Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. septembra 2019, 13:01
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Objavili červa s tromi pohlaviami na mieste, kde nežijú takmer žiadne organizmy

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Nevídaný objav.

Na niektorých miestach sveta jednoducho nie je takmer žiadny život. Podmienky sú tak nehostinné, že tam prežije len máločo. Platí to aj pre najhlbšiu časť mora Mono Lake v Kalifornii. Okrem baktérií sa tam objavujú ešte krevety a muchy.

Odporúčané
Vedci objavili zriedkavú medúzu v hĺbke 750 metrov pod morom Vedci objavili zriedkavú medúzu v hĺbke 750 metrov pod morom 18. septembra 2019, 21:07

Ak sa však na miesto pozrieš poriadne, nájdeš ešte mikroskopické červy, ktorým sa celkom darí. Vedci z California Institute of Technology zistili, že má tri pohlavia, informuje web ScienceAlert s odvolaním sa na Current Biology. Červ môže byť samec, samica alebo hermafrodit. 

Objavili červa s tromi pohlaviami na mieste, kde nežijú takmer žiadne organizmy
Zdroj: cell.com

Novoobjavený druh hlístovca sa zatiaľ volá Auanema. Zaujímavosťou okrem troch pohlaví je aj to, že dokáže prežiť 500-krát silnejšiu dávku arzénu v porovnaní s človekom. Nezvyčajné tiež je, že oproti ostatným hlístovcom rodí živých potomkov. Tie totiž väčšinou znášajú vajíčka.

Vedci sa zhodujú, že je to nezvyčajná kreatúra na nezvyčajnom mieste. Domnievajú sa, že práve spomínané vlastnosti červa udržiavajú pri živote na dne Mono Lake. „Musíme sa ešte veľa naučiť o tom, ako tieto zvieratá s 1 000 bunkami zvládajú prežitie v takomto extrémnom prostredí,“ hovorí jeden z vedcov Pei-Yin Shih.

Domov
Zdieľať
Diskusia