Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. októbra 2019, 18:23
Čas čítania 0:00
Mario Hudák

Preslávila Fekišovce. Ako dnes riadi obec starostka, na ktorej sa smialo celé Slovensko?

Preslávila Fekišovce. Ako dnes riadi obec starostka, na ktorej sa smialo celé Slovensko?
REFRESHER
Uložiť Uložené

Po desiatich mesiacoch sme navštívili obec, ktorej virálne video začiatkom roka šokovalo celé Slovensko.

 V januári 2019 sa Fekišovce doslova cez noc stali „neslávne“ slávne. Videozáznam z ustanovujúceho zasadnutia ich obecného zastupiteľstva 10. decembra a virálne videá, obsahujúce zostrih z tohto zasadnutia, sa kozmickou rýchlosťou niekoľko dní šírili sociálnymi médiami a internetom. Takto to tam vtedy vyzeralo



Za neštandardný spôsob vedenia zastupiteľstva starostku Miloslavu Fedorovú (60) kritizovala mimovládna organizácia Transparency International Slovensko aj Združenie miest a obcí Slovenska. Dôvodom bolo nedôstojné správanie a konanie, ktoré je v rozpore so zákonom o obecnom zriadení a s postavením starostu.

Starostka sa potom v médiách za svoje konanie ospravedlnila. Zároveň prezentovala vlastný pohľad na celú kauzu. Po incidente sa štyria z piatich obecných poslancov vzdali mandátu. Na uvoľnené miesta nastúpili náhradníci.

Slovensko v januári spojila fekišovská internetová video-viróza, ktorá odhalila krutú realitu lokálnych samospráv a regionálnej politiky.

Nasledoval mediálny a marketingový ošiaľ. Fekišovský obecný úrad pol roka okupovali médiá a novinári, snažiaci sa so starostky vyžmýkať ďalšie pikošky a prešľapy. Reakčný marketing na vlne „Fekišovce“ okamžite využili renomované spoločnosti a značky. Facebookové stránky a skupiny sa predháňali o najvtipnejšie koláže, komiksy a komentáre.

Starostka Fekišoviec Miloslava Fedorová.

Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja
Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja Zdroj: TASR

Fekišovské celebrity

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako hodnotí virálne video po desiatich mesiacoch "slávna" starostka Fekišoviec
  • Kto a prečo bol podľa nej za celým mediálnym šialenstvom začiatkom roka 
  • Ako sa v obci žije dnes a akú víziu obce má Miloslava Fedorová
  • Či bude na funkciu hlavy obce kandidovať aj v roku 2022
  • Prečo obecný úrad volajú vo Fekišovciach "svätý" a kde sa chodia fotiť celebrity a motorkári z celého Slovenska

Ozývali sa aj kritické hlasy. Starosta 50 kilometrov vzdialenej, rovnako malej obce Kvakovce pri Domaši - Radovan Kapraľ v reakcii na mediálny humbug okolo fekišovského videa, vo svojom blogu napísal:

„Pri hlbokom smiechu a zosmiešňovaní starostky, väčšine verejnosti zrejme uniklo, že obec Fekišovce má 303 obyvateľov a ročný rozpočet 70-tisíc eur. Čiže mesačne asi 5,5-tisíc eur, z ktorých musia vyžiť. Je to suma, za ktorú si priemerná Bratislavská „celebriťka“ kúpi kabelku a otŕča sa s ňou v sobotnej Smotánke. Niekto má za 5,5-tisíc kabelku a niekto musí z týchto peňazí financovať chod celej obce. Áno, aj o tom je naše Slovensko.“

Odporúčané
Aký gadžo, taký Róm alebo: Prečo Rómovia nežijú ako bieli? (Rozhovor) Aký gadžo, taký Róm alebo: Prečo Rómovia nežijú ako bieli? (Rozhovor) 3. októbra 2019, 11:04

„Z tejto sumy platí obec vývoz odpadu, verejné osvetlenie, opravy na obecnom majetku, poistky, zimnú údržbu, vykurovanie obecného úradu a ďalšie veci. Aj keď majú Fekišovce len tristo obyvateľov, majú rovnaké kompetencie a povinnosti, ako napríklad hlavné mesto Bratislava. Keďže peňazí nie je nazvyš, starostka je na úrade sama. Nemá žiadnu úradníčku a robí všetko tak, ako najlepšie vie,“ dodáva rozhorčený starostovský kolega z Kvakoviec.

Po desiatich mesiacoch sme navštívil starostku Miloslavu Fedorovú vo Fekišovciach. Zaujímalo nás čím žije obec dnes, ako udalosti z januára ovplyvnili jej život a či bude starostka kandidovať aj v budúcich komunálnych voľbách.

„Všetci vedia na základe nejakého virálneho videa človeka odsúdiť. Nikto ale nevidí problémy malých obcí, hlavne na východe, povedala nám po hodinovom rozhovore starostka.

Odporúčané
Starosta s policajným náramkom, mamutí zub a meteorit. Aj týchto 5 zaujímavostí skrývajú šarišské obce Starosta s policajným náramkom, mamutí zub a meteorit. Aj týchto 5 zaujímavostí skrývajú šarišské obce 31. augusta 2019, 13:20

Tí ľudia dobre vedeli, že ak na prvé zastupiteľstvo príde kameraman a náš farár, že jednoducho vybuchnem.

Kto bol za tým?

„Starí ľudia niekedy hovorili: Netreba ani preklinac, ani lac, bo ci šicko do pazuchy spadne. V preklade to znamená, že nemáme nikoho preklínať, ani mu nadávať a hrešiť ho, pretože sa nám to vráti, a keď nie nám, tak našim deťom. Pevne verím, že za všetko čo robíme aj nerobíme, dostaneme raz odplatu, či už tu, alebo niekde inde,“  začína starostka - netradične filozoficky - odpoveď na moju otázku ako takmer po roku vníma januárové udalosti vo Fekišovciach.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 69966 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kto a prečo bol podľa nej za celým mediálnym šialenstvom začiatkom roka
  • Ako sa v obci žije dnes a akú víziu obce má Miloslava Fedorová
  • Či bude na funkciu hlavy obce kandidovať aj v roku 2022
  • Prečo obecný úrad volajú vo Fekišovciach "svätý" a kde sa chodia fotiť celebrity a motorkári z celého Slovenska
Domov
Zdieľať
Diskusia