Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. januára 2019, 13:04
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Soundtracky k filmom Najväčší showman a Zrodila sa hviezda predali v roku 2018 viac albumov ako Justin Timberlake či Drake

Soundtracky k filmom Najväčší showman a Zrodila sa hviezda predali v roku 2018 viac albumov ako Justin Timberlake či Drake
Zdroj: 20th Century Fox
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Komplexný prehľad o spotrebe hudby za minulý rok priniesol niekoľko príjemných prekvapení.

Muzikálovým a hudobným snímkam sa v posledných rokoch naozaj darí, čo nám takmer pravidelne dokazujú nielen spokojnými ohlasmi kritikov, ale aj skvelou diváckou návštevnosťou. Ako sa však dočítaš v riadkoch nižšie, úspech týchto projektov môžeme badať aj mimo kina, a to napríklad na pultoch hudobných predajní.

Portál BuzzAngle Music, ktorý poskytuje komplexný prehľad o spotrebe hudby, najnovšie uverejnil rebríček za rok 2018, pričom jeho prvé dve miesta nás skutočne prekvapili, no zároveň aj úprimne potešil. Podľa tohto zoznamu má totiž na svojom konte najviac predaných albumov práve soundtrack k muzikálovej biografii The Greatest Showman, a to takmer 1,3 milióna kusov.

Soundtracky k filmom Najväčší showman a Zrodila sa hviezda predali v roku 2018 viac albumov ako Justin Timberlake
Soundtracky k filmom Najväčší showman a Zrodila sa hviezda predali v roku 2018 viac albumov ako Justin Timberlake Zdroj: 20th Century Fox

Ešte väčšiu váhu dodáva tomuto úspechu aj skutočnosť, že nejde iba o rebríček soundtrackov, ale úplne všetkých hudobných albumov. Na druhom mieste sa potom nachádza pomerne čerstvá novinka A Star Is Born, ktorá však za víťazom s necelými 530 miliónmi predaných kusov výrazne zaostáva. Až na bronzovej priečke nájdeme speváka Justina Timberlakea s jeho albumom Man of the Woods (376,9 mil.).

No bez nejakého toho „ale“ by to nebolo ono, všakže? Nuž, platí to aj v tomto prípade. Ako som už naznačil vyššie, absolútna dominancia snímky The Greatest Showman bola zaznamenaná (ak vynecháme zoznam najpredávanejších soundtrackov) iba v rebríčku predaja samotných albumov, teda bez údajov z nesmierne populárneho streamingu.

Po spočítaní celkovej spotreby hudby (čiže predaj albumov aj údaje zo streamingu) je totiž už na pozícii absolútnej jednotky spevák a raper Drake, ktorý minulý rok vydal album Scorpion. Soundtrack k snímke The Greatest Showman sa v tomto rebríčku razom prepadol až na štvrtú priečku, a to za interpretov, ako Post Malone a XXXTentacion. A Star Is Born dokonca vypadlo z prvej 25.

Soundtracky k filmom Najväčší showman a Zrodila sa hviezda predali v roku 2018 viac albumov ako Justin Timberlake
Soundtracky k filmom Najväčší showman a Zrodila sa hviezda predali v roku 2018 viac albumov ako Justin Timberlake Zdroj: Warner Bros.

Pokiaľ ide o rebríček najpredávanejších vinylových albumov, tomu kraľuje tiež soundtrack. No tentokrát už nie The Greatest Showman, ale prekvapivo Guardians of the Galaxy: Awesome Mix Vol. 1, a to s viac ako 47 000 predanými vinylmi. V závere pre teba máme ešte celú prvú desiatku najpredávanejších albumov (bez údajov zo streamingu):

1. The Greatest Showman soundtrack - 1 274 021 mil.

2. A Star Is Born soundtrack - 525 736

3. Justin Timberlake's "Man of the Woods" - 376 936

4. Eminem "Kamikaze" - 373 067

5. Jason Aldean "Rearview Towns" - 348 162

6. Ed Sheeran "÷" - 299 206

7. Pink "Beautiful Trauma" - 277 987

8. Drake "Scorpion" - 276 558

9. Post Malone "Beerbongs & Bentleys" - 260 970

10. Imagine Dragons "Evolve" - 255 879

Zvyšok rebríčku, ako aj rebríček s celkovými údajmi vrátane streamingu nájdeš na tomto odkaze. Čo hovoríš na prvé dva najpredávanejšie hudobné albumy? Tiež ťa prekvapilo, že sa na vrchných priečkach objavili práve filmové soundtracky?

Domov
Zdieľať
Diskusia