Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júna 2019, 14:50
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Skoro 40 % slovenských školákov používa smartfón, aby sa cítili lepšie, keď im je nanič. Každé 3 minúty kontrolujú notifikácie

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Slovenskí školáci vo veku 11 až 15 rokov sú zvyknutí používať smartfóny a zažívajú negatívne pocity, keď im to nie je umožnené.

Pätina slovenských školákov má úzkostné stavy, keď si nekontroluje správy. Už 11-ročné deti zanedbávajú rodinu, priateľov, školské povinnosti alebo koníčky kvôli času strávenému na internete.

Nový národný prieskum Health Behaviour in School Aged Children ukázal zopár hrozivých čísel. Na Slovensku bolo v roku 2018 skúmané správanie 8902 žiakov vo veku 11 až 15 rokov týkajúce sa zdravia, návykov a životného štýlu. Už v tomto veku trávia deti veľa času so smartfónom v ruke. 

Závislý je každý piaty

Štúdia ukázala, že približne 18-21 % žiakov vo veku 13-15 rokov pociťuje stavy úzkosti, keď nemajú možnosť kontrolovať správy, alebo je ich mobil na nejaký čas vypnutý. Výsledky platia pre dievčatá aj chlapcov. Necelá tretina školákov uviedla, že im už bolo niekedy povedané, že sa mobilu venujú častejšie, ako by mali. 

Deti sa dokonca cítia nepríjemne, keď nemôžu byť online. Až 7-18% všetkých školákov vo veku od 11 do 15 rokov v dotazníku uviedlo, že pociťovali zmeny v pocitoch, keď z akéhokoľvek dôvodu nemohli tráviť čas na internete. 

Odporúčané
Bola som mesiac bez Instagramu: Nemohla som v noci spávať, chýbali mi lajky Bola som mesiac bez Instagramu: Nemohla som v noci spávať, chýbali mi lajky 4. marca 2019, 17:23

Deti zanedbávajú kvôli smartfónom rodinu aj povinnosti

V roku 2018 sa neúspešne pokúšalo obmedziť čas strávený na internete 11-21 % žiakov. Niektorí dokonca na úkor používania smartfónu zanedbávali rodinu, priateľov, školské povinnosti alebo koníčky. Týka sa to 19 % 15-ročných chlapcov aj 4 % 11-ročných dievčat. 

Deti vo veku 11-15 rokov kvôli smartfónom občas nejedia alebo nespia. Približne 6  % dievčat často alebo veľmi často nejedlo alebo nespalo kvôli internetu za posledných 12 mesiacov. Priznalo sa aj 8-13 % chlapcov. 

Odporúčané
Čo slovenskí dôchodcovia odkazujú mladej generácii? Navštívili sme ich, aby sme získali cenné rady do života Čo slovenskí dôchodcovia odkazujú mladej generácii? Navštívili sme ich, aby sme získali cenné rady do života 1. februára 2019, 0:16

Surfujú, aj keď ich to nebaví

6 % 11-ročných dievčat v roku 2018 surfovalo na internete aj keď ich to nebavilo. Toto číslo sa s pribúdajúcim vekom zvyšuje, v prípade 13-ročných dievčat je to už 20 %. Podobne je to aj v prípade starších chlapcov. Až pätina z nich sa do obrazovky smartfónu díva bezdôvodne. 

Prieskum Health Behaviour in School Aged Children na území Slovenska zistil, že takmer 40 % školákov používa mobilný telefón v prípadoch, kedy sa cítia nanič. Uviedli, že im pomáha cítiť sa lepšie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia