Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Mattoni.
11. decembra 2019, 13:10
Čas čítania 0:00
Sponzorovaný obsah

Čo sa dá vyrobiť z recyklovaných plastov? Tieto produkty by si zrejme nečakal

GASTRO RECYKLÁCIA
Uložiť Uložené

Zodpovedných spoločností pribúda a s nimi prichádzajú aj výrobcovia, ktorí vedia plasty zúžitkovať.

Ľudstvo vyrába obrovské množstvo plastového odpadu, ktorý často končí v spaľovniach a vo svetových oceánoch. Každý deň sa použije a zlikviduje približne 100 miliónov plastových fliaš, pričom 80 % z nich sa nijako nespracuje ani nerozloží.

Čoraz viac spoločností si tento fakt uvedomuje a začali preto pristupovať k životnému prostrediu zodpovedne. Plasty sa totiž dajú eliminovať a efektívne recyklovať. Vďaka inovatívnym výrobcom tak vzniknú výrobky, ktoré sú ekologické a vôbec pritom nezaostávajú dizajnom a kvalitou. 

Na svetovom trhu už nájdeš značky, ktoré produkujú z recyklovaných PET fliaš štýlové bytové doplnky, tenisky, športové doplnky či dokonca aj časti pre detské ihriská.

Čo sa dá vyrobiť z recyklovaných plastov? Tieto produkty by si nečakal
Čo sa dá vyrobiť z recyklovaných plastov? Tieto produkty by si nečakal Zdroj: Instagram @nemam_odpadkovy_kos

Z každého plastu sa vyrába niečo iné. Napríklad, detské ihriská sa vyrábajú z tvrdších obalov používaných v drogériách na šampón či aviváž. Z plastových tašiek zas dokážu vyrobiť pevné lavičky do parku alebo ich znovu využiť na výrobu rovnakých plastových tašiek. 

Plastové fľaše dokáže dobre zúžitkovať aj módny priemysel. Vedia z nich vyrobiť tričká, svetre, flisové bundy, už spomínané tenisky alebo dokonca spací vak.

Čo sa dá vyrobiť z recyklovaných plastov? Tieto produkty by si nečakal
Čo sa dá vyrobiť z recyklovaných plastov? Tieto produkty by si nečakal Zdroj: Pinterest

Zaujímajú ťa čísla? Aj keď má každá značka svoj vlastný výrobný proces, vychádza to približne takto: Aby sa vyrobilo dostatočné množstvo plastových vlákien, z ktorých vznikne nové cool tričko, je treba približne 10 fliaš. Vytvorenie svetra si vyžaduje 63 fliaš a pre vytvorenie dostatočnej izolácie (vlákniny) pre lyžiarsku bundu je treba iba 14 fliaš.  Na spací vak je potrebných 114 fliaš. 

Zodpovedný prístup

K spoločnostiam, ktoré sa problému plastového odpadu nestavajú chrbtom, patrí aj legendárna česká značka minerálnej vody MattoniJej vody prechádzajú do jednotných obalov zelenej farby, ktoré spĺňajú základné predpoklady na efektívnejšiu recykláciu.

Doteraz si na pultoch našiel fľaše dostupné v 5 rôznych farbách. Nové obaly dostupné od leta tohto roku nájdeš už len vo fľašiach svetlozelenej farby.

Čo sa dá vyrobiť z recyklovaných plastov? Tieto produkty by si nečakal
Čo sa dá vyrobiť z recyklovaných plastov? Tieto produkty by si nečakal Zdroj: Mattoni

Menší počet farieb je jedným zo základných predpokladov pre efektívnejšiu recykláciu. Najlepšie recyklovateľný PET pochádza z čírych, modrých alebo zelených fliaš. Aj to je dôvod, prečo Mattoni znižuje počet používaných farieb a všetky fľaše prezliekla do zelenej. Nové obaly sú rovnako ako predošlé 100 % recyklovateľné, vrátane vrchnákov a etikiet.

Domov
Zdieľať
Diskusia