Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Huawei.
23. júla 2020, 13:47
Čas čítania 2:54
Sponzorovaný obsah

Fotografie z letnej dovolenky, ktoré ti vyrazia dych! Len pár rád stačí na to, aby si mal také aj na tvojom Instagrame

KULTÚRA HUAWEI
Uložiť Uložené

Odfoť najlepší záber tohto leta svojím smartfónom a ak sa ti to podarí, môžeš vyhrať aj 10 000 dolárov

Na to, aby si urobil výborné fotky z dovolenky, nepotrebuješ špičkovú fotografickú techniku, či stať sa profesionálnym fotografom. Budeš potrebovať len jednu vec - aktuálne najlepší fotosmartfón na svete Huawei P40 Pro alebo jeho lacnejších súrodencov od Huawei. A možno ešte naše šikovné rady, ktoré ti povedia, ako na to.

1. Vyváženie bielej

Dobré svetlo je neoddeliteľnou súčasťou kvalitných a pekných fotiek. Vždy, keď prídeš do nového prostredia, okolo teba sa vyskytujú rôzne zdroje svetla a taktiež žiarovky mäkkých aj studenších farieb, ktoré majú rozdielne farby. Naše oko tieto zmeny svetla nevníma, prirodzene sa im prispôsobuje a rovnako to robia aj kvalitné fotoaparáty, kamery a niektoré smartfóny

Ak máš ale pocit, že tvoja fotografia obsahuje inú bielu, akú vidíš voľným okom a chceš aby mali objekty na fotkách prirodzené farby, musíš si nastaviť biely bod, respektíve nastaviť vyváženie bielej. Vo väčšine nových smartfónov to vieš nastaviť manuálne priamo v nastaveniach.

Príklad fotografie s dobrým vyvážením bielej
Príklad fotografie s dobrým vyvážením bielej Zdroj: Pexels

Príklad fotografie s dobrým vyvážením bielej
Príklad fotografie s dobrým vyvážením bielej Zdroj: Pexels

2. Na kompozícii záleží

Dobrá fotografia ide ruka v ruke s kompozičnými pravidlami. Tie nie sú alfou a omegou len pri fotení, výrazne sa využívali aj využívajú vo výtvarnom umení či v architektúre. Medzi základné pravidlá kompozície patrí zlatý rez a centrálna kompozícia.

Zlatý rez alebo pravidlo tretín

Veľmi jednoduché pravidlo, ktoré vychádza z rozdelenia obrazu, alebo v našom prípade z rozdelenia fotografie pomocou priamok a kolmíc tak, aby ti vzniklo 9 rovnakých dielov. Tam, kde sa ti tieto kolmice a priamky pretnú, vzniknú 4 body. Objekt (či už osobu, alebo predmet), ktorý má byť na obrázku nosný, umiestniš do týchto bodov, alebo čo najbližšie k nim.

Príklad fotografie s pravidlom zlatého rezu
Príklad fotografie s pravidlom zlatého rezu Zdroj: Unsplash

Get Embed Code

Centrálna kompozícia

Napriek tomu, že centrálna kompozícia bola v minulosti považovaná za kompozíciu bez nápadu, až klišé, sú situácie, kedy s jej pomocou vytvoríš originálnu fotografiu. Centrálna kompozícia je taká, pri ktorej rozdelíš fotku na dve rovnaké polovice, či už po výške, alebo po šírke. Objekt fotenia v tomto prípade umiestniš do strednej časti.

Príklad fotografie s centrálnou kompozíciou
Príklad fotografie s centrálnou kompozíciou Zdroj: Unsplash

3. RAW je viac jpg

Napriek tomu, že najznámejším formátom na ukladanie fotografií je jpg, my ti odporúčame tvoje fotky v smartfóne ukladať do formátu RAW. Je to kvôli tomu, že jpg sa vyznačuje stratovou kompresiou. To znamená, že keď fotku uložíš do jpg množstvo informácii, ktoré ju tvoria, sa zredukuje.

Formát RAW ale na rozdiel od jpg obsahuje obrovské množstvo informácií, vďaka čomu budú tvoje fotky aj po dodatočných úpravách (akou je napríklad aj zmena kontrastu) dostatočne kvalitné.

4.  Statív - áno alebo nie?

Na to, aby si odfotil super nočné zábery z tvojej dovolenky, či už z párty, alebo z nočného posedenia na brehu mora, statív nepotrebuješ. Nové moderné smartfóny disponujú dostatočnou stabilizáciou obrazu, vďaka ktorej budú tvoje fotky ostré a kvalitné napriek tomu, že ich odfotíš len "z ruky".

Avšak v niektorých prípadoch - napríklad, ak chceš fotiť v noci s dlhým expozičným časom, môže byť statív dobrým pomocníkom. Vďaka statívu, ktorých na dnešnom trhu nájdeš naozaj neúrekom, bude tvoj smartfón fixovaný a ostane aj niekoľko sekúnd nehybný. 

Fotografie z letnej dovolenky, ktoré ti vyrazia dych! Len pár rád stačí na to, aby si mal také aj na tvojom Instagrame
Zdroj: Unsplash

5. Fotenie v 3 plánoch

Veľmi jednoduchou radou, ktorá ti pomôže aj zo zdanlivo obyčajných objektov "vyčariť" niečo pekné, zaujímavé a s nádychom atmosféry je pravidlo fotenia v 3 plánoch. Princíp tohto pravidla je veľmi jednoduchý. Vždy, keď sa rozhodneš odfotiť nejaký objekt či už vec, alebo osobu, postav sa tak, aby za tým objektom boli ešte ďalšie 2 plány.

Napríklad, ak fotíš dievča na pláži, neodfoť ho len pred morskou hladinou, ale nájdi si nejaký ďalší zaujímavý objekt, napríklad loď. Dievča tak bude tvoriť prvý plán, loď druhý plán a morská hladina (napríklad aj s horou v pozadí) tretí plán fotografie.

Fotografie z letnej dovolenky, ktoré ti vyrazia dych! Len pár rád stačí na to, aby si mal také aj na tvojom Instagrame
Zdroj: Pexels

Potrebuješ na fotenie motiváciu? Jednu pre teba máme!

Ak ti pekné fotky z dovolenky nestačia ako motivácia na to, aby si sa pokúsil svoje fotografické schopnosti posunúť o level vyššie, máme pre teba súťaž, ktorá ťa určite nakopne.

Súťaž o 10 000 dolárov a hodnotné ceny

Spoločnosť Huawei totiž vyhlásila ďalší ročník fotosúťaže Huawei Next Image, v ktorej môžeš za najlepšiu fotku získať postup do globálneho kola súťaže, kde tvoju prácu ocenia celosvetovo uznávaní fotografi a taktiež vyhrať nový smartfón Huawei P40 Pro s foto systémom Leica so štyrmi objektívmi,  ale aj 10 000 dolárov a elektronický certifikát.

A aj keď táto súťaž odštartovala už 15. júna, možnosť prihlásiť svoju víťaznú fotografiu máš až do 31. júla 2020 18:00 hod. stredoeurópskeho času.

Fotografie z letnej dovolenky, ktoré ti vyrazia dych! Len pár rád stačí na to, aby si mal také aj na tvojom Instagrame
Zdroj: Huawei

A to ešte stále nie je všetko! Okrem cien pre hlavného víťaza, čaká kopec super cien (ako smartfóny, či Bluetooth reproduktory) aj víťazov jednotlivých kategórií a tých, ktorí sa umiestnia vo vybraných kategóriách na druhom mieste.

Všetky informácie o kategóriách a bližšie info k súťaži nájdeš v našom článku a svoje práce môžeš prihlasovať TU, tak neváhaj, čekuj a foť, nech sa stihneš zapojiť! Držíme palce.

Domov
Zdieľať
Diskusia