Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
s adidas
6. júna 2019, 12:02
Čas čítania 0:00
Vladimír Baško

adidas vytvoril z morského odpadu až 6 miliónov tenisiek

adidas vytvoril z morského odpadu až 6 miliónov tenisiek
Zdroj: adidas
MÓDA ADIDAS EXPL0ITED
Uložiť Uložené

Značka adidas v Bratislave usporiadala úžasnú akciu pre podporu svetových morí a oceánov. Čo pre ne môžeš urobiť ty?

Planéta Zem zažíva enviromentálnu katastrofu v podobe zamorenia plastami. Ide o najodolnejší materiál, aký ľudia vymysleli a každý kúsok, ktorý bol kedy vyrobený, sa ešte stále v nejakej forme niekde na svete nachádza. Rok čo rok vyprodukujeme približne 300 miliónov ton plastového odpadu. Tretinu z celkovej výroby predstavujú jednorazové obaly, z ktorých sa až nešťastných 8 miliónov ton ročne dostane do našich oceánov.

 

Bežíme o preteky s časom!

Odhaduje sa, že ak sa situácia nezmení, do roku 2050 bude v oceánoch viac plastu ako rýb. Minimalizovať škody bude veľmi náročné, preto nestačí obmedziť spotrebu plastu. Je potrebné vyčistiť moria a zastaviť prienik plastového odpadu do oceánov.
 
V roku 2015 sa začala písať spoločná cesta adidas a organizácie Parley for the Oceans, ktorá zvyšuje povedomie o kráse a krehkosti oceánov. A v roku 2018 sme spolu vytvorili globálne hnutie Run for The Oceans, ktoré združuje takme milión bežcov z celého sveta.
.
 
Vďaka behu za oceány sa nám minulý rok podarilo vyzbierať sumu 1 000 000 $. Tie v rámci programu Parley Ocean School poputovali na vzdelávanie približne 100 000 mladých ľudí, žijúcich v postihnutých pobrežných oblastiach, aby sa postavili za naše oceány a podnikli kroky na jeho záchranu.
 
V rámci tohto partnerstva bolo z plastu v oceánoch vytvorených až 6 miliónov párov tenisiek.
 
adidas a Parley for the Oceans sa riadia heslom Avoid, Intercept, Redesign, čo zahŕňa zredukovanie plastových tašiek a mikročiastočiek, zastavenie prieniku plastového odpadu do oceánov a využívanie nových ekologicky odbúrateľné materiálov. Na základe toho sa značka adidas zaviazala, že do roku 2024 bude pracovať už len so 100% recyklovaným polyesterom.
 
Ku príležitosti Svetového dňa oceánov, ktorý sa už roku 1992 oslavuje 8. júna, budeš môcť podporiť ich víziu aj ty. Za každý jeden kilometer, ktorý bežci odbehnú medzi 8. - 16. júnom s aplikáciou Runtastic, prispeje adidas sumou 1 $ na pomoc oceánom.
 
 

Pridáš sa aj ty?

Príď na podujatie Run for The Oceans, ktoré sa uskutoční 15. 6. 2019 o 16:00 na bratislavskej Magio pláži a zabehni si štvor alebo desaťkilometrový beh za oceány. Pred behom na teba čaká aj workshop s Umelohmotné, kde si budeš môcť vytvoriť svoj kúsok z recyklovaného odpadu, či prednáška Eco HERO, kde sa dozvieš viac o recyklácii ako takej. Nebude chýbať ani diskusia k tejto problematike s influencerkou Naty Kerny a známym youtuberom Expl0itedom.
 
Kým si si prečítal/a tento článok, vo svetových moriach pribudli tri plné kamiónyplastového odpadu. Pre zmenu tejto smutnej správy je potrebné začať od samého seba. Musíme zmeniť svoje umelohmotné návyky, pretože kým sa dnešná mladá generácia stane starými rodičmi, svet môže byť zamorený a chudobnejší o 700 živočíšnych druhov, ako napríklad morské korytnačky, tulene, čajky, ryby, veľryby a delfíny. Obetuj svoj čas a energiu, a príď behať za oceány.
Domov
Zdieľať
Diskusia