Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. júla 2019, 10:50
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Vzácne nové video zachytáva člena kmeňa, ktorý doteraz nebol nikdy kontaktovaný

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Kmeň Awá ohrozujú deforestácia aj násilní drevorubači.

Hlboko v Amazonskom dažďovom pralese sa na kameru podarilo zachytiť člena kmeňa Awá, ktorý dodnes zostáva v izolácii trvajúcej tisícky rokov. Napriek tomu, že kmeň svoje územie nerozširuje a neútočí na bežných obyvateľov Brazílie, finančné záujmy v pralese týchto ľudí ohrozujú už dlhé roky, píše The Guardian.


Mimovládna organizácia NGO Survival International dokonca kmeň Awá označila za najohrozenejší kmeň pôvodných obyvateľov na celej planéte.


Na internete sa objavila nahrávka, ktorá zachytáva polonahého muža s oštepom v ruke. Muž našiel v poraste mačetu, ovoniava ju a rozhliada sa po okolí, pretože tušil, že mu hrozí nebezpečenstvo. O pár sekúnd si všimol, že ho niekto nahráva, a tak okamžite utiekol späť do hustého pralesného porastu.


Najväčším nepriateľom týchto ľudí je pokračujúce odlesňovanie Amazonského pralesa. V posledných rokoch bolo niekoľko pôvodných obyvateľov zabitých drevorubačmi, ktorí v pralese často pracujú aj ilegálne, a viacero kmeňov sa muselo nedobrovoľne vysťahovať, ak nechceli prísť o svoje životy.

Domov
Zdieľať
Diskusia