Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júna 2019, 16:48
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Brutálne scény znásilnenia donútili desiatky divákov opustiť sálu. Hororová novinka znechucuje celý svet

Brutálne scény znásilnenia donútili desiatky divákov opustiť sálu. Hororová novinka znechucuje celý svet
Zdroj: IFC Films
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Jennifer Kent sa vracia s chváleným, ale aj kontroverzným thrillerom The Nightingale.

Režisérka Jennifer Kent sa v roku 2014 blysla svojím skvelým hororom Babadook, avšak na jej novinku si diváci museli počkať do minulého roka. Práve vtedy si totiž na festivale v Benátkach svoju premiéru odbil temný historický hororový thriller The Nightingale, ktorý tam súťažil v hlavnej kategórii.

Do amerických kín sa dostane začiatkom augusta (srpen) a momentálne si ešte užíva jazdu po rôznych festivaloch. Kritici prijali novinku Jennifer Kent vcelku priaznivo, o čom svedčí aj 79% pozitívnych recenzií s ratingom 7.37/10 na Rotten Tomatoes a 78% na Metacritic. Ako sa však môžeš dočítať v recenziách, The Nightingale rozhodne nie je nič pre slabé povahy.

Nightingale
Nightingale Zdroj: IFC Films

Film sa odohráva v austrálskej Tasmánii v roku 1825 a jeho hlavnou hrdinkou je 21-ročná Írka Clare (Aisling Franciosi). Tá sa stane svedkom brutálnej vraždy svojho manžela a dcéry, ktorých zavraždí britský dôstojník Hawkins (Sam Claflin) a jeho vojaci. Clare sa tak vydáva na cestu pomsty, ktorá bude poriadne krvavá.

Keď sa film premietal na filmovom festivale v austrálskom Sydney, kinosály opustilo dokopy približne 30 ľudí. Film totiž nešetrí brutalitou a extrémne realisticky stvárnenými scénami znásilnenia.

Týchto pasáží je hneď niekoľko a práve tie údajne diváci nedokázali stráviť. Jeden z odchádzajúcich divákov pri odchode zakričal: „Bola znásilnená, to sme už videli. Prečo to musíme vidieť znovu?“

Nightingale
Nightingale Zdroj: IFC Films

V jednej scéne sú dokonca manžel a dcéra hlavnej hrdinky nútení dívať sa, ako je Clare znásilnená. V recenziách sa môžeš dočítať, že tieto scény sú „zrejme najhrôzostrašnejšie, čo kedy uvidíte“.

Režisérka Jennifer Kent sa zúčastnila premiéry v Sydney a vyhlásila, že film bol zatiaľ najťažším projektom, na ktorom sa podieľala. Po skončení filmu odpovedala na otázky z publika a poznamenala, že „úplne chápe“ ľudí, ktorí z premietania odišli.

Film však podľa nej realisticky odráža krutosť koloniálneho násilia a rasizmu danej doby, ktorého sa dopúšťali vojská voči domorodým austrálskym kmeňom. Mnohí z členov týchto kmeňov sa o filme vyjadrili veľmi pozitívne a podľa nich verne odráža ich históriu.

Sama režisérka povedala, že mala s zobrazením násilia sama veľký problém, avšak cítila, že musí udalosti vo filme zobraziť bez akéhokoľvek prikrášlenia. Aj recenzenti uviedli, že toto rozhodne nie je žiadny cool revenge film, ale poriadne temná a depresívna historická dráma.

Divákom však pripomenula, že film je hlavne o potrebe lásky, dobra a súcitu v temných časoch. Ako však dodala, jej cieľom je vyvolať v divákoch emócie. A pokiaľ je tou emóciou hnev, musí to ako tvorkyňa prijať. Do širokej americkej distribúcie sa The Nightingale dostane 2. augusta (srpen) 2019. Slovenská ani česká premiéra stanovená nebola.

Domov
Zdieľať
Diskusia