Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. októbra 2018, 15:29
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Bol T-Rex tučko? Vedci zverejnili jeho najvernejšiu podobu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Veľa z nás by očakávalo chudého a dynamického zabijaka, no realita bola, zdá sa, trocha iná.

Ak niekto spomenie dinosaury, bežnému človeku ako prvý vzíde na um práve Tyrannosaurus Rex. Či už je to kvôli jeho častému obsadzovaniu do filmov, kníh a príbehov alebo z dôvodu, že ľudia mená iných tvorov nepoznajú.

Predstavujeme si ho ako obrovskú krvilačnú beštiu schopnú vo svojich zuboch roztrhať na kusy všetko živé, čo si zaumieni. Človek by pred ním nedokázal utiecť a s holými rukami by nemal šancu.

Nikto však dýchajúceho dinosaura nemal možnosť na vlastné oči vidieť. Zostali nám po nich iba kostry, stopy a ďalšie neživé pozostatky. Avšak práve na ich základe a za pomoci moderných technológií dnes vedci dokážu zrekonštruovať hoci aj vzhľad tvora žijúceho pred desiatkami miliónmi rokov.

Bol T-Rex tučko? Vedci zverejnili jeho najvernejšiu podobu
Zdroj: RJ Palmer

T-Rexa sme preto nespomenuli náhodou, pretože si odborníci vzali na mušku práve jeho výzor. Umelci, paleontológia i ďalší sa zamerali na najnovšie poznatky o známom dinosaurovi. Preskúmali podrobne kostru a počas dlhých mesiacov vytvárali aj čo najpravdepodobnejšiu stavbu svalovej štruktúry. Podľa ich odhadov by teda mal slávny T-Rex vyzerať približne takto.

Bol T-Rex tučko? Vedci zverejnili jeho najvernejšiu podobu
Zdroj: RJ Palmer

Kontroverznou témou zostáva ešte operenie T-Rexa, na ktorom sa odborníci dodnes nedokážu dohodnúť. V každom prípade, obrázok vyššie trvalo vytvoriť 320 hodín.

Domov
Zdieľať
Diskusia