Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
5. mája 2018, 12:41
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Vedci objavili bizarného vtáka, ktorý pohlcuje 99,95 percent svetla. Keby si ho stretol v prírode, možno by si ho ani nespozoroval

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Na ostrove Nová Guinea žije vták s extrémne čiernym perím.

Na ostrove Nová Guinea žije vták, ktorý sa volá rajka pôvabná a pri stretnutí v prírode by sa ti často mohol stať, že ho jednoducho neuvidíš. Jeho telo je pokryté extrémne čiernou farbou schopnou pohlcovať až 99,95 percent slnečného svetla, a tak by sa bez svojich tyrkysových neónových pierok veľmi jednoducho stratil.

Vedci vtáka dlhodobo skúmali a v jednej chvíli zistili, že sa pred nimi premávajú dva rozdielne druhy, ktoré však vyzerajú nápadne rovnako. Po analýze správania aj vzhľadu došli k záveru, že nový druh vtáka dvorí samičkám rozdielnym spôsobom, rozdielne škrieka a samičky samotné nemajú zhodný vzhľad so samičkami rajky pôvabnej. Jednotlivé rozdielnosti prinútili vedcov, aby vymysleli vtákovi nové pomenovanie.

Zatiaľ čo pôvodná rajka pôvabná dostala pozmenený názov Greater Super Bird-of-Paradise, nový druh získal názov Vogelkop Superb Bird-of-Paradise. Názov je odvodený od oblasti, kde vedci na novú rajku narazili, pretože zdanlivo žije len v západnej oblasti ostrova Nová Guinea zvanej Vogelkop.

Konkrétne rozdielnosti by si pritom laik možno ani nevšimol. Vedci pozorovali, že pri snahe zaujať samičky sa líšia vzory na perí jednotlivých vtákov. Jednému z nich sa na tele vytvorí ilúzia usmievajúcej tváre a druhému zase smutnej tváre. Aj štebotanie oboch druhov je rozličné. Prvé pripomína pískanie, zatiaľ čo druhé skôr škriekanie. Akoby toho nebolo málo, aj tanečné pohyby vtákov sa líšia od waltzu až po jive.

Vedci objavili bizarného vtáka, ktorý pohlcuje 99,95 percent svetla. Keby si ho stretol v prírode, možno by si ho ani nespozoroval
Zdroj: Pixabay
Domov
Zdieľať
Diskusia