Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Článok vznikol v spolupráci s Európskou komisiou.
18. mája 2018, 11:28
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

5 dôkazov toho, že ti EÚ spríjemňuje život. Šetríme peniaze, cestujeme bez hraníc a ľahšie sa nám podniká doma aj v zahraničí

ZAUJÍMAVOSTI EURÓPA EURÓPSKA ÚNIA POLITIKA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Bez Európskej únie by bol náš život omnoho náročnejší.

Európska únia zmenila naše životy v mnohých ohľadoch, no často počúvame len o zriedkavých nepopulárnych rozhodnutiach, ktoré sa niektorým Slovákom nepáčia. Pritom však zabúdame na všetky tie výhody, ktoré nám EÚ do života priniesla. Cestovanie bez pasu a bez nekonečných kontrol na colniciach už berieme ako samozrejmosť a zvykli sme si aj na to, že naše peňaženky prestali tyranizovať nepríjemné roamingové poplatky.

Aj ty máš určite vo svojom živote niečo, pre čo sa dokážeš úprimne nadchnúť. Či už ide o vzrušujúce cestovanie, ochranu životného prostredia alebo bezpečné online nakupovanie – to všetko máme vďaka EÚ.

Iniciatíva #EUandME poukazuje na to, ako činnosť Európskej únie pomáha rozvíjať potenciál každého z nás a poskytuje nám nástroje na to, aby sme si mohli plniť svoje sny.

Kampaň k iniciatíve #EUandME je navyše doplnená aj päticou profesionálnych filmov, niektoré z nich si môžeš pozrieť v traileroch. Ich plné verzie ľahko nájdeš na stránke kampane #EUandME.

5 dôkazov toho, že ti EÚ spríjemňuje život. Šetríme peniaze, cestujeme bez hraníc a ľahšie sa nám podniká doma aj v zahraničí
Zdroj: Európska komisia

Objavuj, čo len chceš

Pred päťdesiatimi rokmi bolo niečo ako voľné cestovanie po európskom kontinente luxusom. Dnes nám však Európska únia ponúka voľný presun po celom Schengenskom priestore. Okrem toho, že ti na cestovanie v celej Európskej únii stačí len občiansky preukaz, sa dnes môžeš rozhodnúť vyskúšať si život mimo svojho domova, v niektorej krajine EÚ, a to bez väčších komplikácií.

Rovnako máš možnosť študovať na najprestížnejších univerzitách v zahraničí, na čo neskôr nadväzujú aj kvalitné pracovné príležitosti. Nechýbajú ani školenia či príležitosti nadobúdať nové zručnosti prostredníctvom pôsobenia v zahraničí ako dobrovoľník. Európska únia, skrátka a jasne, otvára dvere do sveta.

V EÚ nájdeš oporu aj keď počas svojho európskeho výletu náhle ochorieš či prídeš k zraneniu. Pomocnú ruku ti podá rýchla lekárska asistencia kdekoľvek v EÚ, stačí mať u seba platný európsky preukaz zdravotného poistenia, ktorý, ak ho ešte nemáš, si vybavíš veľmi rýchlo a jednoducho. Ak ti nebodaj ukradnú peňaženku aj s dokladmi v krajine, kde Slovensko nemá svoje veľvyslanectvo či konzulát, nezúfaj! Ako občan EÚ môžeš v krajine, kde svojich zástupcov nemáme, požiadať o pomoc akékoľvek veľvyslanectvo alebo konzulát EÚ.

Teaser k filmu Party Animal

Za zdravšiu planétu

Pomimo ostatných aktivít stíha Európska únia prispievať aj k vytváraniu zdravého životného prostredia. V posledných rokoch sa Únia zaviazala vynaložiť až 20 % z celkového rozpočtu EÚ na opatrenia v oblasti klímy. Európa neustále investuje do obnoviteľných zdrojov a skúma napríklad aj možnosti áut na elektrický pohon. Nechýba pritom ani aktívny boj za zdravú planétu.

EÚ investuje množstvo finančných prostriedkov aj do udržateľných spôsobov verejnej dopravy (ako električky) či do riešenia dopravných zápch.

Obávať sa nemusíš ani o svoje zdravie. Každá kvapka pitnej vody, ktorá sa dostane do tvojho tela, musí spĺňať prísne normy Európskej únie. Žiadne mikroorganizmy ani škodlivé látky.

5 dôkazov toho, že ti EÚ spríjemňuje život. Šetríme peniaze, cestujeme bez hraníc a ľahšie sa nám podniká doma aj v zahraničí
Zdroj: Európska komisia

Právne predpisy EÚ si posvietili aj na znečisťovateľov vzduchu, čím chránia životy Európanov a zlepšujú i tvoje zdravie. Za dve desaťročia sa podarilo znížiť emisie oxidu siričitého, ktoré sú hlavnou príčinou kyslých dažďov, o astronomických 80 %.

Toč peniaze po celom kontinente

Ak si ambicióznym podnikateľom alebo máš len veľké plány, môžeš sa realizovať v celej Únii. Pokiaľ si chceš otvoriť obchodík v Belgicku alebo bar na pieskových plážach Talianska, podnikanie v Európe nepozná žiadne hranice. Vďaka jednotnému trhu môžeš ponúkať svoje výrobky alebo služby vyše 500 miliónom Európanov.


Tovar, kapitál aj ľudia sa medzi členskými krajinami EÚ môžu voľne pohybovať, a pokiaľ spĺňaš všetky podmienky na podnikanie v danej krajine, nie je dôvod, prečo by si to nevyskúšal aj mimo domova. Navyše, dnes vďaka dobrej znalosti angličtiny a iných jazykov, môžeš jednoduchšie ponúkať svoje služby alebo produkty po celej Európe.

Európska únia ti na tvoj podnikateľský projekt môže poskytnúť aj finančnú podporu, vďaka hromade rôznych iniciatív. EÚ môžeš požiadať o podporu vo forme mikrofinancovania, pôžičky, záruky alebo investície do rizikového kapitálu, vďaka čomu môžeš získať pomoc pri rozbehnutí svojho biznisu snov doma alebo hocikde v Únii.

 Teaser k filmu Hostel plný príbehov

Internet v každej situácii

EÚ kladie veľký dôraz na digitálne služby. Pri objavovaní krajín Európskej únie tak môžeš sms-kovať , telefonovať alebo surfovať za rovnakú cenu ako doma, bez akýchkoľvek príplatkov.

Prísna neutralita internetu sa navyše stará o to, aby žiadna webová stránka nemala prednosť pred inou. Ani jedna časť internetu nesmie byť umelo spomaľovaná. Ak budeš nabudúce súrne potrebovať vedieť zistiť stav futbalu, mal by si sa ho dozvedieť v priebehu niekoľkých milisekúnd.

5 dôkazov toho, že ti EÚ spríjemňuje život. Šetríme peniaze, cestujeme bez hraníc a ľahšie sa nám podniká doma aj v zahraničí
Zdroj: Európska komisia

A netreba zabúdať ani na zábavu. Európska únia sa stará o to, aby si mal všetky svoje predplatné hudobných či filmových aplikácií dostupné aj na cestách mimo domova. Všetko je navyše bezpečné a vytvorené s dôrazom na ochranu tvojich osobných údajov. 

V bezpečí na každom kroku

To, že máme vzácnu možnosť žiť v demokratickej spoločnosti, snáď nemusíme spomínať. EÚ garantuje všetky tvoje ľudské práva. Pomimo tých základných sa ti však určite v každodennom živote zídu napríklad aj tvoje spotrebiteľské práva. Ak sa ti nepáči tovar zakúpený online, do štrnástich dní ho môžeš neporušený vrátiť, či už ti nesadla veľkosť alebo si sa rozhodol pre niečo úplne iné. Peniaze za nákup dostaneš späť.

5 dôkazov toho, že ti EÚ spríjemňuje život. Šetríme peniaze, cestujeme bez hraníc a ľahšie sa nám podniká doma aj v zahraničí
Zdroj: Európska komisia

Spomínaš si na tie reklamy na internete, kde je niečo tak opradené obrovským množstvom superlatívov, že je takmer jasné, že ide o podvod? Radi ťa vyvedieme z omylu, spoločnosti ponúkajúce svoje produkty alebo služby v EÚ musia v reklamách uvádzať čistú pravdu. Zrejme si tak naozaj narazil na produkt zaslaný samotnými nebesami.

A ak sa ti niečo na EÚ nepáči, vždy to môžeš zmeniť. Každých 5 rokov sa predsa v členských krajinách konajú Európske voľby, vďaka ktorým priamo volíš svojich zástupcov do Európskeho parlamentu, ktorí budú bojovať aj za tvoj názor. Voliť vo voľbách do Európskeho parlamentu budeš môcť už budúci rok v máji. 

Teaser k filmu Samotár

Určite ti je jasné, že bez vplyvu Európskej únie by naša krajina mohl by't v mnohých sférach pozadu. Ak sa o vplyve EÚ chceš dozvedieť viac, určite utekaj na stránku kampane #EUandME.

Domov
Zdieľať
Diskusia