Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. marca 2018, 17:09
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Privítajte prvú slovenskú komiksovku pre dospelých inšpirovanú Marvelom, DC, japonským anime či dokonca Tolkienovými hobitmi

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Komiksová snímka s názvom Parralel vznikala dlhé dva roky.

Niet pochýb, že na slovenskom trhu pôjde v prípade komiksovky Parralel o skutočne unikátny projekt. Film vznikal v česko-slovenskej spolupráci. Jeho producentom i výkonným producentom je Slovák Patrizio Gente a režisérom Čech Matyas Brych. V prípade Brycha ide o jeho celovečerný režijný debut.

Pracoval už však na viacerých animovaných filmoch z pozície animátora, ako napríklad na krátkometrážnej snímke Crush či na sci-fi dráme R. Film okrem Brycha spolurežíroval aj Vladimír Kriško, ale za scenárom a animáciou stojí výhradne spomínaný autor. 

„Film bol odjakživa mojou vášňou. Je to dokonalá konjunktúra všetkých umeleckých oborov, ktoré kedy mnou rezonovali - obraz, príbeh a hudba. Pre začínajúceho filmára je niekoľko možností. Buď natočiť tzv. "found footage" horor, alebo v mojom prípade nakresliť animovaný film celý sám.

Zvíťazila animácia a to aj napriek tomu, že nepoznám jediný celovečerný projekt, ktorý by kreslil jeden človek sám. A tak som kreslil a kreslil, takmer dva roky,“ prezradil animátor, scenárista a režisér animácie Matyas Brych.

 
K filmu sa ďalej vyjadril aj slovenský rodák Patrizio Gente: Doteraz sa na Slovensku nič podobné nevytvorilo. Lákajú má nové veci, ktoré majú zmysel, a tak sme urobili nie film z komiksu, ale komiks z filmu. Pripravujeme ešte aj výtlačok komiksu ako prekvapenie. Mám rád výzvy a s kolegom režisérom Vladom Kriškom sme od prvej chvíle vedeli, že to bude náročný, krásny, no najmä zaujímavý film.“

Inšpiráciou k vzniku Parralel boli komiksy od DC, Marvelu, japonské anime, česká a slovenská tradícia, no na prekvapenie aj príbehy z kníh o hobitoch.

Príbeh Parralel budeme sledovať očami hlavného hrdinu, ktorý svojej umierajúcej žene, slávnej spisovateľke fantasy pre deti, prisľúbi, že jej rozpísaný príbeh nezostane nedokončeným. Strata milovanej osoby ho však zasiahne viac než očakával, a tak sa nechtiac sám stáva súčasťou onoho príbehu.

Komiksová dráma pre dospelých Parralel má svoju premiéru plánovanú na 30. mája (květen) 2018 a podľa informácií by mala trvať rovných 82 minút.

Domov
Zdieľať
Diskusia