Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. mája 2019, 11:31
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Veľká štúdia ukázala úplné potlačenie choroby AIDS liekmi, prenos medzi mužmi je nulový

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Prenos choroby medzi dvomi mužskými partnermi je nulový, liek vírus úplne potláča.

Nedávno sme ťa informovali o tom, že lekári vyliečili už niekoľko pacientov infikovaných vírusom HIV. Máme tu ďalšiu skvelú správu, štúdia publikovaná pred pár dňami ukázala úplné potlačenie vírusu liekmi, po ktorom už nie je možný prenos choroby medzi mužskými partnermi. 

Štúdia bola vykonaná na 1000 mužských pároch v Európe, jeden z nich bol liečený liekom na potlačenie vírusu, druhý muž vo vzťahu bol zdravý. Vedci nezaznamenali prenos choroby medzi partnermi aj napriek tomu, že nepoužívali ochranu. Počas osemročnej štúdie sa HIV nakazilo 15 mužov, no po testoch DNA sa dokázalo, že mali pohlavný styk s iným mužom, ktorý nebol na HIV liečený.

„Je to skvelé, fantastické. Zistenie pomôže ukončiť šírenie choroby,“ povedala profesorka Alison Rodgers z University College London, spoluautorka publikovanej štúdie. „Liek môže pomôcť zastaviť pandémiu HIV tým, že zastaví prenos choroby. Pomôže tiež riešiť stigmatizáciu a diskrimináciu ľudí, ktorí chorobe čelia.“

Veľká štúdia ukázala úplné potlačenie choroby AIDS liekmi, prenos medzi mužmi je nulový
Zdroj: TASR/AP - Lee Jin-man

Domov
Zdieľať
Diskusia