Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júla 2019, 13:06
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Černobyľ sa stane oficiálnou turistickou atrakciou, vyhlásil ukrajinský prezident

ZAUJÍMAVOSTI CHERNOBYL
Uložiť Uložené

Černobyľ by podľa prezidenta nemal byť negatívnou súčasťou značky Ukrajina.

V Černobyľe sa uskutočnila inaugurácia obrovského dómu, ktorý od roku 2016 chráni okolie od rádioaktívneho prachu a pozostatkov vybuchnutého reaktora. Na slávnosti vystúpil aj nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij, ktorý vyhlásil, že Černobyľ bol príliš dlho vnímaný ako negatívna súčasť značky Ukrajina na medzinárodnej úrovni. Podpísal preto dokument, ktorý zahájil procesu premeny Černobyľu na oficiálnu turistickú atrakciu, píše BBC.

Černobyľ sa stane oficiálnou turistickou atrakciou, vyhlásil ukrajinský prezident
Zdroj: Jorge Franganillo/Flickr


Seriál Chernobyl od HBO niekoľkonásobne zvýšil záujem ľudí o návštevu zakázanej zóny okolo reaktora, a tak sa ukrajinská vláda rozhodla prispôsobiť. „Vytvoríme chodníky pre turistov. Černobyľ je unikátne miesto, kde bola príroda znovuzrodená po obrovskej katastrofe spôsobenej ľuďmi,“ vyhlásil Zelenskij. Chce miesto otvoriť vedcom, ekológom, historikom aj turistom.

Odporúčané
Likvidátor Černobyľu: Strážil som zakázanú zónu okolo reaktora, zlodejov sme tam mohli aj strieľať (Rozhovor) Likvidátor Černobyľu: Strážil som zakázanú zónu okolo reaktora, zlodejov sme tam mohli aj strieľať (Rozhovor) 5. júna 2019, 12:32


Vďaka novému plánu budú môcť návštevníci voľnejšie natáčať videá a fotografovať, zlepšiť by sa mal aj mobilný signál a zavedený bude elektronický systém na vstup turistov do zóny. Ukrajinský prezident chce týmto spôsobom predchádzať korupcii, ktorá sa podľa neho okolo Černobyľu rozmohla za posledné roky.

Domov
Zdieľať
Diskusia