Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. marca 2019, 1:43
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Ako mohli vyzerať T-Rex so svojimi mláďatami? Ukážu ti to najnovšie poznatky modernej vedy

Ako mohli vyzerať T-Rex so svojimi mláďatami? Ukážu ti to najnovšie poznatky modernej vedy
Zdroj: Screenshot
ZAUJÍMAVOSTI DINOSAURY HISTÓRIA USA
Uložiť Uložené

Predstavy sa každým rokom menia, no nie priveľmi.

Odhadnúť, ako vyzeral živý tvor pred desiatkami miliónmi rokov len na základe niekoľkých kostier nie je vôbec jednoduché. Ešte v októbri 2018 prišla skupina vedcov s výsledkami ich výskumu o tom, ako mohol vyzerať slávny T-Rex.

Podľa nich mal pripomínať akéhosi tučka s veľmi maličkými ručičkami, no objemným telom. Doba však pokročila a máme tu ďalšie vizualizácie a rovno aj modely v nadživotnej veľkosti.

Tyranosaurus žil pred 68 000 000 rokmi a bol jedným z najväčších mäsožravých dinosaurov. Vážil najmenej 5 ton a disponoval 15-centimetrovými ostrými zubami. Je charakteristický malými rukami, ale silnými nohami a dlhým chvostom.

Americké prírodovedecké múzeum ukázalo nezvyčajné modely pravekého tyrana pri príležitosti svojho 150. výročia založenia. Samozrejme, nevytvorilo ich len tak. Spolupracovali s expertmi po celom svete a držali sa najnovších vedeckých teórií a poznatkov o dinosauroch. Následne vyhotovili kúsky, ktoré si už čoskoro pozrú prví návštevníci múzea.

Možno si postrehol, že čoraz častejšie sa hovorí o tom, že dinosaury mali perie a viac tak pripomínali akoby veľké vtáky.  A práve preto disponujú nové modely perím. Nie však na celom tele, ale len v niektorých oblastiach. Najmä v oblasti hlavy a rúk.

Obrázky a vizualizácie dinosaura nájdeš tu

Zaujímavý je aj pohľad na mláďa Tyranosaura. Pripomína totižto neškodného vtáka, ktorý však časom dokázal dorásť do rozmerov nekompromisného mäsožravca. Operenie mu podľa odhadov malo v mladosti pomôcť sa kamuflovať a udržiavať teplo, no neskôr ho už nepotreboval. Veď pred kým by sa aj ukrýval, nie?

Takto mohol vyzerať T-rex a jeho mláďa
Takto mohol vyzerať T-rex a jeho mláďa Zdroj: dailymail.co.uk

Exponáty sa snažia čo najviac priblížiť jeho skutočnej veľkosti. Vážiť mal ako 3 osobné automobily. Podľa nových zistení mal mať T-Rex aj excelentné videnie, dobrý čuch a citlivú hlavu. Jeho oči boli veľké ako pomaranče. Uvidíme, ako predstava bude aktuálna o pár rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia