Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. septembra 2019, 16:57
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Nebo v Indonézii sa sfarbilo do červena. Môžu za to rozsiahle lesné požiare

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Niektorí obyvatelia uviedli, že ich z červenej hmly rozboleli oči a hrdlo.

Na území Indonézie aktuálne prebiehajú rozsiahle lesné požiare. Opary dymu z ohňa spôsobili, že v niektorých častiach krajiny, no predovšetkým v provincii Jambi, sa nebo sfarbilo do krvavej červenej farby. Meteorológovia tento jav nazývajú Rayleighov rozptyl.

Ako uvádza stanica BBC, ide o pravidelné požiare, ktoré v každoročne v tomto období vytvárajú dymové opary. Tie neskôr dokážu pokryť aj celý región juhovýchodnej Ázie.

Odporúčané
Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) 25. augusta 2019, 18:16

Červené sfarbenie oblohy bolo spôsobené rozptylom slnečného svetla na molekulách vzduchu, nazývaných aerosóly. Indonézska meteorologická stanica uviedla, že satelitné snímky v oblasti Jambi odhalili množstvo horúcich miest s husto distribuovaným dymom.

Rayleighov rozptyl svetla sa koncentruje časticami oveľa menšími ako je jeho vlnová dĺžka. Vyskytuje sa, keď svetlo prechádza cez priehľadné tuhé látky a kvapaliny, ale najzreteľnejší je v plynoch. Rozptyl slnečného svetla v atmosfére zapríčiňuje, farba oblohy je modrá. 

Odporúčané
Klimatológ: Čoskoro budú na Slovensku tornáda, dnešná horúčava je spôsobená globálnym otepľovaním Klimatológ: Čoskoro budú na Slovensku tornáda, dnešná horúčava je spôsobená globálnym otepľovaním 13. júna 2019, 15:17

Počas východu a západu Slnka prechádza svetlo cez väčšiu hrúbku atmosféry aby dosiahlo pozorovateľa na zemi, čo spôsobuje viacnásobný rozptyl modrého svetla, ale relatívne malý rozptyl červeného svetla. To rezultuje do červenej farby oblohy v smere proti slnku.

Niektorí obyvatelia na sociálnych sieťach tvrdili, že z čudesnej červenej hmly ich bolia oči a hrdlo. Fotky z miesta činu sa na internete okamžite stali veľkým hitom. Mnohí si dokonca mysleli, že ide len o fotomontáž. Ďalší používateľ zdieľal video s popisom: „Toto nie je Mars, ale Jambi.“

Tohtoročné úrovne dymových oparov sú vraj jedny z najhorších. Zákal je spôsobený otvorenými požiarmi v častiach Indonézii a Malajzie. Tie zvyknú mať najväčšiu intenzitu v období od júla až do októbra počas indonézskeho obdobia sucha. Údajne bolo už v prvých ôsmich mesiacoch roka 2019 vyhorených takmer 330-tisíc hektárov pôdy.

Domov
Zdieľať
Diskusia