Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. mája 2020, 12:50
Čas čítania 6:28
Adam Novosad

Chorváti si pýtajú slovenských turistov, Taliani otvárajú už 3. júna. Kedy budú hranice v Európe opäť priechodné?

ZAUJÍMAVOSTI HRANICE SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Otváranie hraníc v Európe zatiaľ vyzerá sľubne.

V polovici marca to vyzeralo tak, že tento rok budeš musieť letnú dovolenku stráviť doma na Slovensku. Nie, že by Slovensko neponúkalo hromadu prírodných krás aj turistických atrakcií, ktoré sa oplatí vidieť, ale množstvo z nás túži po spoznávaní iných krajín.

Odporúčané
TOP 5 slovenských hradov, ktoré môžeš navštíviť aj počas koronakrízy. Každý skrýva temné tajomstvo TOP 5 slovenských hradov, ktoré môžeš navštíviť aj počas koronakrízy. Každý skrýva temné tajomstvo 16. mája 2020, 11:39

O tri mesiace neskôr sa začíname na svet pozerať cez ružové okuliare. Európske krajiny sa predbiehajú v tom, ktorá prvá ohlási otváranie hraníc. Ak si ochotný stráviť 14 dní v karanténe po návrate domov, cestovanie by vôbec nemalo byť také náročné, ako sa mohlo zdať pred pár týždňami.

My sme preto pripravili krátky prehľad najatraktívnejších štátov, kam by si sa mohol vybrať v letnej sezóne aj s dátumami a podmienkami, ktoré od teba budú tamojšie úrady vyžadovať.

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo vyžaduje Rakúsko, ak sa tam chystáš na krátky výlet do 24 hodín
  • Kedy budeš môcť bez väčších problémov vycestovať na Island
  • Ako Chorváti žiadajú, aby mali Slováci možnosť pricestovať na dovolenku
  • Kedy by sme mohli otvoriť hranice s Českom
  • Ako budeš môcť stráviť dovolenku na Malte

Chorváti si pýtajú slovenských turistov, Taliani otvárajú už 3. júna. Kedy budú hranice v Európe opäť priechodné?
Zdroj: Pixabay

Chorvátsko

Do Chorvátska si chodí užiť dovolenku k „slovenskému moru“ veľká časť našej populácie. V uplynulých rokoch navštívilo Jadranské more na chorvátskom pobreží stovky tisíc Slovákov, a tak si tamojšia vláda uvedomuje, že výpadok turizmu z krajín ako tá naša by bol pre miestnu ekonomiku katastrofický.

Turizmus pritom prispieva k chorvátskemu hrubému domácemu produktu až 20 percentami,  čo krajinu radí medzi najzávislejšie štáty na cestovnom ruchu. Aj preto Chorváti začali rokovať s ostatnými európskymi krajinami o postupnom uvoľňovaní režimu a otváraní hraníc medzi prvými, upozorňuje Jutarnji List.

 

V tejto chvíli zatiaľ nebola uzavretá žiadna oficiálna dohoda, ale najnovšie informácie naznačujú, že Chorváti chcú v ideálnom prípade povoliť vstup turistom už od 1. júna. Nepôjde však o občanov akejkoľvek krajiny, v úvode by mala vzniknúť iba dohoda medzi Chorvátskom a Slovensko, Českom, Rakúskom a Maďarskom. Od 15. júna by mali možnosť vycestovať do Chorvátska už aj Nemci.

Slovinsko

Aj keď sa Slovinsko nemôže pýšiť nekonečnými plážami na pobreží Jadranského mora, aj viac ako 20 kilometrov pobrežia stojí za návštevu. Slovinsko však poskytuje nádhernú prírodu aj pohoria. Miestna vláda pôvodne vyhlásila koniec núdzového stavu minulý týždeň a rovno rozhodla, že od konca mája otvorí hranice pre všetkých občanov Európskej únie bez výraznejších obmedzení po vstupe do krajiny, píše Bloomberg.

Rozhodnutie zanechalo v obyvateľoch zmiešané pocity, a tak vláda nariadenie upravila. Hranice sa budú otvárať postupne namiesto hromadného sprístupnenia. V tomto prípade pôjde o bilaterálne dohody medzi jednotlivými krajinami, ktorých základom bude musieť byť rovnaká epidemiologická situácia.

Slovinsko po upravení svojho pôvodného rozhodnutia nespresnilo, kedy plánuje jednotlivé bilaterálne dohody uzatvárať, ale vďaka výbornej situácii v krajine je možné očakávať, že turistiku v Slovinsku by si aj Slováci mohli začať vychutnávať okolo polovice júna. Rizikovou však zostáva slovinsko-talianska hranica, odkiaľ by mohli turisti opätovne priniesť novú vlnu nákazy.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 84761 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kedy budeš môcť bez väčších problémov vycestovať na Island
  • Ako Chorváti žiadajú, aby mali Slováci možnosť pricestovať na dovolenku
  • Kedy by sme mohli otvoriť hranice s Českom
  • Ako budeš môcť stráviť dovolenku na Malte
Domov
Zdieľať
Diskusia