Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. januára 2019, 12:23
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

5 dôvodov, prečo už dnes Apple nie je tým, čím bývalo

5 dôvodov, prečo už dnes Apple nie je tým, čím bývalo
TECH APPLE IPHONE MACBOOK
Uložiť Uložené

Kalifornská spoločnosť nezažila najlepší rok.

Spoločnosť Apple bola kedysi na samotnom vrchole sveta. Pri nohách jej ležali milióny zákazníkov, ktorí neváhali vystáť nekonečné rady na nové zariadenia s povestným jabĺčkom na obale, ale časy sa menia.

Čoraz viac ľudí prestáva fandiť politike, ktorú Apple razí v súčasnosti, pretože s ňou nesúhlasia, už si viac najnovšie Apple výrobky nemôžu dovoliť, alebo jednoducho prešli ku konkurencii. Na trhu smartfónov, laptopov či tabletov dnes nie je ani zďaleka taká veľká priepasť ako v minulosti a Apple možno svoju doterajšiu politiku začína ľutovať.

V tomto článku sa dozvieš:
  • Čo Apple v súčasnosti chýba
  • Ako nezmyselne vyznievajú niektoré kroky kalifornskej firmy
  • Akými premyslenými spôsobmi Apple zarába na zákazníkoch
  • Ako Apple za posledné roky zvyšovalo ceny oproti konkurencii
  • Ktoré škandály najviac firmu zasiahli v poslednom čase
  • Čo vraj stojí za nižším predajom iPhonov
5 dôvodov, prečo Apple už nie je tým, čím bývalo
5 dôvodov, prečo Apple už nie je tým, čím bývalo Zdroj: Unbox Therapy

Svedčia o tom indície, ktoré prichádzali v posledných mesiacoch. Po predstavení najnovších iPhonov zostala široká verejnosť tak trochu zaskočená. Apple v nových mobiloch neprinieslo žiadnu výraznú zmenu oproti zdanlivo revolučnému iPhonu X, zase mierne zdvihlo cenu a čakalo, že sa ľudia o vylepšenú predchádzajúcu verziu pobijú.

Nestalo sa tak. Rady pred Apple obchodmi už nepripomínali extrémne situácie z minulosti, spoločnosť začala svojimi krokmi strácať fanúšikov aj v Číne, na ktorú sa pri predaji smartfónov samozrejme čiastočne spoliehala, a neveľmi sympatická bola aj reakcia na škandál, keď odborníci zistili, že výrobca potajomky znižoval výkon starších telefónov.

Aj keď nejde o všeobecný názor v spoločnosti, človek si nemôže nevšimnúť výraznejší názorový posun. Ľudia sa už za Apple nebijú do pŕs tak, ako tomu bývalo kedysi, a zrejme by sme mohli skonštatovať, že Apple dnes skrátka nie je tým, čím bývalo.

Steve Jobs

5 dôvodov, prečo Apple už nie je tým, čím bývalo
5 dôvodov, prečo Apple už nie je tým, čím bývalo Zdroj: TASR/AP

Bolo by veľmi jednoduché zhodiť klesajúcu popularitu Apple na neprítomnosť Stevea Jobsa. Je však neodškriepiteľné, že Apple po jeho smrti stratilo časť svojho dlhoročného imidžu.

Jobs sa vždy prezentoval ako tvrdý a nekompromisný líder, veď po smrti na verejnosť začali prenikať informácie o tom, aké ťažké bolo preňho pracovať, ako nechutne sa vedel správať ku svojim podriadeným a čo všetko mal na rováši.

Domov
Zdieľať
Diskusia