Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Slovnaft.
22. januára 2020, 12:23
Čas čítania 1:33
Sponzorovaný obsah

Vyčerpávajúca Rally Dakar pozná víťaza. Čím všetkým si prešiel Svitko?

Vyčerpávajúca Rally Dakar pozná víťaza. Čím všetkým si prešiel Svitko?
ŠPORT
Uložiť Uložené

Zachraňoval životy súperov a atakoval najlepších. Svitko skončil na 11. mieste a patrí mu obdiv.

Rally Dakar je na konci a náš pretekár Štefan Svitko je už doma. Hneď ako prišiel na Slovensko, čakala na neho rodina aj novinári, aby sa ho spýtali na bezprostredné pocity. Nie je prekvapením, že Svitka Rally unavila. Má za sebou 11 etáp, na ktorých dokopy prešiel viac než 7000 kilometrov, počas ktorých sa musel vyrovnať s mnohými extrémnymi situáciami a nečakanými udalosťami. Jeho motocykel KTM 450 Rally Replica ho však napriek menším technickým problémom nesklamal a tak mohol fanúšikov potešiť skvelým výsledkom.

Vyčerpávajúca Rally Dakar pozná víťaza. Čím všetkým si prešiel Svitko?
Zdroj: Marián Chytka

My sme Štefana sledovali etapu po etape a tak sme ti v reportoch priniesli informácie o tom, že musel neraz pomáhať svojim súperom v boji o život, popri tom sa však zvládol dostať do TOP 10 a držať si vyrovnanú jazdu. Niet divu, že najväčšiu radosť mal z toho, že sa vrátil zdravý.

S 11. miestom som spokojný, predo mnou skončili len továrenskí jazdci.

Po tom, čo Štefan posledné dve Rally nedojazdil je pre neho 11. miesto istým zadosťučinením. Na rally jazdia jednotlivci, ale aj tímoví jazdci, ktorých sprevádza omnoho väčšia výprava. To, že sa Štefan umiestnil najlepšie z jednotlivcov možno považovať za výnimočné. 

Ako sám priznáva, „Prvé etapy boli nebezpečné. Jazdilo sa v riečiskách, bolo tam veľa kameňov. Miestami sa stalo, že – ako hovoria motorkári – som chytil kopačku. Ale neskôr boli aj veľmi pekné etapy.“

Vyčerpávajúca Rally Dakar pozná víťaza. Čím všetkým si prešiel Svitko?
Zdroj: Marián Chytka

Štefan bol počas prestávky medzi etapami v TOP 10, no potom ho predbehol Američan Short.  „Ale som tu, som zdravý a budem mať ešte šancu.“, dodáva. 

Aký bol záver Rally?

Posledná, 12. etapa bola nakoniec mierne modifikovaná. Namiesto pôvodných plánovaných 374 kilometrov, mal špeciál 167 kilometrov. Štefan na nej obsadil 13. miesto, čím sa celkovo umiestnil na už spomínanom 11. mieste celkového poradia. Vo vytúženom cieli v meste Quiddiya na neho čakal jeho Slovnaft Rally Team a fanúšikovia so slovenskou vlajkou.

Ako povedal Svitko, aktuálny Dakar bol pomerne ľahký po fyzickej stránke, no po psychickej stránke najťažší v kariére. Najmä preto, že pomáhal lekárom oživovať portugalského jazdca Paula Goncalvesa. Snaha však bola márna. „Keď na vlastnej koži zažijete, že niekoho oživujete, zanechá to na vás stopy. Iné však je o tom hovoriť a iné to priamo zažiť,“ dodal Svitko.

Vyčerpávajúca Rally Dakar pozná víťaza. Čím všetkým si prešiel Svitko?
Zdroj: Marián Chytka

Napriek strate, ktorú nabral pri zranených pretekároch Štefan nič neľutuje. Na Rally si už prešiel naozaj všetkým a 11. miesto považuje za úspech. Po týchto okolnostiach nie je rozhodnutý, či pôjde na ďalšiu Rally, my mu však držíme palce kamkoľvek ho zavedie jeho motorka ✊.  

Domov
Zdieľať
Diskusia