Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. marca 2016, 9:00
Čas čítania 0:00
orshi

Je Amazon Video a Hulu rovnocenným súperom Netflixu a HBO Go?

FILMY A SERIÁLY AMAZON
Uložiť Uložené

Netflix a HBO nie sú jediní hráči na trhu. Na päty im šliape aj taký Amazon a Hulu sa tiež o niečo pokúša.

Určite ste na našom portáli postrehli predošlé články o HBO a Netflixe, ktoré vám priblížili, ako tieto služby fungujú. Aby sme túto minisériu nejako uzavreli, rozhodli sme sa, že vám prinesieme ešte dodatočný článok o ďalších dvoch poskytovateľoch video on demand služieb. Keďže tieto služby nie sú dostupné (a zatiaľ sa ani nevie, či budú) na Slovensku ani v Českej republike, zlúčili sme ich do jedného článku. Predtým, ako sa budete kriticky pýtať, načo to vlastne píšeme, keď Slovenský a Český trh tieto dve služby neponúka, dodáme len toľko, že sme akosi cítili potrebu uzavrieť túto minisériu a napokon, rozšíriť si obzory nikdy nieje na škodu.

 

Začnime teda tou službou, ktorá je vo svete viac rozšírená a známa. Amazon umožňuje divákom zatiaľ sledovať svoj obsah v piatich krajinách a tými sú USA, Veľká Británia, Japonsko, Nemecko, susedné Rakúsko a čoskoro aj India. Svoj obsah spustili 7. septembra 2006 pod názvom Amazon Unbox. O dva roky neskôr premenovali službu na Amazon Video on Demand a vo februári 2011 na Amazon Instant Video. S touto zmenou názvu prišiel aj veľký update ich výberu titulov, a to konkrétne až o 5000 filmov a seriálov. V septembri 2012 podpísali zmluvu so stanicou Epix na streamovanie ich obsahu, čo malo zaručiť schopnosť konkurovať Netflixu. V septembri 2015 vypustili z názvu slovíčko Instant a tak ostalo pomenovanie tejto služby až doteraz. 

Kompatibilita je rozsiahla a tak si odberatelia môžu pozrieť svoje obľúbené filmy a seriály napríklad na rôznych Smart TV a Blu-ray prehrávačoch, na herných konzolách Playstation 3 a 4, Xbox 360 a Xbox One, Wii, Wii U ale i na tabletoch a smartfónoch od Apple aj Androidu. Chýbať, samozrejme, nesmú smartfóny a tablety Fire od samotného Amazonu či Fire TV a Fire TV Stick (menšia verzia Fire TV podobná Chromecastu). Mobilná aplikácia pre zariadenia s iOS je kompatibilná s Apple TV cez Air Play. Streamovacia kvalita obrazu je zvyčajne 1080p (HD), no v ponuke je aj 4K rozlíšenie.

Reklama, ktorú mnohí z vás určite videli. Jeremy Clarkson predstavuje Fire TV Stick a neskrýva znechutenie z predošlého zamestnávateľa.

Čím sa Amazon Video od zvyšku poskytovateľov líši je to, že predplatitelia si môžu jednotlivé tituly v digitálnej forme zakúpiť či dokonca na 30 dní vypožičať. Po uplynutí 30 dní titul jednoducho z knižnice vypožičaných filmov zmizne. Cena za vypožičanie začína na dvoch dolároch a už od desať dolárov je na predaj široká škála filmov. Je tu ale aj možnosť predplatenia Amazon Prime, kde je súčasťou predplateného okrem video on demand aj doručenie balíku do 48 hodín od zaplatenia objednávky na Amazone, prístup k e-knihám (pokiaľ máte elektronickú čítačku kníh Kindle) a k hudbe. Predplatné je 99 dolárov ročne a pre študentov ponúkajú dokonca päťdesiat percentnú zľavu. Prvý mesiac je na skúšku zadarmo a pre študentov je trial verzia dostupná bezplatne až po dobu 6 mesiacov. To je už ponuka, ktorá stojí za zváženie. 

Odporúčané
Našli sme 15 praktických produktov z Tiktoku, ktoré ti uľahčia život Našli sme 15 praktických produktov z Tiktoku, ktoré ti uľahčia život 23. marca 2023, 15:30

Čo sa obsahu týka v ponuke je množstvo filmov a seriálov z TV staníc ako sú ABC, Disney Channel, Fox, BBC, MTV, NBC, CBS a zmluvy majú aj so štúdiami Marvel, Universal či Sony. Obsahuje teda viac ako 15 000 filmov a seriálov prostredníctvom video on demand a až 50 000 titulov na zakúpenie či vypožičanie. Viete si tak pozrieť The Walking Dead, The X-files, Vikings, Downton Abbey, Suits, Sherlock a mnoho iných. Samozrejme, že sa môžu pýšiť i originálnym obsahom, medzi ktorý patrí veľmi dobre hodnotený The Man in the High Castle, Mad Dog, Hand of God, Mozart in the Jungle a iné. 

Nezabúdajme, že už na jeseň tohto roku zaplesá nejedno srdce vášnivého motoristu. Bude to totiž práve Amazon, ktorý naspäť prinesie pôvodné tváre série Top Gear. Ako sa bude volať nová relácia zo sveta áut sa zatiaľ nevie a nevie sa ani to, koľko si za to hlavní protagonisti - Jeremy Clarkson, Richard Hammond a James May vypýtali. Riaditeľ Amazonu Jeff Bezos však priznal, že to vyšlo veľmi draho, ale bude to stáť za to. 

Je Amazon Video a Hulu rovnocenným súperom Netflixu a HBO Go?

O Hulu naozaj len v skratke, keďže je najmenej rozšírený. Je dostupný iba v USA a Japonsku. V roku 2009 bola snaha prísť aj na írsky a britský trh, avšak tá zlyhala kvôli komplikáciám ohľadom distribučných zmlúv. Či bude Hulu niekedy fungovať aj v iných častiach sveta je otázne, ale nádej tam je. Prvým krokom na medzinárodný trh bolo spustenie služby v Japonsku 1. septembra 2011, kedy sa výkonný riaditeľ spoločnosti Jason Kilar nechal počuť, že nebude spokojný, pokiaľ Hulu nebude dostupné celosvetovo. Od vtedy ale o ďalších krajinách nepadlo ani slovo.

Hulu je akási dcérska spoločnosť viacerých gigantov medzi, ktoré patria Disney-ABC Television group, Fox Broadcasting Company a NBCUniversal Television group. V októbri 2007 spustili beta verziu dostupnú len cez pozvánky a v marci 2008 spustili stránku oficiálne. Prvý promo spot, ktorý bol odvisielaný na televízii NBC počas prenosu superbowlu predstavuje túto službu ako „zlú korporáciu, ktorá chce ovládnuť svet" a hrá v nej Alec Baldwin. Video si môžete pozrieť nižšie.

Cenovo sa Hulu pohybuje v podobných vodách ako Netflix. Za 7,99 dolárov mesačne si zákazník vie pozrieť svoje obľúbené filmy a seriály v HD kvalite - bohužiaľ s reklamami (áno, sú ľudia, ktorí sú ochotní platiť aj za reklamy). Pokiaľ niekomu reklamy prekážajú, priplatí si 4 doláre ($11,99) za obsah bez reklám. Zlodejina? Pravdepodobne áno. Názor si vytvorte sami. 

Odporúčané
Satelitný internet Starlink Elona Muska si už môžeš objednať aj na Slovensku Satelitný internet Starlink Elona Muska si už môžeš objednať aj na Slovensku 23. februára 2021, 14:36

V júli 2014 podpísalo Hulu zmluvu so South Park Studios na trojročné streamovanie všetkých epizód obľúbeného animovaného seriálu. Seriál okamžite stiahli z ponuky na Netflixe a hneď na to sa objavil na stránkach hulu.com. Zo svojej dielne Hulu ponúka rôzne seriály, ako napríklad Difficult People, Quick Draw, Mother Up!, 11.22.63 (novinka s Jamesom Francom, o ktorej vám prinesieme článok už čoskoro), The Confession, The Awesomes a mnoho iných. 

Platformy, na ktorých si môžete obsah pozrieť, sú väčšina Smart TV a Blu-ray prehrávačov, Playstation 3 a 4, PS Vita, Nintendo Wii, Nintendo 3DS, X-Box One a 360, Apple TV, Chromecast, smartfóny a tablety s iOS, Android a Windows Phone a samozrejme PC.

Čo si myslíte o týchto dvoch službách vy? Je vhodné pchať reklamy do obsahu, za ktorý si ľudia platia alebo nie? Je veľký rozdiel platiť za podobné služby mesačne alebo ročne ? Privítali by ste niektorých z týchto poskytovateľov video on demand aj u nás? Dajte nám vedieť v komentároch.

Domov
Zdieľať
Diskusia