Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
16. augusta 2018, 17:10
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Je záhada kultového sci-fi Počiatok definitívne odhalená? Podľa Christophera Nolana divákom úplne ušiel zmysel záverečnej scény

FILMY A SERIÁLY CHRISTOPHER NOLAN MICHAEL CAINE
Uložiť Uložené

Sen alebo realita? Christopher Nolan k tomu povedal svoje.

Sci-fi thriller Počiatok (Inception) stále patrí medzi najlepšie diela od Christophera Nolana a popísalo sa toho o ňom už veľa. Niet divu, keďže film samotný je značne nejednoznačný a ponúka viaceré možnosti interpretácie.

Divákom nepochybne najviac utkvel v pamäti záver, kedy sa hlavný hrdina Cobb (Leonardo DiCaprio) konečne opäť stretne so svojimi deťmi. Predtým však roztočí malý totem, ktorý mu má napovedať, či sa nachádza v realite alebo len sníva. Ako si iste pamätáte, režisér film uťal presne v momente, kedy sa mala pravda odhaliť.

Ani roky po premiére však Počiatok neprestáva divákov fascinovať. Tentokrát sa k samotnému filmu vyjadril aj herec Michael Caine, ako aj režisér Christopher Nolan.

V čase premiéry filmu Caine tvrdil, že scéna sa odohráva v realite. „Keď som v tej scéne ja, tak je to realita, pretože som nikdy nebol v sne. Som chlapík, ktorý ten sen vymyslel.“ Na rovnakej verzii trvá aj dnes, hoci dodal, že táto verzia vychádza z toho, čo mu povedal samotný režisér, a ten ho mohol úmyselne zmiasť.

Christopher Nolan bol samozrejme tiež atakovaný podobnými otázkami a ako sám povedal, prekvapuje ho, že si ľudia myslia, že im naozaj odpovie.

Vyjadril sa, že film je natočený zámerne tak, aby nebolo možné nájsť "správnu" interpretáciu. Poznamenal, že nezáleží na tom, či Cobb sníva, alebo nie a divákom podľa neho unikol skutočný zmysel tej scény.

Je záhada kultového sci-fi Počiatok definitívne odhalená? Podľa Christophera Nolana divákom úplne ušiel zmysel záverečnej scény
Zdroj: Warner Bros.

„Skutočná pointa je v tom, že Cobb sa nedíva na totem, díva sa na svoje deti,“ povedal režisér. „Ide k nim a totem necháva za sebou. To má byť pravá emocionálna sila a pointa celej scény.“

Odporúčané
Kaskadér Martin: Robert Pattinson s nami chodieval na drink, nikto sa nesprával ako primadona (Rozhovor) Kaskadér Martin: Robert Pattinson s nami chodieval na drink, nikto sa nesprával ako primadona (Rozhovor) 24. mája 2020, 10:22

Môžeme to teda vnímať tak, že Cobb sa síce po celý film snaží zistiť, či sníva alebo nie, ale napokon sa rozhodne ignorovať to a proste byť šťastný so svojimi deťmi. To však neznamená, že si každý divák nemôže nájsť vlastnú interpretáciu. Aká je tá vaša?

Domov
Zdieľať
Diskusia