Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. marca 2018, 12:59
Čas čítania 0:00
Sona O.

Do väzenia ako na dovolenku? V Grónsku realita

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ny Anstalt je nové väzenie, ktoré vyrastie v hlavnom meste Grónska budúci rok. Pobyt v ňom pripomína skôr dovolenkovú destináciu než trest za mrežami.

Ny Anstalt nazývajú humánnym väzením. Trestanci v ňom nežijú ani zďaleka tak, ako to býva v bežných nápravných zariadeniach. Namiesto tvrdého režimu, mreží a izolácie od spoločnosti, väzňov čaká športové centrum, knižnica, kostol, spoločné priestory pre socializáciu a ohromujúci výhľad na pohorie Sermitsiaq.

Do väzenia ako na dovolenku? V Grónsku realita
Zdroj: Schmidt Hammer Lassen

 

Stavba bude mať 76 ciel, z toho 36 je otvorených a 40 zatvorených pre ťažších kriminálnikov. Jedinečnosť zariadenia spočíva najmä v tom, že väzňom umožňuje voľný pohyb po meste Nuuk. Trestanci sa tak môžu nielen plne zaradiť do bežného života, ale aj pracovať a zarábať vlastné peniaze. Táto výhoda však platí iba pre ľahšie prípady. Jedinou podmienkou je, že sa večer musia opäť vrátiť do ciel.

Aby bol zážitok z pobytu v Ny Anstalt čo najmenej traumatický, architekti sa rozhodli spraviť čo možno najviac presklených stien. Pri príchode tak budú väzni môcť nahliadnuť dovnútra budovy.

Do väzenia ako na dovolenku? V Grónsku realita
Zdroj: Schmidt Hammer Lassen

Obyvatelia Grónska doteraz trpeli nedostatkom nápravných zariadení. Trestancov preto často prevážali do Dánska, väčšina však neovládala miestny jazyk. Skončili tak úplne izolovaní a zmätení. 

V porovnaní s inými severskými krajinami má Grónsko vysokú kriminalitu. Jeden z dôvodov môže byť tlak, ktorý vyvinula vláda v 50. rokoch na obyvateľov, aby sa presťahovali z dedín do mestských častí. Toto masívne sťahovanie pravdepodobne prerástlo do mnohých spoločenských problémov.

Hlavným architektom väznice je Thomas Ruus Christensen, ktorý pre CNN povedal: "Z väzenia sa uniknúť nedá, pretože je obklopené veľkou stenou, môžete sa však pokochať výhľadom a uniknúť v myšlienkach - a to je dôležité."

Do väzenia ako na dovolenku? V Grónsku realita
Zdroj: Schmidt Hammer Lassen
Domov
Zdieľať
Diskusia