Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. septembra 2019, 15:41
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

Výskum pri ktorom zisťovali teplotu semenníkov francúzskych poštárov vyhral Ig Nobelovu cenu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Aj napriek tomu, že sa víťazné výskumy tohto odovzdávania cien môžu zdať nezmyselné, svoj zmysel skutočne majú.

Ak si o tomto oceňovaní ešte nepočul, tak ti ho v krátkosti priblížim. Ig Nobelove ceny (podľa Nobelovho fiktívneho brata Ignáca Nobela) sa konajú každý rok od roku 1991, ceny sa dávajú za neobvyklé alebo triviálne výsledky vedeckého výskumu. 

V podstate parodujú prestížnu Nobelovú cenu, ktorú všetci poznáme. Komisia je však zložená z nositeľov skutočných Nobelových cien, informuje The Guardian. Cenu udeľuje časopis Annals of Improbable Research (Anály nepravdepodobného výskumu).

 

Ig Nobelovu cenu má tohtoročného víťaza, vyhral výskum pri ktorom zisťovali teplotu semenníkov francúzskych poštárov
Ig Nobelovu cenu má tohtoročného víťaza, vyhral výskum pri ktorom zisťovali teplotu semenníkov francúzskych poštárov Zdroj: flickr

Tento rok vyhral výskum, pri ktorom sa zisťovalo, či je teplota medzi ľavým a pravým semenníkom rozdielna. Odborníci na plodnosť Roger Mieusset a Bourras Bengoudifa merali teplotu semenníkov francúzskych poštárov. Oblečených, aj nahých.

Výsledok výskumu ukázal, že ľavý semenník je teplejší, no len v prípade, že sú muži oblečení. Výskum prebiehal tak, že jedenásť poštárov 90 minút stálo a počas toho merali teplotu ich semenníkov. V inom experimente robili to isté, no poštári sedeli. Proces opakovali v oblečení, aj bez neho.

Odporúčané
Aké sú tie najväčšie bolesti, ktoré človek dokáže zažiť? Pôrod ani kopanec do semenníkov medzi ne nepatria Aké sú tie najväčšie bolesti, ktoré človek dokáže zažiť? Pôrod ani kopanec do semenníkov medzi ne nepatria 17. júna 2017, 18:06

Aj napriek tomu, že sa môže zdať, že toto odovzdávanie cien nemá zmysel, alebo je robené zo zábavy, opak je pravdou. Ig Nobelová cena sa riadi heslom:ľudí to najskôr rozosmeje, no neskôr prinúti rozmýšľať“. Väčšina výskumov je skutočne dôležitých, napríklad konkrétne na tento sa viazal výskum o tom, ako teplota semenníkov ovplyvňuje plodnosť muža.

Odporúčané
Anti-Nobelove ceny 2015 sú rozdané a znova ťa donútia najprv sa smiať, potom sa zamyslieť Anti-Nobelove ceny 2015 sú rozdané a znova ťa donútia najprv sa smiať, potom sa zamyslieť 19. septembra 2015, 18:45
Domov
Zdieľať
Diskusia