Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. augusta 2019, 19:02
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

V tatranskej jaskyni uviazli dvaja speleológovia. Záchranári sa s nimi už deň snažia nadviazať kontakt

ZAUJÍMAVOSTI JASKYŇA POĽSKO
Uložiť Uložené

V poľskej časti Tatier aktuálne riešia naozaj závažný problém.

Záchranári sa už od včera snažia nadviazať akýkoľvek kontakt s dvomi uviaznutými speleológmi v útrobach zatopenej jaskyne v Západných Tatrách. Ide o najhlbšiu a zároveň aj najdlhšiu jaskyňu v celej krajine našich severských susedov. O prípade informuje poľský portál Krakow Wyborcza.

Záchranna akcia prebieha už deň a všetko komplikujú najmä úzke chodby jaskyne. Spojenie medzi uväznenou dvojicou jaskyniarov a ich kolegami vo Veľkej snežnej jaskyni (Jaskinia Wielka Sniežna), nachádzajúcej sa pri slovenských hraniciach, bolo prerušené po náhlom zatopení jednej z chodieb v dôsledku silných dažďov.

K záchrane oboch mužov sa majú podieľať aj experti zo Slovenska. Speleológovia sa podľa všetkých informácií nachádzajú v hĺbke približne 500 metrov pod samotným vstupom do jaskyne. Ide o velmi závažnú situáciu, ktorá môže ohroziť aj ich zdravie. Kvôli vysokej hladine vody sa nemôžu pohnúť a opustiť miesto, a tak sú odkázaní len na záchranárov.

Na akcii sa dnes podieľa 27-členný tím, zložení z hasičov a záchranárov. Na rozšírenie chodieb majú byť  dokonca použité aj výbušniny a akcia údajne môže trvať aj niekoľko dní či týždňov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia