Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. apríla 2018 o 15:14
Čas čítania 0:00
Daniel Michalík

Brad Pitt: Od vodiča striptérov a status sexsymbola až po nespočet lások a hereckú slávu bez Oscara

FILMY A SERIÁLY BRAD PITT
Uložiť Uložené

Život Brada Pitta ako ho ešte nepoznáte.

Brad Pitt, rodným menom William Bradley Pitt, sa narodil 18. decembra (prosinec) 1963 v malom mestečku Shawnee v americkom štáte Oklahoma. Aktuálne má 54 rokov, čo by si vďaka jeho mladému výzoru nikto z nás ani nepomyslel.

V minulosti, ale aj v súčasnosti je obľúbeným a žiadaným hercom, ktorý nemá na konte ani len jediného Oscara, a my si o ňom v tomto článku povieme viac.

Každý populárny herec alebo herečka má za sebou strastiplnú cestu k sláve a Brad Pitt vôbec nie je výnimkou. Brad sa stal súčasťou veriacej baptistickej rodiny pozostávajúcej z matky pracujúcej ako školská psychologička a otca, ktorého náplň práce bol manažment prepravnej spoločnosti.

Čoskoro do ich rodiny pribudli ešte dve mladé ratolesti a Brad sa tak mohol tešiť z brata Douglasa a sestry Julie Neal. Od malička však nemá nejaký výrazný sklon k náboženstvu a považuje sa sčasti za ateistu a agnostika (človeka s názorom, že nie je možné zistiť, či Boh existuje).

Rodina sa kvôli otcovej práci musela časom presťahovať do malebného Springfieldu. Brad sa na novej strednej škole venoval viacerým športom zahrňujúcim tenis a golf, ale aj debatám či muzikálom. Na vysokej škole si zvolil ako zameranie žurnalistiku, grafický dizajn, no a v neposlednom rade aj reklamu.

Pittovi sa na univerzite celkom darilo. Chvíľu pred jej ukončením však dostal šialený nápad. „Môžem odísť. Veď to je také jednoduché,“ povedal si, a hoci mu k diplomu chýbali len dva kredity, rozhodol sa zbaliť a vydať sa na svojom aute do Los Angeles.

Vlastnej rodine a blízkym priateľom vtedy povedal, že plánuje študovať umenie na univerzite v Pasadene. Ako milovník filmov chápal, že keď sa v jeho okolí nič nenatáča, musí sa vybrať inam. Do centra filmového biznisu.

Brad Pitt: Od vodiča striptérov a status sexsymbola až po nespočet lások a hereckú slávu bez Oscara
Zdroj: NBC

So svojim autom Datsun, ktoré nazýval Runaroud Sue, a tristo dolármi vo vreckách rozbehol svoj nový život ako vodič limuzíny. Vozil striptérov z jednej párty na druhú, neskôr pracoval ako rozvážač chladničiek a vyskúšal si aj prácu v kuracom kostýme, a to pre spoločnosť “el Pollo Loco“.

Chvíľu sa snažil živiť spevom, avšak čoskoro zistil, že tadiaľ cesta nevedie. Svoje výplaty uplatnil na kurzy herectva a netrvalo dlho, kým sa jeho tvár objavila v reklamách. 

Brad však nemal veľa peňazí a musel bývať na ubytovni spolu s ďalšími ôsmimi mužmi. Postupne sa ale jeho život obracal k lepším zajtrajškom. V jeden deň hral na konkurze scénu spolu so svojou pridelenou partnerkou a osud zariadil, aby si agent vybral práve jeho.

Trvalo len sedem mesiacov, kým sa Brad vypracoval k získaniu vlastného agenta. 

Jeho prvé reálne pripísané roly boli v telenovelových seriáloch Another World a Dallas. Rovnako sa ako epizódna hosťovacia postava objavil v Growing Pains, a tým sa pomaly stával známejším. 

V roku 1989 si Brad zahral Billyho Cantona v televíznom filme stanice NBC s názvom Too Young to Die. Billy je v snímke drogovo závislý mladík, ktorý si pod svoje krídla prichýli zneužívanú dievčinu hranú herečkou Juliette Lewis.

Ich životy sa však zamotávajú, a keď sa dvojica vyberie na divoký výlet, cestu jej skríži vražda. Mladá tínedžerka sa zdá byť vinnou a jej odsúdenie by znamenalo smrť.

Brad Pitt: Od vodiča striptérov a status sexsymbola až po nespočet lások a hereckú slávu bez Oscara
Zdroj: Metro-Goldwyn-Mayer

Brad a Juliette sa na pľaci do seba zamilovali a následne spolu chodili tri roky. Zaujímavosťou v ich vzťahu je fakt, že medzi nimi bol deväťročný rozdiel – Juliette bolo 16, zatiaľ čo Pittovi už 24.

Veľká zmena prišla v roku 1991. Mladý Brad dostal ponuku zahrať si v projekte Thelma & Louise od Ridleyho Scotta. Scott bol prirodzene veľké meno, a tak sa táto ponuka stala poriadnou výzvou.

V ňom si zahral neodolateľného kriminálnika v kovbojských topánkach, ktorý sa spiatelí s hospodkyňou Thelmou (Geena Davis) a užije si s ňou poriadny sex, čo využije na to, aby ju okradol o šesť tisíc dolárov.

Kombinácia charizmy zlého chlapca a majstra zmyslových hier Pittovi pridelila status sexsymbola, aj keď bol na plátne len zopár minút. Mimochodom, neskôr bola vydaná DVD verzia obsahujúca pôvodné vystrihnuté erotické scény.

Brad sa necítil veľmi príjemne a v retrospektíve vedel, akú nervozitu zažíval priamo na pľaci, keď hral nahý. Vo filmovom priemysle to však nie je nič nezvyčajné, a to platí aj pre štáb. Tvorcovia to na natáčaní brali ako bežnú rutinu.

Brad Pitt: Od vodiča striptérov a status sexsymbola až po nespočet lások a hereckú slávu bez Oscara
Zdroj: Columbia Pictures

V neskorších filmoch Pitt potvrdil, že má na to stať sa poriadnym hercom. Rok na to, teda v 1992, ho obsadil samotný Robert Redford do svojej snímky A River Runs Through It. Režiséra neočaril svojim hereckým výkonom, ale skôr jeho vnútorným konfliktom. 

Dokázal totiž výborne stvárniť postavu na balanse medzi ohromujúcim šarmom a bezohľadnou sebadeštrukciou. Tým sa predstavil aj v trochu odlišnom svetle, teda nie len ako sexy kovboj. Brad bol ale presvedčený, že nepodal svoj najlepší výkon a chválu pripisoval najmä štábu a tvorcom.

Rok 1993 bol pre Bradovu kariéru opäť veľkým míľnikom. Po druhý raz spojil sily so svojou priateľkou Juliette, a to v cestovnej snímke Kalifornia, v ktorej si zahral sériového vraha. Film bol po krátkom čase označený za príliš nihilistický (popieral spoločneské normy) a brutálny, čo viedlo k slabým finančným ziskom z kás kín.

Po premiére však prišiel nečakaný rozchod. Mimo toho, magazín Rolling Stone označil Pittov výkon za „vynikajúci – všetok ten mužský šarm vyžarujúci čistú hrozbu...“

Brad Pitt: Od vodiča striptérov a status sexsymbola až po nespočet lások a hereckú slávu bez Oscara
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Brad si ale išiel ďalej za svojím snom, aj napriek menším prekážkam. Jedna z jeho ďalších úloh, vďaka ktorým sa ešte o čosi zviditeľnil, bola snímka Interview With the Vampire. V nej ako upír oslňoval po boku hercov, ako Tom Cruise, Kirsten Dunst, Christian Slater či Antonio Banderas.

 

#interviewwiththevampire Follow @cinetvtimes for more!

A post shared by cinetvtimes (@cinetvtimes) on

Na MTV Awards 1995 obdržal rovno dve ceny, a to v kategórii najviac žiadúci mužský herec a najlepší mužský výkon. Chvíľu na to bol nominovaný aj na vážnejšie ocenenie, konkrétne Zlatý Glóbus za snímku Legends of the Fall (1994) a v kategórii najlepší herec v hlavnej úlohe.

V roku 1995 ale ešte na chvíľu ostaneme. Viacerí z vás veľmi dobre vedia, že počas neho vyšli dva dnes už kultové projekty. Seven a Twelve Monkeys sa stali nezabudnuteľnými a Brad mal to šťastie zahrať si v oboch. Za druhý menovaný mu bola opäť pripísaná nominácia na Glóbus. Tentokrát sa niesla v znamení výhry.

Brad Pitt: Od vodiča striptérov a status sexsymbola až po nespočet lások a hereckú slávu bez Oscara
Zdroj: New Line Cinema

Počas natáčania Seven si našiel priateľku Gwyneth Paltrow (Iron Man 3), s ktorou sa neskôr aj zasnúbil. Kúpil si vilu v blízkosti Hollywoodu, avšak ani tento vzťah z neznámych dôvodov nevydržal a nasledoval ďalší rozchod s odôvodnením „Zmýlil som sa.“

Pitt tak vstúpil do sveta áčkových hercov, ktorým sa hrnuli roly ako na bežiacom páse. V týchto rokoch bolo jasne viditeľné jeho rozhodnutie vziať si menej atraktívne úlohy – duševne chorého Jeffreyho, teroristu či bitkára v projekte Fight Club (1999).

Brad Pitt: Od vodiča striptérov a status sexsymbola až po nespočet lások a hereckú slávu bez Oscara
Zdroj: 20th Century Fox

V ňom sa objavil ako dobitý, na krátko ostrihaný chlapík s malou briadkou a krivými zubami. Jeho fanúšičky zrejme vôbec neboli spokojné. Len si pripomeňte, akého chlapíka s anjelskou tvárou stvárňoval vo svojich prvých počinoch.

Nasledoval ďalší vážny vzťah. K Jennifer Anniston, ktorú poznáte z komediálneho seriálu Friends, bol oddaný až natoľko, že prehlásil, že ich vzťah je prioritou, a ak by im cestu skrížila práca, uprednostnil by svoju manželku. Fotky z ich manželstva vyzerali ako splnený sen a dvojica na podobnom princípe fungovala aj v realite.

Ale ani tento vzťah nevydržal. Hovorí sa, že Jennifer chcela mať dieťa, ale svoju voľbu stále odkladala. Okrem toho sa šepkalo aj o blízkom vzťahu Brada Pitta s krásnou kolegyňou Angelinou Jolie z Mr. & Mrs. Smith (2005).

 

Brad and Jennifer Follow @cinetvtimes for more!

A post shared by cinetvtimes (@cinetvtimes) on

Medzičasom si Brad zahral vo filmoch Ocean's Eleven (2001)Troy (2004). Samozrejme, okrem nich účinkoval aj v iných počinoch a pravdou je, že sa opäť vrátil vo svojej šarmantnej forme. Trója bola historický epos kolosálnych rozmerov, čo sa odzrkadlilo aj na rozpočte v podobe 175 miliónov dolárov.

Hlavný hrdina príbehu, naoko neporaziteľný Achilles , vedie Grékov do vojny, ktorá tvarovala chod histórie. Iróniou je už len fakt, že si samotný Achilles v podaní Brada Pitta zranil achillovku, čo sme si už rozobrali v článku tu.

Brad Pitt: Od vodiča striptérov a status sexsymbola až po nespočet lások a hereckú slávu bez Oscara
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Napokon, vzťah Brada a Angeliny, ktorý je dodnes rozoberaný v bulvároch a magazínoch pod pojmom Brangelina, sa stal realitou. Jolie sa so svojimi deťmi nasťahovala k Pittovi a pár si čoskoro adoptoval ďalšie. Do rodiny pribudol kambodžský chlapček Maddox a etiópske dievčatko Zahara. 

A aby toho nebolo málo, dvojica priviedla na svet aj svojho vlastného potomka – dievča menom Shiloh Nouvel Jolie-Pitt. Aby sme si to zhrnuli, dnes majú už šesť detí, z toho tri sú ich vlastné. V roku 2016 však prišiel impulz na rozchod kvôli odlišným názorom a povahovým rozdielom.

V období dekády hviezdil vo filmoch, ako The Curious Case of Benjamin Button (2008), Tarantinovom Inglourious Basterds (2009), apokalyptickom World War Z (2013), oscarovom Twelve Years a Slave (2013), vojnovom Fury (2014) či špionážnom Alied (2016).

Okrem vyššie spomenutého Zlatého Glóbusu doposiaľ nezískal jedinú významnú a dôležitú cenu, ak opomenieme víťazstvo Twelve Years a Slave v kateorii najlepšieho filmu na Oscaroch. Keď si zoberieme do úvahy všetky projekty, v ktorých skutočne hviezdil. Ale vidíte, aj Leo DiCaprio na svojho Oscara čakal dlho. 

Brad Pitt: Od vodiča striptérov a status sexsymbola až po nespočet lások a hereckú slávu bez Oscara
Zdroj: Paramount Pictures

Interpretáciu možného vzťahu medzi Bradom a Marion Cotillard už necháme na vás, a rovnako aj jeho dlhodobej lásky Angeliny Jolie. Existuje veľa fám a málokto vie, ako sú na tom ich súkromné životy. 

Po oznámenom rozchode mal ťažké obdobie a mimo iného produkoval snímku Moonlight, ktorá získala najvyššie ocenenie na Glóbusoch, a taktiež aj na Oscaroch. Na červenom koberci prvého menovaného sa neobjavil, hoci produkoval samotný výherný film.

Na pódiu však už áno a získal masívnu podporu od divákov tlieskajúcich v stoji, čo bolo veľmi milé gesto.

Pitt sem-tam rozmýšľa, že by vyskúšal aj inú profesiu. Grafický dizajn už kedysi študoval a okrem iného sa zaujíma vo veľkom aj o architektúru. S Georgeom Clooneym mal napríklad plán vybudovať sieť hotelov. Taktiež sa angažuje aj do humanitárnych a politických záležitostí.

Ešte v roku 2006 spolu s Angelinou založil takzvanú Jolie-Pitt Foundation. Ide o charitu poskytujúcu pomoc po celom svete. Okrem nej podporuje aj manželstvo rovnakého pohlavia.

A kde Brada uvidíme najbližšie? Medzi očakávané projekty môžeme hravo zahrnúť Tarantinovu drámu Once Upon a Time in Hollywood či sequel k World War Z. Tarantinove škandály ale vytvorili značné problémy, takže nevieme s istotou povedať, ako sa bude celý proces ohľadom filmu vyvíjať.

 

#bradpitt ⭐ Follow @cinetvtimes for more!

A post shared by cinetvtimes (@cinetvtimes) on

Bradove vzťahy (posúvaj šípkami)

 

Brad Pitt’s relationships Which one is your favorite? Follow @cinetvtimes for more!

A post shared by cinetvtimes (@cinetvtimes) on

Priali by ste Bradovi Pittovi Oscarové ocenenie? Nezabudnite zahlasovať v ankete nižšie a napíšte nám do komentárov názov vašej najobľúbenejšej snímky s Bradom Pittom.

Anketa:
Priali by ste Bradovi Pittovi Oscarové ocenenie?
Áno
Nie
Áno
94 %
598 Hlasov
Nie
6 %
36 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia