Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
4. decembra 2018, 20:45
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Šimpanz je štvornásobne silnejší ako človek. V šprinte by porazil aj Usaina Bolta

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

V súboji na blízko by ľudia nemali bez zbrane žiadnu šancu.

Šimpanz je síce vzhľadom na podobnú DNA považovaný za najbližšieho žijúceho príbuzného človeka, no jeho fyzická sila je značne odlišná. 

Podľa biológa Alana Walkera sú tieto zvieratá minimálne štyrikrát silnejšie ako ľudia, píše vo svojej publikácii The Sun. Naši predkovia mali mať v minulosti podobnú silu ako šimpanzy, no tá bola postupom času evolučne znížená o dokonalejšiu presnosť pohybov či výdrž.

Rozdielnu silu a pohyblivosť medzi šimpanzom a človekom možno dôvodiť tým, že svalové vlákna šimpanzov sú naozaj blízko ich kosti. Ich údery dokážu byť teda omnoho silnejšie, ale zároveň aj menej presnejšie než u ľudí.

Rovnako možno nahliadať aj na ich výdrž. Na krátku vzdialenosť by ťa agresívny šimpanz síce dokázal dobehnúť, no pri dlhej trati by nemohol podať rovnaký výkon, pretože by mu skôr ako človeku došla energia. V každom prípade by si ale pri šprinte pred šimpanzom nemal šancu.

Človek je schopný vykonávať aj jemné pohyby a tým pádom šetriť energiu, čo z neho robí skvelého bežca na dlhšie vzdialenosti. V rámci fyzikálneho porovnania so šimpanzom sme teda vytrvalejší, ale určite slabší. Pästný súboj na blízko by mal preto v prípade ohrozenia jednoznačného víťaza.

Na príkladoch šimpanzov trpiacich alopéciou (kvôli ktorej im vypadalo ochlpenie) môžeme vidieť taktiež ich dôkladne vyvinuté svalstvo (video hore). Vedci sú názoru, že spomínaná alopécia môže u šimpanzov podobne ako u ľudí vznikať následkom stresu či traumy

Domov
Zdieľať
Diskusia