Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. júla 2018, 8:41
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Rádioaktívnu zakázanú zónu pri Černobyle prvýkrát opustil vlk, ktorého spozorovali vedci. Genetické mutácie sa zatiaľ nijak neprejavili

ZAUJÍMAVOSTI CHERNOBYL
Uložiť Uložené

Nová štúdia zaznamenala aj východ vlka zo zakázanej zóny.

Po katastrofe v Černobyle z roku 1986 opustili oblasť desiatky tisíc ľudí. Mesto Pripjať muselo byť evakuované a región pri bývalej jadrovej elektrárni zostáva aj v súčasti pokrytý zakázanou rádioaktívnou zónou s rozlohou približne 4300 kilometrov štvorcových. Zóna zasahuje Ukrajinu aj Bielorusko a po rokoch sa do nej vrátilo žiť zopár pôvodných obyvateľov.

Okrem nich navštevujú Černobyľ turisti, ale aj tak nijak výrazne zónu neovplyvňujú v porovnaní s minulosťou, keď pri elektrárni ľudská aktivita prekvitala. Vďaka tomu sa zo zakázanej zóny už dávno stala prirodzená rezervácia pre zvieratá a darí sa v nej najmä vlkom.

Minulý mesiac vyšla v žurnále European Journal for Wildlife Research dlhoročná štúdia správania vlkov v zakázanej zóne. Vedci zverejnili zaujímavý poznatok o tom, že vôbec prvýkrát zaznamenali vlka, ktorý zo zóny vyšiel, na čo prišli vďaka špeciálnemu obojku s GPS. Vlk prvýkrát opustil zónu ešte v zime v roku 2015 a za 21 dní prešiel mimo nej cez 369 kilometrov, takže denne zvládol v priemere 16 kilometrov.

Odporúčané
Černobyľská elektráreň vybuchla presne pred 34 rokmi, v jej okolí je stále živo. Môžeš si dokonca adoptovať šteniatko (Rozhovor) Černobyľská elektráreň vybuchla presne pred 34 rokmi, v jej okolí je stále živo. Môžeš si dokonca adoptovať šteniatko (Rozhovor) 26. apríla 2020, 13:08


Vedci napokon s vlkom stratili kontakt, pretože obojok prestal fungovať, ale zamerali sa na následky opustenia zóny, kde je dodnes radiácia zvýšená. Dodnes nedokázali objaviť žiadne známky toho, že by život v rádioaktívnej oblasti vlkov výrazne poznačil. Mutácie spôsobené radiáciou sa vyskytnúť mohli, lenže nijak očividne zvieratá nezmenili.

Obavy mali výskumníci najmä z reprodukcie vlkov zo zóny a vlkov z oblastí mimo nej, pretože genetické mutácie by mohli preniesť na svoje mláďatá, ale ako sme spomínali, zatiaľ nie je jasné, či radiácia vlky výraznejšie zmenila. Odborníci zároveň dodávajú, že mutácie génov nemusia byť len negatívne a koniec koncov by mohli mať priaznivý účinok na evolúciu a prispôsobovanie prostrediu.

Domov
Zdieľať
Diskusia