Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. augusta 2018, 9:41
Čas čítania 0:00
Sona O.

Kosatka pláva so svojím mŕtvym mláďaťom už vyše týždňa. Nedokáže sa zmieriť s jeho smrťou

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Kosatky sú citlivé a inteligentné tvory. Svojich mŕtvych dokážu oplakávať tak ako ľudia.

Kosatky dravé sú fascinujúce zvieratá. Mnoho ľudí si myslí, že ide o druh veľryby, no v skutočnosti patria kosatky medzi delfíny. Sú jednými z najrozšírenejších cicavcov na svete  a vyskytujú sa vo vodách od polárneho kruhu už po rovníkovú Afriku. V Amerike sa im hovorí aj "killer whale", teda veľryba zabijak.

Sú to spoločenské zvieratá žijúce vo veľkých rodinách. Majú výbornú schopnosť echolokácie, vďaka ktorej hľadajú potravu. Dorozumievajú sa zvukom v rôznych tóninách a dĺžkach, každá rodina má svoj vlastný osobitý "prízvuk", pre ktorý sa jej členovia dokážu rozoznať.

Kosatka J35, ako ju nazvali odborníci, patrí do menšej rodiny pozostávajúcej zo 75 členov. Celá skupina sa podieľa na výchove potomkov. Aj napriek tomu však mláďa J35 zomrelo iba 30 minút po pôrode

Kosatka pláva so svojím mŕtvym mláďaťom už vyše týždňa. Nedokáže sa zmieriť s jeho smrťou
Zdroj: Youtube.com

Okrem inteligencie sú kosatky aj citlivé zvieratá a svojich mŕtvych oplakávajú. Po smrti novorodenca sa jeho matka očividne nedokázala zmieriť so stratou a s mŕtvym telom pláva vo vodách blízko amerického štátu Washingtonvyše týždňa.

Podobné správanie a oplakávanie zosnulých vedci pozorovali aj u iných druhov cicavcov, napríklad u slonov, pri veľrybách a ďalších druhov delfínov.

Smrť mláďata J35 zasiahla natoľko, že si vedci nedovoľujú odhadnúť, kedy mláďa pustí, no hneď, ako k tomu príde, prevedú na ňom pitvu. Rodina kosatky totiž už 3 roky neporodila zdravé mláďa, ktoré by prežilo do dospelosti a vyzerá to tak, že ďalší potomok zo skupiny čoskoro zomrie tiež.

Kosatka pláva so svojím mŕtvym mláďaťom už vyše týždňa. Nedokáže sa zmieriť s jeho smrťou
Zdroj: Wikimedia (Robert Pittman)

Mláďa kosatky J50 vyzerá, že zomiera od hladu aj napriek tomu, že sa rodine podarilo nedávno nájsť lososov, ktorými sa živia. Odborníci mu nedávajú už veľa času. 

I keď strata, čo J35 utrpela je obrovská, kosatka vyzerá, že je inak zdravá a prežije. 

Domov
Zdieľať
Diskusia