Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. novembra 2018, 13:02
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Úboha žena vracala aj 100-krát za deň. Rebecca trpí vzácnou chorobou a v nemocnici skončila aj raz týždenne

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Britka pred piatimi rokmi začala z ničoho nič dáviť.

Mnoho ľudí trpí vzácnymi chorobami, o ktorých väčšina ľudstva nemá ani len poňatia. 31-ročná Rebecca Griffiths z britského mestečka Maidenhead bojuje s problémom známym ako CVS (cyclical vomiting syndrome), kvôli ktorému vracala aj stokrát za deň.

Mladá konzultantka začala mať problémy približne pred piatimi rokmi, kedy sa jej život dramaticky zmenil. Celé dni trávila s nádobou na gauči a všetko, čo sa dostalo do jej tela, okamžite vyvrátila von. Jej rodičia sa tak zmenili na jej opatrovníkov a život sa jej na päť rokov prakticky pozastavil.

Management consultant, 31, suffers from a rare condition that causes her to vomit up to 100 times A DAY

Nemôžem jesť, nemôžem piť, v podstate len ležím na gauči a to je celý môj život.“ Rebecca navyše trpí cukrovkou a jej život sa nedávno dramaticky zlepšil, keď podstúpila riskantnú operáciu. Aktuálne vracia možno raz za týždeň, no kedysi to bolo omnoho horšie.

Samotná operácia pozostávala z odvážneho rozširovania ciev. Práve ich úzkosť a poškodené napojenie na iné systémy ľudského tela mali byť podľa lekára, profesora Sandmanna, zodpovedné za odmietanie prijímania akejkoľvek potravy. Prvých 24 hodín po operácii Rebecca stále nevracala a teraz dávi len občasne.

Úboha žena vracala aj 100-krát za deň. Rebecca trpí vzácnou chorobou a v nemocnici skončila aj raz týždenne
Zdroj: Everyday Health


Všetko začalo v novembri 2013, kedy ju prepadávala nevoľnosť. Doktori nevedeli, čo sa deje. Dodnes nie je jasné, čo CVS spôsobuje, no nejde o infekciu ani nevhodný životný štýl. Väčšinou sa o spustenie vracania postarajú určité jedlá, no tiež horúce počasie, málo spánku či vyčerpanie.

Po neustálom dávení je však ľudské telo dehydrované a tekutiny tak musí prijímať iným spôsobom. Približne raz týždenne preto Rebecca skončila v nemocnici. Dnes je však na dobrej ceste a konečne si našla aj zamestnanie, ako konzultantnka v manažmente.

Domov
Zdieľať
Diskusia