Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. decembra 2019, 14:46
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Čerství vodiči musia spozornieť. Pri porušení pravidiel ich čakajú preškolenia či zhabanie vodičáka

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Cieľom opatrení je podľa ministerstva vnútra prevencia možnej recidívy rizikového správania vodičov.

Po novom prichádza hneď niekoľko preventívnych opatrení, ktoré cielia na „čerstvých“ vodičov. Nechýbajú doškoľovacie kurzy v autoškole, rehabilitačný program u dopravného psychológa či preskúšanie z pravidiel cestnej premávky na polícii. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke, ktorá v nedeľu nadobudla účinnosť.

Odporúčané
 Oddnes sa pokuty za používanie mobilov zdvojnásobili, zaplatíš aj 200 eur Oddnes sa pokuty za používanie mobilov zdvojnásobili, zaplatíš aj 200 eur 1. decembra 2019, 10:48

Nové povinnosti sa budú týkať každého vodiča, ktorý do dvoch rokov od nadobudnutia vodičského oprávnenia typu B dvakrát poruší pravidlá cestnej premávky závažným spôsobom alebo prekročí najvyššiu dovolenú rýchlosť jazdy.


Cieľom opatrení je podľa ministerstva vnútra prevencia možnej recidívy rizikového správania vodičov. Vzdelávanie bude pozostávať z troch skupinových stretnutí, každé stretnutie potrvá tri vyučovacie hodiny v rozsahu 50 minút, s minimálne jednou psychohygienickou prestávkou počas jedného stretnutia.

Od 1. decembra musia čerství vodiči spozornieť. Pri porušení pravidiel na cestách ich čakajú preškolenia
Od 1. decembra musia čerství vodiči spozornieť. Pri porušení pravidiel na cestách ich čakajú preškolenia Zdroj: TASR/Štefan Puškáš


Ak sa vodič v rámci dvoch rokov od získania vodičského oprávnenia dopustí aj tretieho závažného porušenia pravidiel cestnej premávky, odoberie sa mu vodičský preukaz na šesť mesiacov. Po jeho vrátení začne vodičovi opätovne plynúť nová dvojročná lehota s rovnakými následkami.


Okrem toho sa pre kategóriu vodičských preukazov C a CE zároveň zníži veková hranica z 21 na 18 a pre D a DE z 24 na 21 rokov, a to pre príslušníkov Policajného zboru, Zboru väzenskej a justičnej stráže, Hasičského a záchranného zboru, colníka alebo profesionálneho vojaka.

Domov
Zdieľať
Diskusia