Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
20. augusta 2020, 16:26
Čas čítania 1:00
Adam Smeták

V Česku zmenili pravidlá, rúška nebudú povinné v reštauráciách, obchodoch ani v školách

NEWS
Uložiť Uložené

České ministerstvo zdravotníctva zmenilo pravidlá týždeň po tom, čo ich oznámili na tlačovej besede.

České ministerstvo zdravotníctva mení pravidlá ohľadom nosenia rúšok napriek vyjadreniam z predchádzajúcich dní. Od septembra nebudú povinné na školách, v reštauráciách ani v obchodoch. Opatrenia spojené s rúškami na školách sa od 1. septembra budú riadiť podľa tzv. semaforu, povedal minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

Ministerstvo prehodnotilo prísne pravidlá, rozhodovať sa budú podľa situácie v krajoch

Pôvodne mali mať ľudia prekryté dýchacie cesty na každom podujatí, ktoré sa koná vo vnútri, bez ohľadu na veľkosť. Podľa nových pravidiel budú musieť mať od 1. septembra ľudia rúška len na akciách s účasťou viac ako sto osôb.

Rúška sa však budú musieť nosiť v priestoroch verejných budov, zdravotníckych a sociálnych zariadení, v MHD a aj vo volebných miestnostiach. Podľa pôvodných plánov mali od začiatku septembra nosiť žiaci a učitelia rúška aj v škole (v priestoroch mimo triedy), v obchodoch a v reštauráciách.

Po novom budú o týchto priestoroch rozhodovať priebežne podľa takzvaného semaforu. Situáciu budú teda prehodnocovať podľa aktuálnych počtov nakazených v jednotlivých krajoch. Pravidlá sa podľa ministra môžu kedykoľvek v priebehu septembra zmeniť, všetko záleží od pandemickej situácie.

Zmeny prišli podľa vyjadrení Vojtěcha v reakcii na žiadosti od ľudí. „Reagujeme tak na verejnú debatu, nie sme slepí a hluchí,“ cituje ministra český iRozhlas. „Vychádzali sme z názorov odborníkov, teraz vnímame protinázory. Toto je určitý kompromis,“ uznal Vojtěch s tým, že sú pripravení reagovať promptne v prípade, že sa situácia s koronavírusom náhle zmení.

Domov
Zdieľať
Diskusia