Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. decembra 2018, 17:54
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

TOP 10: Najlepšie slovenské rapové skladby za rok 2018

HUDBA DMS GLEB RAP TOP 10
Uložiť Uložené

Prvú polovicu skladieb sme hodnotili v júlovom článku a dnes nadišiel čas podrobnejšie sa pozrieť aj na zvyšok z nich.

Vzhľadom na to, že slovenský rap sa dostal do fázy, kedy ročne vychádzajú stovky skladieb, už pred dlhším časom sme prijali rozhodnutie, že najrozumnejšie bude rozdeliť rebríčky na dve časti. Ten prvý za 2018 sme uverejnili ešte v polovici roka a dnes je ideálny čas pozrieť sa na to, ktoré tracky si zaslúžia najväčšiu pozornosť za uplynulých približne 6 mesiacov. 

Ako už vieš z minulých rokov, platí, že ide o subjektívny výber tej časti redakcie, ktorá domáci rap aktívne sleduje. Samozrejme, pripúšťame, že tvoj rebríček môže vyzerať úplne inak a veľmi radi o tom budeme diskutovať pod článkom. Je však dôležité nezabudnúť na rešpektovanie názoru ostatných.

V nasledujúcich dňoch ešte uzrie svetlo sveta rebríček najlepších albumov a videoklipov, no a na záver máme jedno menšie prekvapenie. Teraz sa však už pohodlne usaď a poďme sa spoločne pozrieť na najlepšie skladby za druhú polovicu roka 2018 podľa Refresheru


10. TKX - Heat

Aj keď táto skladba je skôr letnou hymnou, svoje miesto v rebríčku najlepších trackov si zaslúži hneď z niekoľkých dôvodov. Kombinácia HAARPovej hudby so samplom zo San Andreas a Teslovho nenapodobiteľného hlasu dokáže navodiť správnu atmosféru.  Zároveň platí, že na rozdiel od mnohých iných letných hitov tento netrpí po lyrickej stránke. Teslov typický storytelling teda dostávame aj v tomto prípade. Banger pripomínajúci Leto na sídlisku z roku 2008 by mal ešte v dohľadnej dobe dostať aj videoklip.


9. Fobia Kid - Pussy Killer

V aktuálnom roku sa albumom Garáž o slovo prihlásil aj Fobia Kid. Celý sa nesie vo veľmi charakteristickom a v prvom rade drzom pankáčskom duchu. No a ak zároveň sleduješ celú Dogma partiu na sociálnych sieťach, tak už asi vieš, že práve taký život chalani žijú, takže môžeme s čistým svedomím hovoriť o autenticite v pravom slova zmysle. 

Aj keď sa často skladby nestretávajú s pochopením, Fobia je v svojej disciplíne inovátorom, ktorého nebavia tradičné beaty. Blízke mu je aj experimentovanie s hlasom a ako bonus ešte vhodne využíva aj svoj výstrednejší imidž, a tak sa veľmi radi necháme prekvapiť, kam ešte dokáže zájsť. 

8. Momo - Milovaný Nenávidený

Momo v roku 2018 vydal hneď dva nosiče, pričom opäť neostáva nič dlžný svojej povesti kontroverzného samotára. V drvivej väčšine prípadov tvorí bez hostí a mimo známych slovenských a českých mien siaha aj v prípade výberu hudobných produkcií. Jedným z najväčších highlightov je úprimná spoveď Milovaný Nenávidený, ktorú petržalský raper venoval rapovému žánru. 

V niektorých chvíľach sa mu dokonca darí navodiť pocit, že má v pláne so všetkým skončiť a lúčiť sa, keďže nehovorí len o svetlých, ale aj temných momentoch. Momovu technickú výbavu už snáď riešiť nemusíme a v tomto prípade si pochvalu zaslúži aj hudobný producent Pryor.


7. Čis T ft. Ego, Rytmus - Toto Neni Hudba

Zavolať si na skladbu oboch raperov z Kontrafaktu si môže na Slovensku dovoliť len veľmi málo raperov. Jedným z nich je však určite Čis T, ktorému sa Rytmusa a Ega podarilo spojiť na tracku Toto Neni Hudba. Všetci traja predviedli výkon hodný svojho postavenia a času, ktorý pri hudbe za posledné dve dekády strávili. Zmeny flowov a tempa v kombinácii s uvoľneným a možno pre niekoho urážlivým textom zaujmú už na prvý pokus a vlastne ani nemáme čo vytknúť.

Čis T a dve tretiny KF sa vybláznili do MadSkillovej produkcie a aj keď album oficiálne uzrel svetlo sveta ešte v prvej polovici roka, do predošlého rebríčku sme ho ešte nezahrnuli. Aj preto sme obzvlášť radi, že to môžeme napraviť teraz. 

6. Zayo ft. Samey - Netopier

Len pred pár dňami uzrel svetlo sveta aj Zayov debutový album, ktorí mnohí právom považujú za kontroverzný. Člen košickej Haha Crew však dlhodobo berie hudbu výrazne iným spôsobom a nerobí si ťažkú hlavu z textov. Skôr je jeho cieľom po vzore zahraničia baviť davy, čo sa mu v konečnom dôsledku na koncertoch dlhodobo darí. A keď neveríš, tak si pozri napríklad najnovší ONE DAY WITH Zayo od FCK THEM.

Ak by sme mali vybrať jednu vec, tak je to určite tá so Sameyom, ktorá síce vznikla ako posledná, no celému projektu dodáva aspoň trochu serióznosti a vážnosti. A tým nemáme na mysli len text, ale aj flow a celkový dojem.

5. Nerieš ft. Ego - Naháňame šťastie

Obzvlášť nás teší obrovský úspech chalanov z Nerieš, z ktorých je dnes plnohodnotná a stále napredujúca skupina vypĺňajúca dôležité miesto na pomyselnej domácej scéne. Predsa len, každý jeden skutočný muzikant je veľkou vzácnosťou a málokto cíti hudbu tak, ako Maťo a Gabo. V tomto rebríčku máme hneď dva dôkazy, pričom prvým je spolupráca s Egom na tracku Naháňame šťastie. 

Aj keď nejde o typickú rapovicu, všetci traja ju osedlali veľmi suverénnym spôsobom a vyhrali sa s popovým rytmom tým najlepším možným spôsobom. V podobnom duchu by sme si pokojne vedeli predstaviť aj celý album, aspoň by sme sa konečne nemuseli báť zapnúť rádio.


4. Luisa ft. Yzomandias - Dôležité

Skokankou roka 2018 sa bez akýchkoľvek pochýb stáva Luisa z Comebackgangu. Prostredníctvom formátu CBG štvrtkov veľmi rýchlo širokej verejnosti ukázala, že ženský rap nemusí byť len o kritizovaní spoločnosti a lacných instagramových pipiek.

Predsa len, tak ako v mužskom rape, aj pri nežnejšom pohlaví by malo platiť, že interpret je v prvom rade osobnosťou s príbehom. Rapu o smutných vzťahoch, sklamaní z lásky a následnom kritizovaní povahy mužov už máme všetci dávno dosť.

Luisa sa nesnaží stavať tvorbu na pohlaví, skôr ju využíva ako nástroj vyjadrenia emócií. O technike stihla verejnosť presvedčiť už prvými skladbami a spolupráca s Yzomandiasom pravdepodobne hovorí za všetko. Aj ten má, pochopiteľne, na umiestnení v rebríčku svoju zásluhu, keďže ide o jednu z jeho najlepších hosťovačiek v roku 2018. 


3. Gleb - Motorest

Top trojku otvára Glebo Motorest pochádzajúci zo série blbých príbehov zo života. Člena FCK THEM by sme neradi štatuľkovali ako interpreta vyhraneného jednému štýlu a práve jeho multižánrovosť a schopnosť ovládnuť akékoľvek bpm patrí medzi najvzácnejšie. Sympatický nám je aj jeho relatívne nihilistický postoj, keďže sa odmieta spájať prakticky s hocičím, čo by ho mohlo spájať s komerčnosťou. 

Ak si niekedy navštívil Glebov koncert, tak asi vieš, že ide o rave, aký sa nevidí ani na tých najväčších klubových koncertoch elektronickej hudby, ku ktorej má mimochodom tiež veľmi blízko. Zároveň platí, že sa každou skladbou stále dokáže zlepšovať. Ale nepredbiehajme. 


2. DMS ft. Nerieš - Big Mac

Rebríček albumov nás síce ešte len čaká, no už asi môžeme prekvapiť, že v ňom určite bude figurovať aj Prepáčte (Official). Dôvodov na to máme hneď niekoľko, no v krátkosti je hudobne a lyricky naďalej aj napriek tomu, že si v svojej podstate z poslucháča po celý čas uťahuje.

Dávno nemusíme riešiť technickú vybavenosť Dameho ani Separa a vlastne bolo otázkou len to, či sa od MMXV dokážu posunúť smerom k charakteristikám súčasnej hudby. Ako sme už spomenuli vyššie, tá má v prvom rade dobre dobre znieť a poslucháča adekvátne baviť. 

Za všetky skladby vyberáme Big Mac a dôvodom je určite najlepšie znejúci refrén 2018 od Nerieš v kombinácii s konzistentnými slohami, už tradične okorenenými o tie najtupšie prirovnania. 


1. Gleb - Gauč Storytelling

Keď sme vyššie písali, že sa Gleb ešte stále dokáže skladbu od skladby zlepšovať, mali sme na mysli práve najnovšiu vec, kde nám dokázal, že okrem bohatej slovnej zásoby a osedlania akéhokoľvek tempa dokáže s pomocou hudobnej produkcie navodiť akúkoľvek atmosféru. V Glebovom cielene nedefinovanom žánri prevláda rozmanitosť a o to viac nás teší, že sa túto skutočnosť chystá pretaviť do albumového projektu, kde by to mal dokázať rozoznať každý. 

Ďakujeme za pozornosť. Na záver ešte raz pripomeniem, že ide o náš subjektívny výber a hneď po tom, ako zahlasuješ v ankete, nezabudni nám svoj vlastný názor zanechať v komentároch. Aj slovenský rap je v roku 2018 extrémne rozmanitý, za čo sme veľmi radi a chápeme, ak si sa našiel v niečom inom.  

Anketa:
Ktorá z týchto skladieb sa ti páči najviac?
TKX - Heat
Fobia Kid - Pussy Killer
Momo - Milovaný Nenávidený
Čis T ft. Ego, Rytmus - Toto Neni Hudba
Zayo ft. Samey - Netopier
Nerieš ft. Ego - Naháňame šťastie
Luisa ft. Yzomandias - Dôležité
Gleb - Motorest
DMS ft. Nerieš - Big Mac
Gleb - Gauč Storytelling
Iná (napíš do komentárov)
TKX - Heat
3 %
74 Hlasov
Fobia Kid - Pussy Killer
3 %
77 Hlasov
Momo - Milovaný Nenávidený
12 %
316 Hlasov
Čis T ft. Ego, Rytmus - Toto Neni Hudba
6 %
159 Hlasov
Zayo ft. Samey - Netopier
5 %
124 Hlasov
Nerieš ft. Ego - Naháňame šťastie
16 %
397 Hlasov
Luisa ft. Yzomandias - Dôležité
3 %
88 Hlasov
Gleb - Motorest
19 %
475 Hlasov
DMS ft. Nerieš - Big Mac
12 %
305 Hlasov
Gleb - Gauč Storytelling
17 %
432 Hlasov
Iná (napíš do komentárov)
4 %
109 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia