Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. októbra 2018, 19:23
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Bratislava v inováciách zvíťazila nad Prahou, no za Českom zaostávame o celých 20 %

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Síce sa Bratislavskému kraju podarilo predbehnúť Prahu, naša krajina na tom oproti Česku dopadla celkovo horšie.

Z rebríčka Európskej komisie Regional Innovation Scoreboard za rok 2018 vychádza, že Bratislavský kraj dosahuje v rámci inovácií 104,1 % z celkového európskeho priemeru, pričom v kontraste k nemu má Praha „len“ 99 %.

Oproti Prahe majú Bratislavčania vyšší podiel osôb využívajúcich internet ku komunikácii s verejnými inštitúciami. Okrem toho sa ale môžu pýšiť aj vyššou zamestnanosťou v rámci vyspelých výrobných odvetví. O týchto štatistikách informoval portál HNonline s odkazom na správu spoločnosti Google.

Bratislava má podľa údajov 25 % zamestnanosť v stredne až vysoko vyspelých odvetviach a v povolaniach náročných na vedomosti. U obyvateľov Prahy tvorí toto percento len jednu pätinu.

Bratislava v inováciách zvíťazila nad Prahou, no za Českom zaostávame o celých 20 %
Zdroj: pixabay.com

V priebehu najbližších 15 rokov by mala prejsť Európa podľa spoločnosti Google digitálnou transformáciou. Európske krajiny začnú vytvárať viac nových pracovných miest (približne 21 miliónov), no tie si údajne budú vyžadovať schopnejšie digitálne zručnosti.

Bratislavský kraj síce predbehol Prahu, no v celkovom rebríčku Slovensko za Českom pomerne zaostáva. Naša krajina sa umiestnila na 23. mieste (64 % európskeho priemeru) a Česká republika na 13. mieste (84 %).

Obe štáty ale zostali v skupine striedmych inovátorov. Prvé tri mesta obsadili škandinávske krajiny – Švédsko (141 %), Dánsko (137 %) a Fínsko (131 %). Za Slovenskom skončilo Lotyšsko (60 %), Poľsko (58 %), Chorvátsko (57 %), Bulharsko (48 %) a Rumunusko (32 %).

Domov
Zdieľať
Diskusia