Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Článok vznikol v spolupráci s filmovým festivalom Ekotopfilm - Envirofilm.
1. mája 2018, 13:42
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Potápajú pytliacke lode a bojujú za záchranu zvierat v oceáne. Novodobí piráti dnes večer dorazia aj do Bratislavy

ZAUJÍMAVOSTI PRÍRODA
Uložiť Uložené

Život novodobého piráta ti objasní najstarší filmový festival o udržateľnom rozvoji Ekotopfilm - Envirofilm.

Aj o nekonečný oceán sa niekto musí starať a keďže jej neohľaduplní ľudia neustále hádžu pod nohy, príroda samotná to nedokáže. Zoznám sa s morskými pirátmi zo Sea Shepherd Global. Tí trávia mesiace na moriach, aby chránili a prepožičiavali svoj hlas tým, ktorí o pomoc volať nedokážu. Veľká nadnárodná neziskovka, ktorej cieľom je ukončiť všetko ničenie oceánskej flóry a fauny, sa nezastaví pred ničím.

O devastáciu morskej prírody sa stará predovšetkým nadmerný a nelegálny rybolov, spolu s ohromným znečistením. Plasty ohrozujú všetko živé na planéte a pre oceánske živočíchy to platí dvojnásobne. A samozrejme, ako inak, nachádza sa tu aj priamy ľudský faktor – pytliačenie a obchodovanie s bezbrannými morskými živočíchmi je dnes úplne bežné a organizácia sa už môže pochváliť úctyhodným číslom zachytených pytliackych lodí.

Na súši aj mori piráti neustále zhromažďujú dôkazy, dokonca disponujú celou flotilou lodí aj najmodernejších dronov. Miesto toho, aby však potápali lode s nevinnými dovolenkármi, chránia delfínov, veľryby či ohrozené korytnačky. 

Potápajú pytliacke lode a bojujú za záchranu zvierat v oceáne. Novodobí piráti dnes večer dorazia aj do Bratislavy
Zdroj: Sea Shepherd

Festival EKOTOPFILM - ENVIROFILM, ktorý práve prebieha, privíta prezidenta Sea Shepherd Italy Andrea Morella, ktorý je súčasťou organizácie už od roku 2010. Práve títo obdivuhodní ľudia brázdia morské hladiny a starajú sa o to, aby bol oceán aspoň o niečo čistejším miestom. Možno práve ich desivá nová kampaň dokáže prebudiť tvoju túžbu spraviť planétu lepším a čistejšim miestom.

Členom Sea Shepherd sa pritom može stať každý a Morello len v Taliansku našiel stovky užitočných a šikovných dobrovoľníkov: "Na to, aby sme ochránili naše oceány, potrebujeme pomoc. Bojovať za ochranu života v oceánoch je nevyhnutné kvôli záchrane nás všetkých," vyzýva Morello verejnosť. 

Zapojiť sa však môžeš aj tým, že jednoducho prídeš na prednášku tohto morského vlka. Rozprávať bude o vzrušujúcich príbehoch, dobrodružných záchranách zvierat i o živote na mori. Andrea Morello vystúpi v Bratislave v utorok 1. mája o 19:00 v Hoteli Tatra. 

Potápajú pytliacke lode a bojujú za záchranu zvierat v oceáne. Novodobí piráti dnes večer dorazia aj do Bratislavy

Domov
Zdieľať
Diskusia