Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. januára 2019, 12:25
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

K Zemi prišli mimoriadne vzácne signály zo zdroja vzdialeného 1,5 miliardy svetelných rokov

TECH KANADA VESMÍR
Uložiť Uložené

Pomerne nové antény v Kanade zaznamenali významný objav.

Vesmír je plný najrôznejších telies, z ktorých veľa ešte stále nepoznáme. Náš rozhľad do okolia je limitovaný a vzhľadom k obrovskému počtu objektov navôkol je nemožné mať o každom z nich aspoň nejaké informácie. A preto sa stane, že sem-tam zachytia pozemské technologické zariadenia rôzne anomálie. K nim radíme aj rádiové signály z ďalekých končín cudzích sústav.

K ich zachyteniu došlo aj teraz. Antény lokalizované v Britskej Kolumbii (Kanada) zachytili rovno 13 zábleskov pochádzajúcich zo vzdialenosti 1,5 miliardy svetelných rokov od Zeme. Záujem vzbudzuje fakt, že sa opakovali. Objav dostal názov FRB 180814.

Avšak, nejde len o hocijaké nezvyčajné vystrelenie kontrolky. Konkrétne sa podarilo opäť (hoci len po druhý raz v histórii) zaznamenať tzv. opakujúce sa rýchle rádiové záblesky.

Ide o krátke, no veľmi intenzívne signály pochádzajúce zo vzdialených kútov vesmíru. Ľudstvo celkovo už bežné rýchle rádiové záblesky nezachytáva často. Vedci preto stále nevedia, čo je ich zdrojom.

Odporúčané
Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť 11. januára 2024, 9:00

Medzi možné vysvetlenia sa zaraďujú možnosti ako čierna diera, pulzary, neutrónové hviezdy, rôzne gigantické explózie, zrútenia, kolapsy a samozrejme nechýba ani možnosť umelého pôvodu. Pod ním si treba predstaviť vyspelú mimozemskú civilizáciu na oveľa vyššom vývojovom stupni, ako je ľudstvo teraz.

Veríme, že vysvetlenie pôvodu signálov je len otázkou času.

Domov
Zdieľať
Diskusia