením, už pri tom, keď sa Evelyn snažila z účastníkov vytiahnuť ich dojmy z príbytku bolo jasné, že sa mešťanom neoplatí zvykať si na pocit istoty. Samozrejme, nemôžu si nič vymieňať, nemôžu si jedlo darovať a nesmú prejsť na druhú stranu.

Veľký rozdiel je aj vo fungovaní jednotlivých tímov. Mešťania (na dedinskej strane) dostali farmárske pravidlá, na ktoré sú pravidelní diváci aj zvyknutí. Zahŕňajú aj duelanta, farmára týždňa a sluhov. Dedinčania (na mestskej strane) nemajú vopred stanovené pravidlá, majú si ich vymyslieť spoločne. To môže byť výhodou aj nevýhodou, pretože sa medzi sebou nepoznajú a ani nevedia, čo ich v danom týždni čaká.

Dedinčania si museli svoje pravidlá vymyslieť. Začali tým najpodstatnejším.
Dedinčania si museli svoje pravidlá vymyslieť. Začali tým najpodstatnejším. Zdroj: TV Markíza

Farmárkou týždňa sa napokon stala Monika za mešťanov. Dedinčania si napísali pravidlo, že o všetkom rozhodujú spoločne, spoločne chcú riešiť aj prípadné konflikty – a ty predsa dobre vieš, ako ľahko sa komunikáciou riešia konflikty v reality šou, však? Každopádne, prvý diel Farmy naznačil, že každý zo súťažiacich má isté zábrany a predsudky, ktoré bude musieť prekonať. Či sa im to podarí, zistíme až časom.

Od ďalšej epizódy už budú dva desať-členné tímy čakať úlohy za odmeny a postupne budú vypadávať, až kým si peňažnú výhru neodnesie domov jeden z nich.

Pozri si, ako vyzerá 20 súťažiacich v novej Farme.

29. augusta 2020, 17:48 Čas čítania 2:28 Striptér, influencerka či učiteľka tanca. Toto sú súťažiaci Farmy 12 Mesto vs Dedina Striptér, influencerka či učiteľka tanca. Toto sú súťažiaci Farmy 12 Mesto vs Dedina
Domov
Zdieľať
Diskusia