Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. augusta 2019, 13:15
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Ľudia sú rasisti aj voči robotom, v streleckom teste triafali radšej do čiernych ako bielych

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Zníženie našej zaujatosti by malo byť podľa výskumníkov viac než jednoduché.

Podľa štúdie s názvom Robots and Racism vyhotovenej v Human Interface Technology Laboratory na Novom Zélande majú ľudia predsudky proti robotom tmavej farby, podobne ako mávajú predsudky proti ľuďom s čiernou pletou.

Je úžasné sledovať, ako ľudia, ktorí predtým neprišli do styku s robotmi, prejavujú rasovú zaujatosť,“ cituje vyjadrenie vedúceho výskumu Christopha Bartnecka CNN. Roboti využití pri štúdií mali v rámci experimentu pôsobiť ako terče.

Odporúčané
V Číne už začal správy uvádzať moderátor vytvorený umelou inteligenciou V Číne už začal správy uvádzať moderátor vytvorený umelou inteligenciou 10. novembra 2018, 16:03

Ľudia zúčastňujúci sa testu boli vyzvaní, aby strieľali na robotov so zbraňami. Na konci bolo zistené,  že medzi robotmi, ktorí nedržali žiadnu zbraň, boli viac zasiahnutí roboti s čiernou farbou pleti.

Väčšina robotov býva podľa výskumníkov vyrábaná práve v bielej farbe. Výskumníci navrhujú, aby sme si do Google zadali slovo robot“ a sami uvidíme, aká farba bude prevažovať. Nadmerná prezentácia robotov bielej farby je v rámci vnímania rás škodlivá, myslia si výskumníci. 

Roboti vytvorení k obrazu človeka by mali reprezentovať ľudskú rozmanitosť,“ povedal Bartneck pre The Next Web. V druhom prieskume pridali výskumníci robotov s mierne tmavšou pleťou a zistili, že čím viac sa zvýšila rasová rozmanitosť, tým viac opadli u účastníkov taktiež ich predsudky. Podľa štúdie ich experiment potenciálne naznačil, že diverzifikácia by mohla vo vzťahu k robotom viesť k zníženiu rasovej zaujatosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia