Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
V spolupráci s projektom Migréna je choroba.
30. novembra 2018, 13:43
Čas čítania 0:00
Denisa Bodková

Po koncerte odpadla. Speváčka Celeste šíri osvetu o chorobe, ktorá jej znepríjemňuje život už od detstva

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Migréna nie je len bolesť hlavy. Je to choroba, ktorá je v spoločnosti málo akceptovaná a tolerovaná.

Oficiálnu diagnózu jej zistili, keď mala deväť rokov. O tom, že je migreničkou, nehovorila Celeste v rozhovoroch často. Avšak táto zákerná choroba, ktorá je ľuďmi ešte stále veľmi podceňovaná, jej už dlhé roky znepríjemňuje život. 

Migréna však nie je len bolesť hlavy. Je to choroba, ktorá je v spoločnosti málo akceptovaná a tolerovaná. S týmto tvrdením sa stotožňuje aj známa speváčka Celeste Buckingham, ktorá nám poskytla krátky rozhovor práve na túto tému.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Celeste Buckingham (@celbuckingham),

Väčšina z nás má v rodine aspoň jedného príbuzného, ktorý trpí migrénou. Možno mu ešte nebola diagnostikovaná, možno to okolie nevníma ako niečo závažné, avšak problém to je. A treba s ním niečo robiť. 

Migréna je chronické záchvatovité ochorenie prejavujúce sa strednou až ťažkou bolesťou hlavy, ktorá môže trvať niekoľko hodín až dní. Symptómami tiež môžu byť precitlivelosť na svetlo, zvuky, nevoľnosť či zvracanie.

Celeste, prečo myslíš, že je dôležité šíriť osvetu o liečbe migrény?

Som presvedčená, že mnohí ľudia trpia migrénou a ani o tom nevedia. Svojím príbehom migreničky im chcem vyjadriť podporu. Verím, že spoločne sa nám podarí hovoriť o tejto téme nahlas a odtabuizovať ju.

Ako často mávaš záchvaty a ako ti táto choroba znepríjemňuje život?

Záchvaty sa mi neopakujú až tak často, kedysi to bolo horšie. Dnes je to možno raz za mesiac? Vždy však viem, kedy to prichádza. Postup sa stále opakuje. Začne mi vadiť hluk, svetlá, príde bolesť hlavy a niekedy trvá celý deň, alebo aj viac dní. Vtedy nepomôže nič iné, len sa zavrieť a ležať v tichu. 

Niekedy musím kvôli bolesti hlavy rušiť stretnutia, s koncertami je to však horšie, tie sa zrušiť len tak nedajú. Raz som dokonca po jednom aj odpadla. Vystupovala som v Česku a na ceste tam som už cítila, že to ide na mňa.

Pred koncertom ma zavreli v šatni, kde som odpočívala, vypila som asi dva litre vody, dala si tabletku proti bolesti hlavy a potom odohrala koncert. Po koncerte sme zrušili autogramiádu a po ceste na parkovisko som odpadla. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Celeste Buckingham (@celbuckingham),

Čo sú spúštače migrény?

Ja sa musím priznať, že som dosť nezodpovedná v liečbe migrény. Mala by som, samozrejme, žiť zdravo, nefajčiť, nepiť alkohol ani kávu, vyhýbať sa stresu a dostatočne sa vyspať. Toto všetko sú veci, ktoré prispievajú k častejším záchvatom a migrenici by sa im mali vyhýbať.

Svetová zdravotnícka organizácia zaradila migrénu medzi 20 ochorení, ktoré výrazne zasahujú do života človeka a obmedzujú ho.

A aká je liečba, ak zatiaľ neexistuje liek?

Nezanedbávať preventívne prehliadky a dbať na svoj životný štýl. Vďaka projektu Migréna je choroba si na to dávam pozor už aj ja. Migrénu totiž mnohí ľudia nepovažujú za chorobu, skôr za výhovorku.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Celeste Buckingham (@celbuckingham),

Rovnako, ako keď niekto povie, že má depresiu alebo je vyhorený. Naozajstná depresia je taký pojem, ktorý by sa nemal zľahčovať a prirovnávať k smutnej nálade. Je to vážna diagnóza rovnako, ako migréna. Ak by boli spoločnosť, zamestnávatelia, rodina aj priatelia voči tomuto neurologickému ochoreniu tolerantnejší, mali by to jednoduchšie aj samotní migrenici. 

  • migréna je 3. najčastejšie ochorenie vo svete 
  • 12 % populácie trpí migrénou
  • 3 000 migrénových záchvatov prebehne každý deň na 1 mil. obyvateľov
  • 90 % pacientov má migrénu ako dedičné ochorenie 
  • v 70 % postihuje najmä ženy 
  • 15 % detí trpí migrénou

 Pre viac informácií klikaj TU.

Anketa:
Trpíš aj ty migrénou?
áno
nie
áno
63 %
593 Hlasov
nie
37 %
343 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia