Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júna 2017, 0:43
Čas čítania 0:00
Simon K.

Tyčinka Bounty vs. melón. Na kalórie sa v niektorých prípadoch musíme pozerať aj inak a tento pohľad je takisto veľmi dôležitý

ZDRAVIE DIEŤA
Uložiť Uložené

Radšej Bounty tyčinku, ktorá má 29 gramov alebo takmer pol kila melóna?

Včera podvečer sme pridali na Instagram príspevok o tom, že na kalórie sa dá pozerať aj z iných pohľadov a jedným z nich je objem jedla. Príspevok mal taký dosah a počet uložení, že sme sa rozhodli pridať ho aj na náš web, pre všetkých, ktorí so sociálnou sieťou Instagram nie sú kamoši. Ak Instagram máš, zaujíma ťa zdravý životný štýl a skutočné fakty, určite nám daj follow, pretože ťa čaká množstvo zaujímavostí, krátkych štúdií či edukatívnych a zákulisných Instagram stories. Ale poďme rovno na spomínaný príspevok zo včera. 

Kalórie. Ale veď to je jedno, odkiaľ ich prijmem. Nuž, nie je. Poďme sa na kalórie pozrieť z hľadiska objemu jedla. Príklad: Andrea diétuje, snaží sa spraviť formu na leto, je v kalorickom deficite, cvičí a všetko ide podľa plánu. Je v deficite už nejaký čas, kalórií tiež zrovna nemá na rozdávanie a už sem-tam pociťuje hlad. Andrea si teda musí dávať pozor aj na to, čo je, lebo to môže dopadnúť tak, že si na to pozor nedá, doobeda si na niečom pochutí, započíta do makier, no v priebehu dňa zistí, že je hladná ako sviňa. To môže skončiť binge eatingom, zlým tréningom, nervozitou, veľkým hladom a proste.. hladný byť nechceš!

Odporúčané
Ukrajinské dievča vychovali psy: Keď Oxanu našli, nevedela rozprávať, len štekať. Chodila po štyroch a jedla odpadky Ukrajinské dievča vychovali psy: Keď Oxanu našli, nevedela rozprávať, len štekať. Chodila po štyroch a jedla odpadky 13. marca 2024, 16:30

Čo by si mala teda Andrea vybrať z týchto dvoch potravín? Je ti jasné, že melón. Andrea sa môže hrať na veľkú IIFYM fanúšičku, ale nie je umenie fitnúť 29 g Bounty (tá 1 maličká časť na obrázku) do makier, ktorú dá do úst maximálne na dvakrát. Je umenie vedieť sa stravovať tak, aby to celé bolo optimálne. Ak dá do seba 140 kcal z tej 28 gramovej tyčinky, zje to asi za 4,23 sekundy a po dojedení ani nebude vedieť, že niečo zjedla. Ak však zje 140 kcal z melóna, ktorý má v miske skoro pol kila, žalúdok zaplní viac, bude viac sýta a rozhodne nebude pociťovať taký hlad, ako keď fitne 140 kcal z nejakej "blbosti".

Z hľadiska chudnutia to pravdepodobne bude jedno a keďže Andrea papá 85 % celodenných kalórií zo zdravých potravín, už má naplnený aj príjem vlákniny, môže jej byť jedno, či 140 kcal skonzumuje z Bounty, melóna, čokolády, zmrzliny… Nijak to jej progres v rámci straty hmotnosti/tuku nezabrzdí. Avšak, keďže Andrea častejšie pociťuje hlad, nemôže sa hrať na YOLO IIFYM-erku, pretože k sebe treba byť úprimný a vedieť sa stravovať optimálne. Dávaj si teda pozor aj na to, čo ješ a snaž sa vyhodnotiť, čo sa ti pri diéte hodí viac a čo menej. A tu nemusí ísť iba o "nezdravý" vs. "zdravý" variant. Takisto si môžeme zobrať zemiaky vs. ryžu. Zemiakov musíš zjesť fakt veľa, aby si sa priblížil k množstvu sacharidov z ryže (žalúdok zaplníš viac pri rovnakom množstve kalórií). A čo vypiť proteín vs. spraviť si proteínový pudinček alebo dať tvaroh? Jednoducho, hlavne pri diéte je potrebné na jedlo hľadieť aj inak, než len z hľadiska kalórií.

Čo by sa stalo, ak by si Andrea vybrala Bounty, už asi vieme. Ak by však bola v kalorickom nadbytku, hlad nepociťovala ani zďaleka a stále by platili údaje o množstvo skonzumovaných "zdravých" kalórií, je to už iba osobná preferencia. V takomto prípade by tá Bounty nemusela byť vôbec problematická, a preto, znova hovoríme, treba poznať aktuálnu situáciu a samého seba.

Domov
Zdieľať
Diskusia