Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. augusta 2020, 13:04
Čas čítania 0:55
Daniel Mikolášik

V Malajzii sa objavil nový kmeň koronavírusu. Mutácia je desaťkrát nákazlivejšia ako pôvodný vírus

NEWS
Uložiť Uložené

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však upozorňuje, že zatiaľ neexistuje žiadny dôkaz, že by nová mutácia viedla k závažnejšiemu ochoreniu.

V Malajzii objavili nový kmeň koronavírusu, ktorý tam začal cirkulovať. Vedci tvrdia, že zmutovaný vírus má byť 10-násobne nákazlivejší ako pôvodný. Mutáciu nazvali D614G a objavili ju u najmenej troch ľudí zo 45 nových prípadov nákazy.

Ako informuje Hindustan Times, rozšíriť ho mal majiteľ reštaurácie, ktorý sa vrátil z Indie a porušil karanténu. Mužovi udelili pokutu a odsúdili ho na 5 mesiacov väzenia. Desaťkrát infekčnejší vírus však objavili aj u ďalšej skupiny ľudí, ktorí sa do Malajzie vrátili z Filipín.

Odporúčané
Ďakujem, že ste mi doj***li polovicu tour, odkazuje konzíliu odborníkov Separ. Raperi sa búria proti zatvoreniu klubov po 23:00 Ďakujem, že ste mi doj***li polovicu tour, odkazuje konzíliu odborníkov Separ. Raperi sa búria proti zatvoreniu klubov po 23:00 17. augusta 2020, 15:57

Tamojší minister zdravotníctva naznačil, že štúdie zaoberajúce sa vakcínou proti koronavírusu môžu mať s nástupom jeho nového kmeňa problém, pretože sú neúplné a môžu byť neúčinné proti mutácii.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však upozorňuje, že hoci je nová mutácia ešte nákazlivejšia, zatiaľ neexistuje žiadny dôkaz, že by vírus D614G viedol k závažnejšiemu ochoreniu. Počet nových prípadov sa v Malajzii denne zvyšuje, počas víkendu pribudlo 51 nových prípadov, čo je najviac od 28. júla.

Odborníci v štúdii uverejnenej vo vedeckom časopise Cell tvrdia, že aktuálna podoba ochorenia SARS-CoV-2 je ešte viac nákazlivá, ako tá spred pár mesiacov. Vírus sa vraj vyvinul, mierne modifikoval a neustále mutuje. Vedci z laboratória vo Washingtone D.C. majú za to, že aktuálna obmena vírusu ľahšie preniká do ľudských buniek.

Okrem pracovníkov z washingtonského laboratória sa na štúdii podieľali aj výskumníci z univerzít v Sheffielde a Dukeovej univerzity. Nový variant koronavírusu má podľa laboratórnych experimentov prenikať do ľudských buniek s tri až šesťkrát väčšou účinnosťou než pôvodný.

Domov
Zdieľať
Diskusia