Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. decembra 2019, 19:13
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Muž sa rozhodol cestovať ekologicky, strávil mesiac vo vlakoch. Z Anglicka do Číny ho to stálo viac ako 2-tisíc eur

NEWS
Uložiť Uložené

Precestoval takmer 15-tisíc kilometrov bez toho, aby využil leteckú dopravu.

Roger Tyers je 37-ročný vedec, ktorému veľmi záleží na životnom prostredí. Rozhodol sa, že už nikdy nepoletí lietadlom, aby tak znížil svoju uhlíkovú stopu. Keď sa potreboval dostať z Anglicka do Číny, svoj sľub dodržal a miesto lietadiel využíval vlaky. Podľa CNN to stálo až trikrát toľko, koľko by zaplatil za spiatočnú letenku.

Mesiac vo vlakoch

Tyers precestoval celý mesiac vlakmi. Prešiel deväť krajín (dohromady 14 660 km) a vystriedal 24 vlakov. Vydal sa z mesta Southampton do mesta Ningbo na východe Číny, kde ho čakali akademické povinnosti. Táto cesta ho stála viac ako 2200 €, avšak podľa LADbible vyprodukoval až o 90 % menej emisií než keby bol využil klasické letecké spoje. Keďže práve emisiám sa počas svojho doktorandského štúdia venoval, je jasné, že mu na nich záležalo viac než na čase alebo na peniazoch.

Tyers pracuje ako sociológ a rozhodne ho k takejto radikálnej zmene nepriviedla láska k vlakom. Bola to skôr úcta k životnému prostrediu. Vystrašilo ho, keď sa dozvedel, že katastrofickým následkom globálneho otepľovania sa svet už sotva vyhne, na nápravu máme len jedenásť rokov, píše CNN. Preto sa rozhodol už necestovať lietadlom a žiť ekologicky.

Možno si povieš, že snaha jednotlivca je márna, no Tyers nie je prvý (a asi ani posledný) človek, ktorý sa rozhodol úplne sa vzdať lietania. Podobné rozhodnutie urobila aj mladá švédska aktivista Greta Thunberg, ktorá si síce od aktivizmu len nedávno dala pauzu, no naďalej cestuje vlakmi alebo po vode.

Odporúčané
Greta Thunberg tvrdí, že si po roku intenzívneho aktivizmu potrebuje dať pauzu Greta Thunberg tvrdí, že si po roku intenzívneho aktivizmu potrebuje dať pauzu 16. decembra 2019, 9:31

Tyers pre RNZ povedal, že podľa neho tá cesta stála za to. Nebolo to jednoduché a občas sa nudil, no stretol zaujímavých ľudí. Navyše, nechcel byť jedným z tých, ktorí vodu kážu, no víno pijú. „Chcel som všetkým iukázať, že majú aj iné možnosti,“ uzavrel

Domov
Zdieľať
Diskusia