Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. augusta 2018, 12:44
Čas čítania 0:00
Sona O.

71-ročná babička búra všetky fitness mýty. Posilňuje, chodí na súťaže a vyzýva aj ostatné ženy, aby sa nebáli ťažkých váh

ŠPORT CVIČENIE POSILŇOVANIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Kto vraví, že posilňovňa je iba pre mladých svalnáčov?

Dr Catherine Walter z Anglicka oslávi v októbri svoje 72. narodeniny. Pred viac ako 6 rokmi začala mať pocit, že stráca kondíciu a zdravotne už na tom nie je tak ako doteraz. Preto sa rozhodla, že musí so svojím telom niečo urobiť skôr, ako jej vypovedá službu.

V hľadaní ideálneho cvičenia sa obrátila na svojho syna.  Ten sa už pár rokov posilňovaniu venoval a povedal si, že práve tento druh pohybu by mohol byť ideálny aj pre jeho vtedy 65-ročnú mamu. 

"Povedal mi,  že je to celkovo lepšie než kardio a taktiež to nemusím robiť až tak často. Znelo to celkom dobre," vyjadrila sa babička pre britský Independent

Počas kariéry na univerzite Oxford sa zoznámila s kolegom, ktorý sa venoval trénerstvu. Vďaka nemu sa naučila zdvíhať ťažké záťaže a svoje rozhodnutie vyskúšať tento šport nikdy neoľutovala. "Moja fakulta Linacre College má najlepšiu posilňovňu zdarma na celej Oxfordskej univerzite. A ja mám na posilňovanie skrátka talent," pousmiala sa húževnatá doktorka.

71-ročná babička búra všetky fitness mýty. Posilňuje, chodí na súťaže a vyzýva aj ostatné ženy, aby sa nebáli ťažkých váh
Zdroj: Twitter (Dr Catherine Walter)

V roku 2013 už dokonca prvýkrát súťažila v predpríprave na ZOH v Soči spolu so svojím tímom z Linacre College . Ich poznávacím znamením sa vtedy stali dúhové ponožky, ktoré nosia doteraz. 

Momentálna trénuje 2-krát do týždňa, pracuje na drepoch, na bench presse, mŕtvom ťahu aj na zdvíhaní záťaží nad hlavu. Posilňuje s približne 70 % jej maximálnej váhy, päť sérií po piatich opakovaniach. 

Odporúčané
Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú 22. apríla 2024, 9:30

"Milujem, keď vidím, ako je váha stále ťažšia a ťažšia. Milujem aj to, že niekedy musím žiť s tým, že váha stagnuje alebo sa znižuje, napríklad keď som po chorobte, pretože ma to učí odolnosti. Keď mám na pleciach naozaj veľkú záťaž, mám pocit, akoby moje telo bolo stvorené na posilňovanie," vysvetlila svoju vášeň, "Keď dvíham, musím byť v prítomnom okamžiku, nemôžem myslieť na nič iné, je to ako cvičenie všímavosti."

Dr Walter tvrdí, že ženy, ktoré cvičia v jej tíme, to nerobia preto, aby mali krásne telá či sa páčili mužom. Súťažia iba samy so sebou, robia to pre radosť a pre výsledky, ktoré si určujú. 

Do svojich 72. narodenín by chcela mŕtvym ťahom zdvihnúť celkovo 3265 kilogramov, čo je asi 55-krát viac ako jej vlastná váha. Tie si rozloží na opakovania po 60 kilogramoch. Walter momentálne váži 58,5 kilogramu. 

Počas štúdia a v mladosti ju všetci presviedčali, že na šport nie je stavaná a mala by sa radšej venovať niečomu inému. "Zjavne mi to zabralo iba 65 rokov, kým som našla ten pravý šport pre mňa." 

Vo veku 71 rokov má vďaka cvičeniu hustotu kĺbov ako 20-ročná.

Domov
Zdieľať
Diskusia