Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. mája 2018, 23:20
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Všetky svoje súkromné dáta z Facebooku predáva cez inzerát. Chce zarobiť na tom, na čom sa doteraz nabaľovala len sociálna sieť

TECH FACEBOOK
Uložiť Uložené

Oli Frost zaujal internet trefným spôsobom, ako zarobiť na vlastných informáciách.

Človek si svoje osobné údaje musí poctivo strážiť. Od konca mája nám pomáha aj regulácia Európskej únie s názvom GDPR, ktorá ti spôsobila v mailovej schránke obrovský nával spamu od najrôznejších spoločností. Všetky maily obsahovali čarovné formulky o tom, ako mimoriadne vzácne a cenné sú tvoje osobné údaje, a tak ich chcú spoločnosti poriadne chrániť.

Jednému mužovi z Londýna však pri čítaní podobných formuliek preblesla hlavou myšlienka, že ak majú jeho údaje takú veľkú hodnotu, možno by na tom dokázal aj zarobiť. Po škandáloch spoločnosti Facebook si Oli Frost aj tak uvedomoval, že sociálna sieť už súkromné informácie určite  niekomu odovzdala. Rozhodol sa preto využiť nástroj na stiahnutie všetkého, čo o ňom za roky používania Facebook nazbieral, a následne pridal na portáli eBay inzerát.

Poskytol všetky citlivé údaje od svojich 16 rokov až dodnes, takže dáta za dlhých desať rokov používania sociálnej siete, a čakal, či bude mať ktokoľvek záujem. Otváracia ponuka bola nastavená na 99 centov, ale užívatelia prihadzovali a priebežne sa posledná ponuka zastavila pri 350 eurách. Oli sa nebojí, že by mohol nakupujúci čokoľvek zneužiť, a výťažok z predaja sa chystal darovať organizácii Electronic Frontier Foundation, ktorá sa zaoberá bezpečnosťou na internete.

Všetky svoje súkromné dáta z Facebooku predáva cez inzerát. Chce zarobiť na tom, na čom sa doteraz nabaľovala len sociálna sieť
Zdroj: VICE/eBay
Domov
Zdieľať
Diskusia