Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. augusta 2018, 16:05
Čas čítania 0:00
Soňa M.

Drogy, organizovaný zločin či politické nepokoje. V ktorých mestách sveta sa najviac vraždí?

ZAUJÍMAVOSTI MASOVÍ VRAHOVIA
Uložiť Uložené

Prečo sú mestá v Latinskej Amerike najnásilnejšie?

Mestá v Južnej a Strednej Amerike sa už niekoľko rokov umiestňujú na popredných miestach smutne známeho rebríčka najnásilnejších miest sveta. Drogy, vojny gangov, ale aj zlá ekonomická a politická situácia zapríčiňujú stále viac a viac krvavých úmrtí. Ktoré mestá sú v top 5 každoročného  rebríčka mexickej organizácie Consejo ciudadno para la seguridad pública y la justicia penal?

5. Tijuana, Mexiko

"V Tijuane objavili masový hrob s pozostatkami viac ako sto ľudí, ktorí mohli byť napojení na mexické drogové kartely," hlásili správy z polovice augusta minulého roku. Počas prvých dvoch mesiacov roku 2017 tam zavraždili 208 ľudí.

Okrem zápasenia zločineckých skupín typického pre Mexiko experti zo zlej situácie v Tijuane obviňujú aj Spojené štáty americké, konkrétne fakt, že pritvrdili migračnú politiku, čo spôsobilo vyššiu koncentráciu kriminálnikov na mexickej strane hranice.

Okrem toho, mexická vláda problém Tijuany veľmi neriešila, do mesta poslala na jar 2017 300 vojakov, číslo, ktoré je podľa portálu InSightCrime zanedbateľné, keď vezmeme do úvahy celkový počet obyvateľov Tijuany.

Odporúčané
Vyvraždil svoju 5-člennú rodinu, FBI unikal 18 rokov a s druhou manželkou začal nový život Vyvraždil svoju 5-člennú rodinu, FBI unikal 18 rokov a s druhou manželkou začal nový život 21. apríla 2023, 16:30

Mesto je takmer dvojmiliónové, celkový počet vrážd sa v roku 2017 vyšplhal na 1897, čo z neho robí piate najnásilnejšie mesto na svete mimo aktívnych vojnových zón. Na každých stotisíc obyvateľov v Tijuane pripadá 100,8 vraždy.

4. Natal, Brazília

Aké nebezpečenstvá môže ukrývať mesto pomenované po takej mierumilovnej udalosti, akou sú Vianoce? Čudoval by si sa, no Natal, metropola brazílskeho štátu Rio Grande do Norte, bolo v roku 2017 podľa počtu vrážd štvrtým najnásilnejším mestom na svete. Číslo sa vyšplhalo až na 1 370 vrážd, čo v praxi znamená, že na každých stotisíc ľudí tu zabili 102,6 človeka.

Drogy, organizovaný zločin či politické nepokoje. V ktorých mestách sveta sa najviac vraždí?
Zdroj: Wikimedia/Mário Monte

Na jednej strane je Natal vychytenou turistickou destináciou s nádhernými plážami a takisto centrom obchodu – mesto je najväčším vývozcom morských plodov a exotického ovocia, na strane druhej ho už dva roky po sebe označujú za najnásilnejšie mesto Brazílie. A to už je naozaj čo povedať, keďže brazílske metropoly v najnovšom rebríčku najnásilnejších miest sveta obsadili až sedemnásť priečok.

3.  Acapulco, Mexiko

Kedysi nádherné mesto a obľúbená dovolenková destinácia hollywoodskych hviezd a prominentov. Navštevovali ho herečky Elizabeth Taylor či Rita Hayworth, ba dokonca aj americkí prezidenti J.F. Kennedy, Bill Clinton a Ronald Raegan.

Odporúčané
Alabamská profesorka s IQ 180 zavraždila na porade kolegov. V detstve brokovnicou zastrelila brata, väzeniu sa však vyhla Alabamská profesorka s IQ 180 zavraždila na porade kolegov. V detstve brokovnicou zastrelila brata, väzeniu sa však vyhla 3. marca 2023, 12:30

Dnes by si v Mexickom meste Acapulco jeho zašlú slávu hľadal len ťažko. Väčšina majestátnych hotelov chátra a krásne piesočnaté pláže sú plné odpadkov. Acapulco totiž ovládli zápasiace drogové gangy, pre ktoré sa stalo rajom, naproti tomu turistov dramaticky ubudlo. 

Stále však ostáva jedným z najnavštevovanejších mexických miest, no ak sa rozhodneš zavítať doň, dodržuj bezpečnostné odporúčania. Nechceš sa predsa stať súčasťou štatistiky. Tá hovorí, že v Acapulcu došlo v roku 2017 k 106,6 vraždám na sto tisíc obyvateľov.

2. Caracas, Venezuela

Hlavné mesto Venezuely zažíva v posledných rokoch chvíle krutého teroru. Ceny ropy, ktorá bola najdôležitejšou surovinou v krajine určenou na export, neustále kolíšu Preto komunistická  krajina zažíva obrovský ekonomický šok.

Desaťtisíce ľudí pravidelne vyrazia do ulíc hlavného mesta, kde protestujú proti vláde autoritatívneho vodcu Nicolása Madura. Tá podľa nich spôsobila katastrofálny nedostatok potravín v obchodoch a obrovské prepady venezuelskej meny bolívar. Vláda však protestujúcich zastrašuje a neštíti sa použiť proti nim vodné delá či slzný plyn.

Drogy, organizovaný zločin či politické nepokoje. V ktorých mestách sveta sa najviac vraždí?
Zdroj: Wikimedia/Jsnake17

Zlá politická a ekonomická situácia v krajine na severovýchode južnej ameriky v roku 2017 prispela k 112,2 vraždám na 100-tisíc obyvateľov. Caracas sa v nelichotivom rebríčku objavuje každoročne na popredných miestach, preto by sa pokojne mohol nazývať najnebezpečnejším mestom na svete za posledné roky mimo aktívnych vojnových zón.

1. Los Cabos, Mexiko

Dve mestečká obľúbené turistami, známe pod jednotným názvom Los Cabos – Cabo San Lucas a San José del Cabo. Nachádzajú sa na polostrove Baja California ležiaceho južne od amerického štátu Kalifornia.

Odporúčané
Zavraždili a znásilnili aj deti. 10 najdlhšie väznených Slovákov odsúdených na doživotie Zavraždili a znásilnili aj deti. 10 najdlhšie väznených Slovákov odsúdených na doživotie 2. júla 2022, 9:30

Za posledný rok Los Cabos zaznamenali jeden z najdramatickeších nárastov kriminality  na svete, o čom svedčí aj mimoriadne vysoý počet vrážd na 100-tisíc obyvateľov. V roku 2017 toto číslo predstavovalo 111,3 ľudí. Celkový počet vráž v Los Cabos tak minulý rok vyskočil na 365 oproti 61 z roku 2016.

Ale prečo je to tak a čo spôsobilo tento obrovský nárast?  Los Cabos sa dlho darilo vyhýbať drogovej kriminalite, no v posledných mesiacoch sa vojna gangov rozšírila aj do tejto lokality.

Napriek tomu turizmus v meste rastúci počet vrážd neohrozil, pretože kartely sa väčšinu času zdržiavajú v odľahlejších končinách Los Cabos. Niektoré krajiny na čele so Spojenými štátmi americkými však vydali výstrahy pred cestovaním do Baja California.

Domov
Zdieľať
Diskusia